“Τροχοπέδη” η ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου για τα αρχαία της Υπαπαντής

“Τροχοπέδη” η ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου  για τα αρχαία της Υπαπαντής

“Αν δε διευκρινιστεί επαρκώς η πρόθεση των εμπλεκομένων μερών σχετικά με την εξέλιξη του έργου, ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα στην υλοποίηση της πράξης, τα οποία αφ’ ενός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη συγχρηματοδότησή της κι ακόμη περισσότερο σε αποζημιώσεις που ενδέχεται να καταβάλει το Δημόσιο σε τρίτους. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη καταστήσει σαφές ότι δυνατότητες χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο άξονα προτεραιότητας του ΠΕΠ δεν υπάρχουν”.

Τα πιο πάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Πελοποννήσου, Αντώνης Ψαράκης, σε έγγραφο που απευθύνει προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, αναφορικά με εκτέλεση αρχαιολογικής ανασκαφής κατά την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ο προϊστάμενος της ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, ειδικότερα, τονίζει “την έλλειψη δυνατότητας, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο άξονα προτεραιότητας, χρηματοδότησης του διακριτού αρχαιολογικού υποέργου”, παρατηρώντας -μεταξύ άλλων- ότι “εκλαμβάνουμε ότι η ΕΦΑ δεν αντιλήφθηκε τη συγκεκριμένη έλλειψη δυνατότητας χρηματοδότησης, επιμένει δε για πολλοστή φορά σε αναφορά κειμένου, σύμφωνα με την οποία το υποέργο αυτό θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της ενταγμένης πράξης, αναφορά η οποία δεν εμπίπτει σαφέστατα στις αρμοδιότητές της”.

Το πλήρες κείμενο στο έγγραφο της ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου κοινοποιείται επίσης στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και τη Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά την παραπάνω θεσμική παρέμβαση, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόσο κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας όσο και σε χθεσινές του δηλώσεις, άφησε να εννοηθούν τα αντίθετα.

Ειδικότερα, σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο, αλλά δεν είναι της παρούσης. Θα τα πούμε όταν θα έρθει ο χρόνος ο κατάλληλος. Λοιπόν, παρά τα όσα επιχειρούν ορισμένοι να αποδώσουν στη Δημοτική Αρχή, θα επαναλάβω ότι σταθερά, όπως από τη πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε το θέμα, ψύχραιμα και σοβαρά, έτσι συνεχίζουμε και σήμερα.

Η θέση μας ξεκάθαρη και αυτό για όποιον έχει αμφιβολίες -γιατί διάφορα λέγονται, γράφονται και διαδίδονται-, αποδεικνύεται και στην επίσημη αλληλογραφία ων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Δήμος, αυτή η Δημοτική Αρχή, είπε από την πρώτη στιγμή: θα χρηματοδοτήσουμε εμείς την ανασκαφή. Και θα το πράξουμε για να μη θέσουμε σε κίνδυνο το έργο της ανάπλασης.

Μάλιστα, ήδη, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχουμε 182.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες ανασκαφής όπως προέκυψαν στο πλαίσιο της αλληλογραφίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Αρχής γενομένης από φέτος με την εγγραφή σε κωδικό του προϋπολογισμού 90.000 ευρώ”.