13 κρούσματα κορωνοϊού χθες στη Μεσσηνία μετά τη «νηνεμία»

13 κρούσματα κορωνοϊού χθες  στη Μεσσηνία μετά τη «νηνεμία»

Τσιόδρας: “1 στα 100.000, στο χειρότερο σενάριο, η πιθανότητα για θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca” 

Η αισιοδοξία που είχε «γεννήσει» το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες δεν είχε επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού στη Μεσσηνία εξανεμίστηκε χθες, καθώς ανακοινώθηκαν 13 νέα στην περιοχή. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι μέχρι να τελειώσει οριστικά ο «εφιάλτης» που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, δε χωρά κανένας εφησυχασμός και ανά πάσα στιγμή η πανδημία μπορεί να «φουντώσει».

Επίσης, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σημειώθηκε χθες μικρή αύξηση στις νοσηλείες, καθώς οι εισαγωγές ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια. Στην κλινική «Covid 19» νοσηλεύονται πλέον 19 ασθενείς, ενώ 4 ακόμα παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνέχισαν και χθες τα μαζικά τεστ ταχείας ανιχνεύσεως διεξάγοντας συνολικά 420, με αρνητικά αποτελέσματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς ανακοινώθηκαν 4.309 νέες μολύνσεις, ενώ 79 ήταν και οι συμπολίτες μας που κατέληξαν από τις επιπλοκές της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο. Επίσης «ασφυκτικά» γεμάτες παραμένουν οι ΜΕΘ τόσο της Αττικής όσο και της Βορείου Ελλάδος πλέον, με 751 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, στο επίπεδο των εμβολιασμών, συνεχίζονται κανονικά όσον αφορά στα σκευάσματα της «Pfizer/Biotench», ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε δεν προσέρχονται είτε αλλάζουν τα ραντεβού τους, αν τους αναλογεί εμβόλιο της “AstraZeneca”. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ανάλογη είναι η εικόνα και στο Κ.Υ. Μεσσήνης, όπου όλο και περισσότεροι «ακυρώνουν» ραντεβού. 

Στο θέμα, πάντως, τοποθετήθηκε χθες και ο καθηγητής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι 1 στις 100.000 στο χειρότερο σενάριο. Συνολικά στη Μεσσηνία 14.840 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ 7.841 έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις.