Αντιδράσεις για τη μελέτη ανακατασκευής της πλατείας Γαργαλιάνων

Αντιδράσεις για τη μελέτη ανακατασκευής της πλατείας Γαργαλιάνων

Παρεμβάσεις-τοποθετήσεις Κατσίβελα, Κατρίτση, Αδρακτά και Τοπικού Συμβουλίου

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στους Γαργαλιάνους η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας με υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση, χωρίς ουδείς από τους εκλεγμένους του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει λάβει επίσημα γνώση της μελέτης. Σοβαρά, δε, ερωτήματα τίθενται μέσω δημόσιων παρεμβάσεων και ανακοινώσεων για μεθόδευση και σκοπιμότητα ερήμην της κοινωνίας, των συλλογικών φορέων και των θεσμικών οργάνων για την προώθηση μελέτης ανακατασκευής, που αν τυχόν υλοποιηθεί, θα έχει συνέπειες. Όπως λέγεται, θα αλλάξει η χρήση της πλατείας που αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή και την κοινωνία, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, τον τρόπο ζωής, την αισθητική, τον πολιτισμό, τις θρησκευτικές τελετές και κοινωνικές – αθλητικές εκδηλώσεις και τα τοπικά δρώμενα.

Το υστερόγραφο Παναγιώτη Κατσίβελα
Το υστερόγραφο στη δημόσια παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε» και τέως δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, «Τι τρέχει με το Βιολογικό Γαργαλιάνων;», σχετικά με την πλατεία Γαργαλιάνων, χαρακτηρίζοντας ως έκτρωμα σχέδιο ανάπλασης που παρουσίασε ο κ. Λεβεντάκης και το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, ακυρώνει τη χρήση της πλατείας, ήταν αρκετό για να δημοσιοποιηθούν σφοδρές αντιδράσεις.

«Χθες έμαθα ότι παρουσίασε σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων. Ένα έκτρωμα υπό την έννοια ότι ακυρώνει τη χρήση της πλατείας, όπως η κοινωνία έχει επιλέξει χρόνια τώρα να χρησιμοποιεί. Γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων του κυρίως την κοινωνία και τους φορείς της, αλλά και ακόμα αυτά τα όργανα που η κοινωνία εξέλεξε και που δεν είναι εχθρικά απέναντί του. Και δε ρώτησε κανέναν και αποδεικνύεται ότι δεν ξέρει και τον τρόπο ζωής μας. Και αποφάσισε μόνος του! Απλά επισημαίνω, προς το παρόν, ότι τα “καουμποïλίκια” στην Τριφυλία δεν περνάνε», ανέφερε στο υστερόγραφο ο κ. Κατσίβελας.

Η παρέμβαση Άκη Γ. Κατρίτση
Σε δημόσια παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων, Άκης Γ. Κατρίτσης, εκφράζει την αντίθεσή του στην προωθούμενη από τη Δημοτική Αρχή μελέτη και θέτει σοβαρά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, τόνιζε: «Δήμαρχε κε Λεβεντάκη, η πλατεία μας, παραδοσιακά, λειτουργεί ως χώρος αναψυχής, θρησκευτικών, πολιτιστικών και πολιτικών συναθροίσεων. Η πρόταση που μας παρουσιάζετε διαγράφει όλα αυτά και διαμορφώνει ένα αλσύλλιο, έναν κήπο μη επιτρέποντας χώρο καθισμάτων των καφενείων, περιορίζοντας ακόμη και τον ελεύθερο χώρο της πλατείας. Έτσι έρχεσαι Εσύ ο Σωτήρας να αλλάξεις τις συνήθειες των Γαργαλιανιωτών και να τους διώξεις από την πλατεία 6 μήνες το χρόνο. Ή να κλειστούνε στα σπίτια τους ή όσοι έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν σε άλλη γη και άλλον τόπο.

Κύριε δήμαρχε, ποιος σου είπε ότι αυτή είναι η προτεραιότητα των Γαργαλιάνων; Μήπως έλυσες όλα τα άλλα προβλήματα και έμεινε μόνο η πλατεία; Είμαι περήφανος γιατί αυτή η πλατεία πήρε επί δημαρχίας μου αυτή τη μορφή και όλη η πόλη θυμάται ότι ήταν σε γνώση των πάντων η μελέτη της. Δε διανοήθηκα εν κρυπτώ ούτε με ασφυκτική πίεση να εμφανίσω ένα σχέδιο και να απαιτήσω την αποδοχή της».

Ηχηρή παρέμβαση Γιάννη Αδρακτά
Σε ηχηρή δημόσια παρέμβαση για την κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων προέβη ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και νυν δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ, Γιάννης Αδρακτάς, με μομφή σε βάρος της Δημοτικής Αρχής τόσο για τον τρόπο μεθόδευσης χωρίς ενημέρωση για την πλατεία όσο και για τη γενικότερη λειτουργία και εφαρμοζόμενη πρακτική της στη διοίκηση και οικονομική διαχείριση του Δήμου.

Στην παρέμβαση του κ. Αδρακτά αναφέρεται: «Πρόσφατα ενημερώθηκα από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης μας. Κυκλοφόρησε και μία μακέτα (με εντελώς πρόχειρο και εξωθεσμικό τρόπο) προς ενημέρωση των παραπάνω. Οι δημοτικοί σύμβουλοι οι προερχόμενοι από την πόλη δεν έχουμε ακόμα και εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει πρόθεση να ενημερωθούμε (ούτε καν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στην οποία προσωπικά απευθύνθηκα). Από τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει κάποιος βλέποντας μία απλή μακέτα χωρίς άλλα στοιχεία, κρίνω ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στο πιο κεντρικό σημείο των Γαργαλιάνων είναι εντελώς άστοχη, δε σέβεται την ιστορία του χώρου (αρκούσε να προστρέξει κάποιος σε πλήθος παλιών φωτογραφιών που απεικονίζουν την πλατεία μας τα τελευταία 100 τουλάχιστον χρόνια), καταργεί στοιχειώδη χαρακτηριστικά της αφού τη μετατρέπει σε πάρκο, ενώ τέλος μοιάζει να προορίζεται περισσότερο για ένα έντονα αστικό περιβάλλον παρά για μια επαρχιακή πόλη σαν τη δική μας.

Ο τρόπος δε που επιχειρείται να επιβληθεί (χωρίς καμιά ενημέρωση των πολιτών που είναι και τελικά οι χρήστες, καμιά διαβούλευση με φορείς της πόλης) είναι τουλάχιστον εξοργιστικός. Τη στιγμή που άλλοι Δήμοι προκηρύσσουν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και αφουγκράζονται τη γνώμη των πολιτών τους η Δημοτική Αρχή της Τριφυλίας επιχειρεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο χωρίς καν οι δημότες να το γνωρίζουν ή ακόμα ακόμα να συναινούν στην αναγκαιότητα του.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η πλατεία μας χρήζει προφανώς ανακαίνισης, που θα διατηρεί όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει από τότε που δημιουργήθηκε. Δε θεωρώ, όμως, ότι είναι πρώτη προτεραιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ προφανώς η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μπει στη βάσανο του διαλόγου με τους πολίτες.

Κάθε άλλος τρόπος θα είναι ατελέσφορος και δε θα οδηγήσει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Με αφορμή όλα τα παραπάνω θα ήθελα να θέσω στην κρίση σας και τα εξής: Η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να ενεργεί εν κρυπτώ, αποκρύπτοντας από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στοιχεία αλλά και ενέργειες της στα οποία θα έπρεπε να έχουμε άμεση πρόσβαση, παρακωλύοντας το έργο μας και στερώντας μας τη δυνατότητα ενημέρωσης ως έχει θεσμική υποχρέωση. Συνεχίζει να απαξιώνει και να παραγκωνίζει τις υπηρεσίες του Δήμου. Συνέχεια της παραπάνω πρακτικής είναι ότι προβαίνει σε υπέρογκες δαπάνες αγοράς υπηρεσιών με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, καταστρατηγώντας το αντίστοιχο δικαίωμα όπως αυτό δόθηκε σε όλες τις Δημοτικές Αρχές στο πλαίσιο της “ομαλούς” κυβερνησιμότητας των Δήμων της χώρας.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η συνεχόμενη απόρριψη προτάσεών της για χρηματοδότηση, η αδυναμία ένταξης σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα ακόμα και ώριμων έργων, αλλά και η ακύρωση συνεχόμενων διαγωνισμών (με ό,τι αυτό σημαίνει για το κύρος και την εικόνα του Δήμου). Για όλους τους παραπάνω λόγους πριν η κατάσταση τεθεί ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου, απαιτείται πλέον η εγρήγορση όλων μας. Και ασφαλώς των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας».

Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων: «Να μην κατατεθεί (σ.σ. για χρηματοδότηση) η μελέτη ανάπλασης»
Ομόφωνη απόφαση «να μην κατατεθεί (σ.σ. για χρηματοδότηση) η υπάρχουσα μελέτη ανάπλασης (σ.σ. αυτή που παρουσιάστηκε ως σχέδιο)» αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων σε κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίασή του στις 9 Φεβρουαρίου. Όπως αναγράφεται στο Πρακτικό της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασίλης Αγγελόπουλος, σημείωσε: «Κύριοι σύμβουλοι, την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων. Το κατεπείγον της συνεδρίασης δικαιολογείται από τη ότι η μελέτη θα κατατεθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Βλέποντας τη μακέτα της μελέτης διαπιστώσαμε ότι στην ουσία, αλλάξουν όλα τα δεδομένα της, δηλαδή η χρήση του χώρου της πλατείας μας και ο σκοπός της. Διαφωνούμε τόσο με τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση όσο και με τον τρόπο που έγινε, δηλαδή χωρίς να ενημερωθούμε και να ζητηθεί η άποψή μας, καθώς και η άποψη των φορέων της πόλης μας. Προτείνω να αιτηθούμε στη Δημοτική Αρχή: 1) να μην κατατεθεί η υπάρχουσα μελέτη ανάπλασης και 2) να συζητήσουμε μαζί από την αρχή μια νέα μελέτη σχεδιασμού της πλατείας μας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή γνώμη και την άποψη των φορέων και σχετικών επιστημόνων της πόλης μας».

Η Αικατερίνη Νικολοπούλου σημείωσε: «Ψηφίζω λευκό στη συνολική πρόταση του προέδρου διότι δεν έχω ενημερωθεί πλήρως για το θέμα».

Η Παναγιώτα Λάππα ανέφερε: «Ψηφίζω υπέρ στο πρώτο μέρος της πρότασης στο να μην κατατεθεί η υπάρχουσα μελέτη ανάπλασης. Ψηφίζω κατά στο δεύτερο μέρος της πρότασης. Προτείνω στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων να γίνει μόνο συντήρηση και όχι εκ νέου ανάπλαση. Υπάρχουν άλλες ελλείψεις στην πόλη μας και προτείνω να υλοποιηθούν οι μελέτες που υπάρχουν στον Δήμο για το πάρκο Ηρώων και την πλατεία Βορείου Ηπείρου».

Ο Γεώργιος Πρεβεζάνος σημείωσε: «Ψηφίζω λευκό στην συνολική πρόταση του προέδρου διότι δε μας ενημέρωσε πλήρως για το θέμα». Το Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων ύστερα από συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα παραπάνω εκτέθηκαν: «1) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ: Προτείνουμε να αιτηθούμε στη Δημοτική Αρχή να μην κατατεθεί η υπάρχουσα μελέτη ανάπλασης λόγω του ότι με αυτή αλλάζουν όλα τα δεδομένα της, δηλαδή η χρήση του χώρου της πλατείας μας και ο σκοπός της. Οι σύμβουλοι Νικολοπούλου Αικατερίνη και Πρεβεζάνος Γεώργιος ψήφισαν λευκό.

2) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ: Παρακαλούμε να συζητήσουμε μαζί από την αρχή μια νέα μελέτη σχεδιασμού της πλατείας μας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή γνώμη και την άποψη των φορέων και σχετικών επιστημόνων της πόλης μας. Η σύμβουλος Λάππα Παναγιώτα ψήφισε κατά μιας νέας μελέτης σχεδιασμού της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων. Πρότεινε να γίνει μόνο συντήρησή της και επειδή υπάρχουν άλλες ελλείψεις στην πόλη μας να υλοποιηθούν οι μελέτες που υπάρχουν στο Δήμο για το πάρκο Ηρώων και την πλατεία Βορείου Ηπείρου. Οι σύμβουλοι Νικολοπούλου Αικατερίνη και Πρεβεζάνος Γεώργιος ψήφισαν λευκό».

Παναγιώτης Κατσίβελας: «Βιασμό της ιστορίας μας, του τρόπου μας, της αισθητικής και του πολιτισμού μας δεν πρόκειται να ανεχθούμε, ούτε και θα τον επιτρέψουμε»
«Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε ανυποχώρητα προς κάθε βεβήλωση της ζωής μας. Πρέπει ενωμένοι και μονιασμένοι να συναγωνιστούμε, να συν-αντιδράσουμε, έντιμα, διάφανα, καθαρά και ξάστερα. Να καταστήσουμε σαφές ότι βιασμό της ιστορίας μας, του τρόπου μας, της αισθητικής και του πολιτισμού μας δεν πρόκειται να ανεχθούμε, ούτε και θα τον επιτρέψουμε», τονίζει σε χθεσινή παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε» και πρώην δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας.

