Τι περιμένει ο κόσμος από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας

Τι περιμένει ο κόσμος από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας

Δρόμοι, καθαριότητα και πολιτισμός στην ατζέντα των δημοτών  
Σε μερικούς μήνες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας θα αποχωρήσει από το δημαρχιακό θώκο και ένας ή μία από τους 12 (μέχρι στιγμής) υποψηφίους θα ηγηθεί του Δήμου Καλαμάτας.
Τι θέλουν, λοιπόν, οι δημότες από το νέο δήμαρχο; Τι προσδοκούν να αλλάξει και τι καινούργιο επιθυμούν;
Το «Θάρρος» μίλησε με κόσμο και μεταφέρει στους επίδοξους δημάρχους τα αιτήματα. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι το πρώτο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα αντίστοιχα, μιας και τα αιτήματα είναι πολλά και, φυσικά, Καλαμάτα δεν είναι μόνο η πλατεία, ούτε μόνο οι νέοι της.
Εν δυνάμει δήμαρχοι Καλαμάτας, ο κόσμος περιμένει αρκετά από εσάς…
 
Ελένη Βασιλειάδου
«Όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη για την εξέλιξη και την πρόοδο της πόλης που ζούμε» μας είπε η Ελένη Βασιλειάδου. «Μερικά ζητήματα που, πιστεύω, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα για τη νέα γενιά στην Καλαμάτα είναι η ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους».
Η ίδια προσθέτει και την πρόσβαση στο πολυσυζητημένο σιδηροδρομικό πάρκο, ενώ θεωρεί ότι ο νέος δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το κομμάτι του περιβάλλοντος και να υπάρξει ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και να γίνεται διαλογή στην πηγή.
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης με σεβασμό σε όλα τα ρεύματα.
 
Θανάσης Αρβανίτης
Παρεμβάσεις σοβαρές στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας ζητά ο Θανάσης Αρβανίτης, καθώς έχει αφεθεί στην τύχη του. Συμπλήρωσε, δε, ότι κάποιες παρεμβάσεις γίνονται λίγο πριν από την αναπαράσταση της 23ης Μαρτίου, κι αυτό επειδή στο σημείο φθάνουν επίσημοι.
Επίσης θα ήθελε στην πόλη περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και σε περισσότερα σημεία, αφού οι υπάρχουσες δεν επαρκούν, όπως είπε.
 
Αναστασία Μητροπούλου
Η Αναστασία Μητροπούλου από την πλευρά της ζητά από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας καθαριότητα σε όλους τους τομείς, μιας και, όπως υποστηρίζει, οι πυρκαγιές είναι προ των πυλών και έτσι κινδυνεύουν σπίτια και περιουσίες συνδημοτών.
Επίσης, ζητά σωστές υποδομές σε όλη την πόλη, καθώς «φτάνουν τα έργα βιτρίνας και τα 10μετρα πεζοδρόμια».
Κλείνοντας ζητά να γίνει έλεγχος στα δημόσια κτήρια, αφού ζούμε σε σεισμογενή περιοχή.
 
Βαγγέλης Γιαννακόπουλος
Συντήρηση και αποκατάσταση στους δρόμους της πόλης ζήτησε ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, τους οποίους χαρακτήρισε επικίνδυνους, ειδικά για όσους κινούνται με δίκυκλα.
Επίσης ένα θέμα που εδώ και καιρό χρειάζεται λύση, κατά τον ίδιο, είναι ο φωτισμός σε διάφορα σημεία της πόλης. Όπως σχολίασε, είτε υπάρχουν κολώνες που δε λειτουργούν είτε δεν υπάρχει καν υποδομή για φωτισμό.
Επιπρόσθετα, στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην παραλία, υπάρχει ζήτημα με τις θέσεις παρκινγκ.
Κατά τη γνώμη του, τέλος, ο νέος δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί με τις παιδικές χαρές, αφού όσες υπάρχουν μέχρι σήμερα έχουν προβλήματα και δεν είναι σύγχρονες.
 
Μαριάννα Νικολοπούλου
Στην καθαριότητα εστιάζει και η Μαριάννα Νικολοπούλου, λέγοντας πως είναι κάτι αυτονόητο. Επίσης, ζητά οι ποδηλατόδρομοι της πόλης να γίνουν ασφαλείς, όπως και καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες.
 
