Γαργαλιάνοι: Ολοσχερής καταστροφή καλλιεργειών από χαλάζι -Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Γαργαλιάνοι: Ολοσχερής καταστροφή καλλιεργειών από χαλάζι -Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν υπαίθριες καλλιέργειες καθώς και ελαιόδεντρα, στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Καρπούζι χωρίς δίχτυα και πατάτα, σε καλλιέργειες πολλών στρεμμάτων, από Λαγκούβαρδο μέχρι Μπάρλα, στο Βρωμονέρι και στη Χοχλαστή καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ στην ίδια περιοχή επλήγησαν και τα ελαιόδεντρα, με  το μέγεθος της ζημιάς να φαίνεται, δυστυχώς, στην πορεία του χρόνου.

Οι παραγωγοί που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά ή να πλήττονται πολύ σοβαρά, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταστράφηκε ο κόπος, ο μόχθος, ο ιδρώτας τους, χάνοντας το εισόδημα που ανέμεναν, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Σημειώνεται πως ολική καταστροφή υπέστη η καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού (7 στρέμματα) και πατάτας (10 στρέμματα) του παραγωγού από τη Μαραθόπολη, Διον. Κόκκαλη, ο οποίος και επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τέτοια χαλαζόπτωση.

Από πολύ νωρίς χθες το πρωί, την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, με επικεφαλής το διευθυντή της, Αντώνη Παρασκευόπουλο, που μαζί με παραγωγούς επισκέφθηκαν καλλιέργειες,  διαπιστώνοντας από κοντά τις καταστροφικές συνέπειες της χαλαζόπτωσης. Υπήρξε κινητοποίηση,  ώστε άμεσα να γίνει αυτοψία και εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ,  προκειμένου να καταβληθεί αποζημίωση στους παραγωγούς.

Άμεσα θα εκδοθούν οδηγίες από τη ΔΑΟΚ προς τους καλλιεργητές,  προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, ενώ η αναλυτική καταγραφή των ζημιών θα πραγματοποιηθεί άμεσα και θα  αποσταλεί στον ΕΛΓΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Άμεση ενημέρωση για την πορεία καταγραφής των ζημιών είχε ο  Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεχή επικοινωνία του με τις υπηρεσίες, δηλώνοντας ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται, ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις.

Για το σκοπό αυτό, επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή, και διαβεβαίωσε τον Αντιπεριφερειάρχη, ότι η διεκπεραίωση των αιτημάτων αποζημίωσης θα είναι άμεση.