Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τήρηση των μέτρων για να μην αντικατασταθεί η χαρά της Αναστάσεως με λυπηρά γεγονότα»

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τήρηση των μέτρων για να μην αντικατασταθεί η χαρά της Αναστάσεως με λυπηρά γεγονότα»

Έκκληση στους πιστούς για αποφυγή συνωστισμού στους Ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα 

Χωρίς περιφορά Επιταφίου οι εκκλησίες στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Διαφορετικός θα είναι και ο φετινός εορτασμός της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα ελέω κορωνοϊού, ωστόσο με ανοικτές τις εκκλησίες για τους πιστούς.

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομος, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ενημέρωσε τους πιστούς για τον τρόπο που θα τελεσθούν οι λειτουργίες της Μ. Εβδομάδα και της Αναστάσεως.

Όπως έκανε γνωστό, καθημερινά οι λειτουργίες θα ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και θα ολοκληρώνονται στις 7.30 με 8.00. Εξαίρεση αποτελεί η λειτουργία των 12 Ευαγγελίων τη Μ. Πέμπτη, η οποία θα ξεκινήσει στις 5.30 και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 9.00. Η λειτουργία της Αναστάσεως θα ξεκινήσει στους Ιερούς Ναούς στις 8.00 μ.μ., στις 9.00 μ.μ. θα γίνει η Ανάσταση και θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία που θα ολοκληρωθεί γύρω στις 10.30 το βράδυ του Μ. Σαββάτου.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος υπενθύμισε ότι παράλληλα παραμένουν όλα τα μέτρα προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και αρκετούς μήνες στις εκκλησίες, όπως η τήρηση απόστασης με την παρουσία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με μέγιστη παρουσία 100 συνολικά πιστών και ιερέων, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η προβλεπόμενη απόσταση είναι 1 πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς στους ιερούς ναούς, ενώ αναμένουν την ΚΥΑ για τα “Self Test” σε κληρικούς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, σημειώνοντας πως η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας έχει έρθει σε επαφή με τον τοπικό ΕΟΔΥ για τη διενέργεια “rapid test”, πιθανότατα σήμερα το πρωί, σε όλους τους κληρικούς και προσωπικό των ναών της Μητροπόλεως.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Θάρρους» για το πώς είναι δυνατή η τήρηση της «εντολής» του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, οι πιστοί να μην ακολουθήσουν την περιφορά Επιταφίου έξω απ’ τους ναούς, ο μητροπολίτης απάντησε ότι στις εκκλησίες της Ι.Μ. Μεσσηνίας δε θα πραγματοποιηθεί και οι πιστοί θα μπορούν να συνεχίσουν το προσκύνημα. 

Απηύθυνε έκκληση, δε, σε όλο τον κόσμο να αποφύγει το συνωστισμό, διευκρινίζοντας ότι για αυτό το λόγο οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές από το πρωί μέχρι το βράδυ, για το προσκύνημα στον «Εσταυρωμένο Ιησού» και στον «Επιτάφιο».

«Αυτό που διατηρήσαμε 1,5 χρόνο τώρα, στην πόλη και στο νομό μας, να είμαστε από τις λίγες Περιφέρειες στη χώρα που έχει τόσο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, να μη το χαλάσουμε αυτές τις άγιες ημέρες και να αντικατασταθεί η χαρά της Αναστάσεως με λυπηρά γεγονότα, τα οποία θα δοκιμάσουν τους ανθρώπους και τον τόπο για αρκετό καιρό» έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος.