Με 25.000 (!) ευρώ το υπ. Πολιτισμού κάνει παρεμβάσεις στο Kάστρο Μεθώνης

Με 25.000 (!) ευρώ το υπ. Πολιτισμού κάνει παρεμβάσεις στο Kάστρο Μεθώνης

Απόφαση της Λ. Μενδώνης για σωστικές – στερεωτικές εργασίες

Την έγκριση εκτέλεσης εργασιών για «Άμεσες σωστικές – στερεωτικές επεμβάσεις στο Κάστρο Μεθώνης» με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας περιλαμβάνει απόφαση που υπέγραψε αυτές τις μέρες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ μικρή παρέμβαση, αφού θα διατεθούν μόνο 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), τη στιγμή που οι ανάγκες μόνο σε μελέτες για τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Kάστρο είναι αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (βλ. σελ. 5).

«Εν καιρώ…»

Στις 15 Ιανουαρίου την περιοχή του κάστρου είχε επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, με διευθυντικά στελέχη του υπουργείου, τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση και συνεργάτες της, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη, Καρβέλα. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία καθώς το Δεκέμβριο και το Γενάρη σημειώθηκαν σοβαρές καταρρεύσεις στα τείχη και σε πύργο του εμβληματικού μνημείου.

Στη Βουλή δε, η κα Μενδώνη είχε πει ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων θα συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς για την εκπόνηση μίας μελέτης ωρίμανσης συνολικού χαρακτήρα (Αρχιτεκτονικής, Στατικής και Γεωτεχνικής μελέτης), η οποία θα μπορέσει να ενταχθεί και να υλοποιηθεί στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι για να ξεκινήσει να εκτελείται ένα σοβαρό έργο θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα. 

Μάλιστα, στην τωρινή απόφαση της υπουργού φαίνεται ότι το πρόβλημα παραπέμπεται σε… βάθος χρόνου, αφού αναφέρεται ότι κάποια πράγματα «…θα εφαρμοσθούν εν καιρώ, με την ευκαιρία μιας ευρύτερης αποκατάστασης».

Οι… σωστικές εργασίες

Με την τωρινή της απόφαση η κα Μενδώνη διαθέτει 25.000 ευρώ για να γίνουν οι εξής σωστικές – στερεωτικές εργασίες με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας:

-Στο τμήμα του ανατολικού επιθαλάσσιου τείχους του κάστρου μεταξύ των πύργων 8 και 7 και σε δύο σημεία στη βάση του, όπου από καταρρεύσεις και αποκολλήσεις λίθων έχουν προκληθεί σπηλαιώσεις διαστάσεων περίπου 6,00Χ4,00 μ.

-Στα μεταπύργια διαστήματα των πύργων 8, 7 και 6 του ανατολικού επιθαλάσσιου τείχους και στη βάση του προμαχώνα Loredan, όπου από καταρρεύσεις και αποκολλήσεις λίθων έχουν προκληθεί σπηλαιώσεις ποικίλων διαστάσεων 

-Στη βάση του πύργου 2 του εσωτερικού βόρειου τείχους του κάστρου όπου από καταρρεύσεις και αποκολλήσεις λίθων έχουν προκληθεί σπηλαιώσεις διαστάσεων περίπου 2,00Χ1,00 μ.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο του έργου αφορούν:

-Στην τοποθέτηση μεταλλικών ικριωμάτων, όπου απαιτείται

-Στον καθαρισμό των σαθρών κονιαμάτων και την προσεκτική αφαίρεση όσων λίθων δεν συνδέονται επαρκώς με την υπόλοιπη λιθοδομή

-Στη διαλογή και ταξινόμηση του υπάρχοντος υλικού (λίθων) όπου σώζεται in situ, (περίπτωση μεταπύργιου διαστήματος μεταξύ των πύργων 8 και 7) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις εργασίες ανάκτησης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα απαιτηθεί η μεταφορά λίθων από το εσωτερικό του κάστρου, όπου έχουν συγκεντρωθεί κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα στην πλατεία των όπλων

-Στη συμπλήρωση της εξωτερικής παρειάς της λιθοδομής στις εν λόγω περιοχές

-Στην εφαρμογή εσωτερικών αρμολογημάτων στις εν λόγω περιοχές. Οι αρμοί θα μείνουν χωρίς τελικό αρμολόγημα το οποίο θα εφαρμοσθεί εν καιρώ, με την ευκαιρία μιας ευρύτερης αποκατάστασης.

Της Βίκυς Βετουλάκη