Αναλυτικά αναφέρει: «Ήταν πριν από δύο μέρες, όταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαργαλιάνων κ. Αγγελόπουλος επικοινώνησε μαζί μου και με ενημέρωσε για την απόφαση του δημάρχου να προωθήσει και να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για την ανάπλαση της Πλατείας των Γαργαλιάνων. Με ένα σχέδιο που δεν το είχε δει κανείς μέχρι τότε. Γνωρίζοντας την αισθητική Λεβεντάκη ήμουν σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ένα τερατούργημα. Όμως, το πράγμα ξέφυγε εντελώς. Τώρα μιλάμε για την ολοκληρωτική καταστροφή της πλατείας αλλά και την αναίρεση και την ανατροπή της κοινωνικής μας ζωής. Έδωσα πλήρη στήριξη στο Τοπικό Συμβούλιο για να αντιδράσουν έντονα και ανυποχώρητα και τον συμβούλευσα για τις επόμενες  κινήσεις, που θα έπρεπε να γίνουν. Δυστυχώς, διαψεύστηκα, δεν κατάλαβα ποτέ μου τις “ισορροπίες” και τις κοροϊδίες. Αλλά δεν είναι της ώρας. Το να αποδείξουμε την αξία, του τρόπου χρήσης, αυτής της πλατείας το θεωρώ αυταπόδεικτο και περιττό.

Η πλατεία αυτή έχει κατασκευαστεί από το 1890 επί δημαρχίας Δημητρίου Νικολόπουλου και έκτοτε ανελλιπώς η χρήση της παρέμεινε η ίδια, απαράλλακτη και βεβαίως πολλές φορές στην ιστορία της έχουν γίνει παρεμβάσεις που εξυπηρετούσαν, ένα και μόνο σκοπό. Οι άνθρωποι να συνέρχονται, να συνυπάρχουν, να συν – γιορτάζουν, να συνδιαλέγονται, να διαφωνούν, να διαδηλώνουν το φρόνημα της κοινωνίας, τα παιδιά μας να παίζουν. Και όταν οι παρεμβάσεις κρίθηκαν άστοχες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των παιδιών μας, όπως το ομολογουμένως καλαίσθητο σιντριβάνι επί δημαρχίας κ. Κατρίτση, αλλά και άλλο ύστερα, αφαιρέθηκαν χωρίς δισταγμούς. Η πλατεία των Γαργαλιάνων είναι ένα από τα δύο ισχυρά αστικά κέντρα στο Δήμο μας, μαζί με την Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Η πλατεία αυτή με την αναμορφωμένη πλέον εκκλησία της και με τα κτίσματα γύρω της συναποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό συγκρότημα, που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Αναπλάσεις, βεβαίως, μπορούν να γίνουν, πλην όμως οφείλουν και πρέπει να υπηρετούν την αρχιτεκτονική του χώρου, τον πολιτισμό της κοινωνίας και την ιστορική μνήμη των ανθρώπων. Ακόμα και αυτή η ηλίθια, άχρηστη και αισθητικά χυδαία ηλεκτρονική πινακίδα, την εποχή του  διαδικτύου, δεν αποτελεί παρά μόνο μια τερατώδη αλλοίωση του χώρου. Αλλά αυτά τα αποφάσισε μόνος του ένας άνθρωπος, έτσι γιατί του κάπνισε και λόγο δε σηκώνει. Αποφάσισε να φτιάξει ένα έργο για μια κοινωνία, που δε φρόντισε ούτε να τη μάθει. Αποφάσισε ένα έργο χωρίς να ρωτήσει τους συνεργάτες του. Αλλά ποιους έχει δίπλα του; Ακόμα και αυτούς που έτρεξαν να συνεργαστούν μαζί του, τους ξεφτίλισε, αφού πρώτα μερίμνησαν να του παραδώσουν τα κλειδιά του Δήμου, αλλά και τις τύχες της κοινωνίας. Τώρα κλαυθμηρίζουν σαν μωρές άμωμες κορασίδες, δήθεν για το κακό που μας βρήκε. Αλλά και αυτό δεν είναι της ώρας. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε ανυποχώρητα προς κάθε βεβήλωση της ζωής μας. Πρέπει ενωμένοι και μονιασμένοι να συναγωνιστούμε, να συν-αντιδράσουμε, έντιμα, διάφανα, καθαρά και ξάστερα. Να καταστήσουμε σαφές ότι βιασμό της ιστορίας μας, του τρόπου μας, της αισθητικής και του πολιτισμού μας δεν πρόκειται να ανεχθούμε, ούτε και θα τον επιτρέψουμε. Τα γούστα του, στη βίλα του και στις παρέες του. Όταν είναι να κάνει με την κοινωνία, θα τη ρωτάει και θα τη σέβεται».