Η Μεσσηνία πρωταγωνίστρια του τριημέρου για τον εσωτερικό τουρισμό

Η Μεσσηνία πρωταγωνίστρια του τριημέρου για τον εσωτερικό τουρισμό

Βαθιά ανάσα ανακούφισης για ξενοδοχεία, καταλύματα, εστίαση και μεταφορές

Ημέρες Δεκαπενταύγουστου από το 2019 και πριν θύμισαν οι δρόμοι της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας, από την Παρασκευή το μεσημέρι έως και το απόγευμα της Δευτέρας, με ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, εστίαση και μεταφορές να παίρνουν «βαθιά ανάσα ανακούφισης» και ευχόμενοι αυτό να είναι μόνο η αρχή για τη φετινή περίοδο.

Πραγματικά πολύς κόσμος προτίμησε τη Μεσσηνία για να ξεκινήσει την πρώτη περίοδο ξεκούρασης και ελευθερίας από τα μέτρα.

Όλοι οι επαγγελματίες δηλώνουν ευχαριστημένοι από την κίνηση που καταγράφηκε, όμως τονίζουν ότι δύο μήνες καλής δουλειάς δεν πρόκειται να ισοσκελίσουν τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί στις επιχειρήσεις τους ενάμιση χρόνο τώρα.

Υψηλά ποσοστά κρατήσεων
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, σημείωσε εξ αρχής ότι ήταν ένα τριήμερο «που αναθαρρήσαμε όλοι». Οι πληρότητες κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στους Έλληνες και η Μεσσηνία αναδείχθηκε πρωταγωνίστρια για τον εσωτερικό τουρισμό.

«Μετά δύο χρόνια οικονομικής αδράνειας, περάσαμε θριαμβευτικά στη δυναμική πορεία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα πρόκριμα και για την επόμενη τουριστική σεζόν», πρόσθεσε.

Για το πώς θα κινηθεί η επόμενη περίοδος, ο κ. Καραλής σημείωσε ότι πάντα οι κρατήσεις των Ελλήνων είναι της τελευταίας στιγμής και υπάρχει ακόμα το κενό από ξένους τουρίστες. «Η χώρα μας είναι ακόμα στο πορτοκαλί για κάποιες χώρες κι αυτό δημιουργεί τεράστια δυσχέρεια. Αυτό χρειάζεται χρόνο και κάποιες διμερείς συμφωνίες, για να υπάρξουν συνθήκες ελευθερίας. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι η περιοχή μας έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της προσβασιμότητας και της καλής πορείας στην πανδημία και το “κρας τεστ” πέρυσι λειτούργησε διαφημιστικά. Επίσης, οι Έλληνες με όλα όσα έχουν περάσει ξέρουν ότι εδώ μπορούν να κάνουν διακοπές με ένα ποσό που μπορούν να αντέξουν. Εδώ θα βρουν ξενοδοχειακά καταλύματα με ανταγωνιστικές τιμές και προσφερόμενες υπηρεσίες και στην εστίαση με τεράστιες επιλογές, εξαιρετική θάλασσα να απολαύσουν και να ικανοποιήσουν όλα τα ενδιαφέροντά τους», συμπλήρωσε.

Λίγο-πολύ, όπως σημείωσε, περίμεναν την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη και πίστευε ότι η Μεσσηνία θα είναι η πρώτη που θα κόψει το νήμα αυτό το τριήμερο με υψηλά ποσοστά πληρότητας. Η Καλαμάτα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ πολύ καλή ήταν η κίνηση και στην ενδοχώρα του νομού.