Γιάννης Κουτίβας
«Ελαστικότερη Δημοτική Αστυνομία» ζητά ο Γιάννης Κουτίβας, μιας και θεωρεί ότι «πολλές φορές παραείναι αυστηρή, ενώ άλλες όχι και τόσο διακριτική μέσα στον κόσμο».
Παράλληλα, ζητά να διορθωθούν οι δρόμοι που έχουν πολλές τρύπες, εντός και εκτός πόλης, ενώ θέλει ένα δήμαρχο ανοιχτό σε εκδηλώσεις, ώστε να έρχονται σε αυτήν περισσότερες επισκέπτες και οι δημότες να έχουν παραπάνω επιλογές.
Επίσης, ο κ. Κουτίβας εστίασε στο Καρναβάλι, σημειώνοντας πως ο νέος δήμαρχος πρέπει να το αγκαλιάσει, διότι έχει αφεθεί στην τύχη του και χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται, «και είναι λες και γίνεται με το ζόρι».
Επίσης ζήτησε να γίνονται εκδηλώσεις και εκτός της κεντρικής πλατείας.
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για το Μέγαρο Χορού, «ένα κτήριο που στοίχισε εκατομμύρια αλλά δεν είναι βιώσιμο».
 
Μαρία Βολιανίτη
Η Μαρία Βολιανίτη ξεκινά ζητώντας ενδιαφέρον από πλευράς Δήμου για τα σκυλάκια της πόλης. Όπως μας είπε, πρέπει να υπάρχουν ειδικά σημεία με σακούλες, αλλά και κάδοι για τα κόπρανα των σκύλων. Γενικά ζητά να υπάρξει μέριμνα για τα αδέσποτα της πόλης.
Παράλληλα, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, που είναι αφημένα στην τύχη τους εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε το ανατολικό πεζοδρόμιο της Φαρών, «που έχει μείνει στη δεκαετία του ’60, ενώ το απέναντι στο 2010».
Από την πλευρά της, επίσης δήλωσε ότι «πόλη δεν είναι μόνο η πλατεία και έτσι πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός», ενώ κλείνοντας ζήτησε μείωση των δημοτικών τελών.
 
Νίκος Ηλιόπουλος
Ο Νίκος Ηλιόπουλος θέλει να αλλάξει η συμπεριφορά των νέων δημοτικών συμβούλων, καθώς «πρέπει να είναι πιο προσιτοί και περισσότερο δίπλα στους δημότες. Αν αυτοί είναι έτσι, τότε και ο δήμαρχος θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αφού οι σύμβουλοί του είναι τα αυτιά και τα μάτια των δημοτών».
Όσο για πρακτικά θέματα στην πόλη, ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε περισσότερη αστυνόμευση στους πεζόδρομους, ειδικά του Ιστορικού Κέντρου, αφού τα μηχανάκια δεν τους σέβονται. Επίσης θέλει στην πόλη να υπάρχει καθαριότητα, φωτισμός, όπως και σωστή ρύθμιση στους σηματοδότες και όταν χαλάνε, να γίνεται άμεσα παρέμβαση.
Τέλος, κατά τη γνώμη του, από την Καλαμάτα λείπει ένας χώρος πολιτισμού, προσβάσιμος σε όλους, όπου θα μπορούν ομάδες και σύλλογοι να πραγματοποιούν εκθέσεις χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά. «Αν ο νέος δήμαρχος-σχολίασε- αποφασίσει να χρησιμοποιεί το φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου για εκθέσεις, επιτέλους ας φτιάξει τη γυάλινη οροφή που για χρόνια στάζει».
 
Γιώργος Βαρδάκας
Ανάπλαση των δρόμων και των ποδηλατόδρομων ζητά ο Γιώργος Βαρδάκας, διότι τα περισσότερα σημεία έχουν πρόβλημα και αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους.
Επίσης, ζητά από το νέο δήμαρχο να εκμεταλλευτεί το λιμάνι σε όλο του το μήκος, δημιουργώντας υποδομές ώστε αυτό να καλύπτει τις ανάγκες των τουριστών.
Κλείνοντας θέλει περισσότερο ενδιαφέρον στο θέμα του αθλοτουρισμού, αφού γενικότερα ο τουρισμός αφήνει χρήματα στην πόλη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση