Ισχυρή κακοκαιρία έπληξε χθες τη Μεσσηνία

Ισχυρή κακοκαιρία έπληξε  χθες τη Μεσσηνία

Μπορεί οι πολίτες της Μεσσηνίας να επέστρεψαν χθες στην υπό περιορισμούς -ελέω πανδημίας και κυβερνητικών παλινωδιών- καθημερινότητά τους, μετά και την  πρωτοχρονιάτικη… ραστώνη, αλλά δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο αυτό το πρόβλημα. Οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου έφεραν μαζί τους και έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία ξεκίνησαν προχθές και κορυφώθηκαν χθες.

Ισχυροί άνεμοι έπνεαν στην περιοχή, ενώ στην παραλία της Καλαμάτας ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ. Μάλιστα, το μεσημέρι έπεσε και χαλάζι, ενώ τα κύματα στην παραλία χτυπούσαν με μανία την ακτή.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, οι Υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεννόηση με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και τους κατά τόπους προέδρους Κοινοτήτων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Λόγω δε της έντονης βροχόπτωσης εκδηλώθηκαν πρόσκαιρα μικρά πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους, ενώ μικροπροβλήματα εντοπίστηκαν και σε Κοινότητες του Δήμου.

Ο δυνατός αέρας παρέσυρε αντικείμενα και προκάλεσε ζημιές σε πολυκατοικία (σε διαμερίσματα α’ και β’ ορόφου και σε ισόγειο συνεργείο) επί της οδού Κανάρη στην παραλία της πόλης, αλλά ειδοποιήθηκαν και άμεσα επενέβησαν συνεργεία του Δήμου. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη στέγη των αποθηκών του λιμένα.

Προχθές, μηχανήματα του Δήμου επιχείρησαν στην περιοχή της Πολιανής, προκειμένου να αποκαταστήσουν  – μετά την έντονη κακοκαιρία – την επικοινωνία με κτηνοτροφικές μονάδες.

Η κατάσταση… συναγερμού έληξε χθες το απόγευμα, οπότε θα ξεκινούσε και το… ταμείο του απολογισμού, μια και τα έντονα φαινόμενα δεν έπληξαν μόνο τον αστικό ιστό του νομού, αλλά και πολλές αγροτικές περιοχές.

Α.Π.


Η Νέδα φούσκωσε και «έπνιξε» χωράφια και καλλιέργειες στην Ελαία και τις Καρυές
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια προκαλούνται ζημιές από τα νερά του ποταμού Νέδα στην Ελαία και τις Καρυές. Με τη χθεσινή βροχόπτωση επαναλήφθηκαν όσα καταστροφικά συμβαίνουν χωρίς ουδείς αρμόδιος και υπεύθυνος να πράττει όσα επιτάσσει το θεσμικό του καθήκον. Η φύση τιμωρεί την «εγκληματική» αδράνεια των υπευθύνων και στη Νέδα τα νερά, σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κυρίως, αναδεικνύουν τις ευθύνες από ημιτελή ή και ανύπαρκτα έργα προστασίας της όχθης του ποταμού, με συνέπεια να καταστρέφονται περιουσίες και το νερό να παίρνει μόχθο και ιδρώτα μιας ζωής ανθρώπων της περιοχής. Άραγε, μετά και τις χθεσινές καταστροφές θα ενδιαφερθεί ουσιαστικά κάποιος εκ των αρμοδίων να εκτελεστούν εργασίες προστασίας της όχθης; Ήδη, βεβαίως, έπρεπε όλους τους προηγούμενους μήνες να έχουν γίνει εργασίες και για την προστασία της όχθης και για τον καθαρισμό της κοίτης, ωστόσο ίσως αυτά για τους αρμόδιους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας να είναι ζητήματα και προβλήματα εκτός του ενδιαφέροντός τους για αντιμετώπιση κι επίλυση…

Πρέπει να καταστραφούν ολοσχερώς καλλιέργειες και περιουσίες για να πράξουν οι αρμόδιοι το αυτονόητο στη Νέδα;