«Αυτό που έγινε το τριήμερο ήταν και μια πολύ καλή ψυχολογική τόνωση. Δημιούργησε μια τόνωση στον επιχειρηματία, αλλά και στον εργαζόμενο. Η απραξία είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Ωστόσο, πρέπει να πάμε σε ένα νέο σχεδιασμό για τα τουριστικά δεδομένα της περιοχής. Η Περιφέρεια πρέπει να επανασχεδιάσει πολλά πράγματα. Σίγουρα θα υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου σε Σεπτέμβριο, ίσως και Οκτώβριο και το “κλειδί” σε όλα είναι οι αερομεταφορές. Δημιουργούνται νέες προκλήσεις και για τους ξενοδόχους. Εάν σχεδιάσουμε με κάποια προοπτική θα πάμε πολύ καλά. Επίσης, πρέπει να υπολογίζουμε ότι στην περιοχή μας έχουμε έναν πολύ καλό “σύμβουλο και σύμμαχο”, τον καιρό! Αυτό πρέπει να το προβάλουμε ιδιαίτερα», κατέληξε ο κ. Καραλής.

Ικανοποίηση στην εστίαση
Απόλυτα ευχαριστημένοι από την κίνηση του τριημέρου είναι και οι άνθρωποι στην εστίαση, παρά τους περιορισμούς ακόμα από τα μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και  Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, μίλησε για ένα πολύ δυναμικό τριήμερο, το οποίο η εστίαση στην Καλαμάτα ανέμενε. «Μας θύμισε ημέρες του Πάσχα. Από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα το απόγευμα η πόλη ήταν γεμάτη και τα καταστήματα είχαν πολλή δουλειά.

Το ίδιο αναμένεται και το επόμενο Σαββατοκύριακο λόγω ενός ιατρικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Βελτιώθηκε και ο καιρός το βράδυ, με τις ψυχρούλες που μας έβγαλε ο Ιούνιος, και είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια δίμηνη δυνατή σεζόν χωρίς προβλήματα και να μειωθεί η όποια ζημιά έχει γίνει. Βέβαια, τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και το χειμώνα θα είναι αρκετά έντονα. Ενάμισης χρόνος κλειστά, δε διορθώνεται με 2 μήνες δουλειάς. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Και τους χειμερινούς μήνες πρέπει να συνεχισθεί κάποια μορφή στήριξης. Ας μην ξεχνάμε και συναδέλφους που λόγω των μέτρων δεν μπορούν ακόμα να ανοίξουν για να δουλέψουν. Αλλά κι εμείς πως ακόμα λειτουργούμε με μέτρα. Κι όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην οικονομία», τόνισε ο κ. Ζαγάκος.

Ο κόσμος που επισκέφτηκε τη Μεσσηνία έδειξε να έμεινε ικανοποιημένος από τις τιμές και την περιοχή. «Η εστίαση στην Καλαμάτα, τηρουμένων των αναλογιών, θεωρείται ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση  σε σύγκριση με όλη την Ελλάδα.  Έχουν ανακαινισθεί όλα τα καταστήματα και οι  υπηρεσίες που προσφέρουμε έχουν αναβαθμιστεί. Οι τιμές μας, επίσης, είναι πολύ καλές. Οι κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ θετικές και για την εστίαση. Μικροπροβλήματα, βέβαια, υπάρχουν πάντα και παντού, αλλά είναι λίγα μπροστά στη γενικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Το πρόσημο για την περιοχή μας είναι θετικό. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχισθεί έτσι και θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Χάσαμε τον Ιούνιο, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να παραταθεί η σεζόν μέχρι και το Σεπτέμβριο και- γιατί όχι;- τον Οκτώβριο», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής.

Έκτακτα δρομολόγια
Η κίνηση αποτυπώθηκε και στα μέσα μεταφοράς. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, Γιάννης Κάντζας, ήταν μια καλή αρχή για τη φετινή περίοδο: «Πήραμε λίγο τα επάνω μας. Αναθαρρήσαμε. Όχι τρομερά πράγματα σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά σε σύγκριση με πέρυσι, πολύ καλύτερα».

Όπως είπε, το ΚΤΕΛ έβαλε έκτακτα δρομολόγια για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση και συγκεκριμένα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 8 από Αθήνα και τη Δευτέρα 7 έκτακτα από Καλαμάτα. Το θετικό ήταν ότι άλλαξε και το ποσοστό πληρότητας, κι από αυτό το Σαββατοκύριακο τα λεωφορεία μπορούσαν να έχουν πληρότητα έως 85%.

Της Βίκυς Βετουλάκη