Νίκας κατά κυβέρνησης για την Υγεία στην Πελοπόννησο

Νίκας κατά κυβέρνησης για την Υγεία στην Πελοπόννησο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε χθες από την Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ευλόγησε τα γένια του, δηλώνοντας υπερήφανος για την ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας με χρηματοδότηση 120 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ωστόσο πως η Υγεία στην Περιφέρειά μας δεν είναι η καλύτερη.
Αιχμές άφησε και για την αλλαγή του κ. Μπέζου «εν ώρα μάχης».

Δυσαρέσκεια του περιφερειάρχη για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, που την Παρασκευή και το Σάββατο βρέθηκε στην Καλαμάτα και επισκέφθηκε το νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, καθώς και το Δημαρχείο.

Ο κ. Νίκας, που με τον κ. Κικίλια είχε έρθει και στο παρελθόν σε κόντρα, όταν δηλαδή ο υπουργός δε δέχτηκε να κάνει το Παναρκαδικό νοσοκομείο αναφοράς, επανήλθε και θέλησε να κάνει γνωστή την προσφορά της Περιφέρειας σε θέματα υγείας, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες στο Διοικητήριο Καλαμάτας, ο περιφερειάρχης ξεκίνησε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της Περιφέρειας, αλλά και όλης της χώρας, για την προσπάθειά τους να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Ο ρόλος της Περιφέρειας στην περίοδο της πανδημίας
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι υπερήφανος για την ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συμβολή, όπως είπε, έφτασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που, κατά τον κ. Νίκα, στερήθηκε ο πελοποννησιακός λαός σε επίπεδο υποδομών, «αλλά προέχει η υγεία του πληθυσμού».

Από τα 120 εκατομμύρια ευρώ, τα 50- υποστήριξε- «πήγαν» ευθέως για την υγεία, ενώ μόνο για τη Μεσσηνία το ποσό αυτό ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος σχολίασε ότι έφθασε στο σημείο να πει στους διοικητές των νοσοκομείων να απευθυνθούν και στο υπουργείο Υγείας, αφού δεν ήταν δυνατόν η Περιφέρεια να καλύπτει τα πάντα.

Μιλώντας για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανέφερε ότι ήταν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του κορωνοϊού σε επίπεδο Πελοποννήσου και ήταν αυτό που νοσήλευσε κόσμο από όλη την Πελοπόννησο.

Στο συγκεκριμένο σημείο ο κ. Νίκας έκανε αναφορά και στον προηγούμενο διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπέζο, ο οποίος- όπως είπε- ζήτησε να γίνει το νοσοκομείο covid, σε αντίθεση με άλλες διοικήσεις που διαφωνούσαν και χαρακτηριστικά ανέφερε αυτή του Παναρκαδικού, περίπτωση που τον στενοχώρησε, αφού δεν έγινε νοσοκομείο αναφοράς και με την παρέμβαση του υπουργού Υγείας.

Η κατάσταση στην υγεία στην Πελοπόννησο
Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι έχει εκλεγεί για να προσφέρει υπηρεσίες και όχι «για να γυρνά γύρω από τους υπουργούς και να τους λέει ότι τα λένε ωραία και συγχαρητήρια». Μιλώντας, λοιπόν, για την κατάσταση στον τομέα της υγείας στην Πελοπόννησο, είπε ότι δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχουν περιοχές, εξήγησε, όπως ο Νομός Αργολίδας, που δεν έχουν καν Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Επίσης, δεν υπάρχει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στα νοσηλευτήρια της Περιφέρειας και κάποιος που πάσχει από καρκίνο είναι αναγκασμένος να πάει στην Αθήνα.

Τα παραπάνω, επισήμανε, δεν τιμούν κανέναν, αλλά έκανε γνωστό ότι την επόμενη μέρα του covid 19 θα πρέπει όλοι μαζί να καθίσουν και να δουν το χάρτη υγείας στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, είπε πως έχει ήδη συνταχθεί η έκθεση για την αναβάθμιση της υγείας και χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η επίσκεψη Κικίλια στην Καλαμάτα και τα ερωτήματα του κ. Νίκα
Εν συνεχεία ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια στην Καλαμάτα και μέσω του Τύπου θέλησε δημόσια να υποβάλει ερωτήματα.

Ξεκίνησε αναρωτώμενος γιατί οι δωρεές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δόθηκαν από Πελοποννήσιους (Καρέλιας, Κωνσταντακόπουλος, motor oil κ.λπ.) δεν ήρθαν στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η αιτιολογία, όπως είπε, ήταν ότι δεν υπήρχε νοσοκομείο αναφοράς, ενώ ο κ. Νίκας αναρωτήθηκε γιατί δε στηρίχθηκε η πρόταση της Περιφέρειας να γίνει το Παναρκαδικό νοσοκομείο αναφοράς, αφού όλα ήταν έτοιμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επίσης, αναρωτήθηκε γιατί στην ώρα της μάχης αντικαταστάθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, «δε θα έπρεπε να υπάρξει μια αναμονή μέχρι να τελειώσει η συγκεκριμένη διαδικασία;».

Οι διαταραγμένες σχέσεις και οι συναντήσεις που δεν έγιναν
Κατά τον κ. Νίκα, δεν έχει καμία σημασία αν σε θεσμικό επίπεδο οι προσωπικές τους σχέσεις είναι διαταραγμένες. Έχουμε, σχολίασε, ένα συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο που οφείλουμε να υπηρετούμε και να συνεργαζόμαστε για αυτόν.

Όπως ακόμη ανέφερε, ήθελε να του θέσει τα ζητήματα που υπάρχουν στην υγεία στην Πελοπόννησο, αλλά είδε ότι ο υπουργός δεν κάλεσε, όχι μόνο αυτόν, αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους του μεσσηνιακού λαού.

Μάλιστα, ο κ. Νίκας αναρωτήθηκε σε ποιον δεν αρέσει ο δήμαρχος Πύλου, όπου υπάρχει κέντρο Υγείας. Σε ποιον ο δήμαρχος Κυπαρισσίας, που έχει διαθέσει πολλά χρήματα για την υποστήριξη του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και αναρωτήθηκε γιατί έγιναν οι συγκεκριμένες επιλογές.

Πάντως, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει να βοηθά τα νοσοκομεία και την υγεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο βοηθιέται ο λαός και ο τόπος, ενώ έκλεισε με το χαρακτηριστικό «ας είναι».

Να σημειωθεί πως εκτός από τα θέματα της υγείας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μίλησε και για άλλα ζητήματα, που όμως ήταν αδύνατον να γραφούν, αφού οι ανακοινώσεις έγιναν αργά και θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση