Εμμένει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στη μη συμμόρφωση με απόφαση της ΑΕΠΠ για διαγωνισμό

Εμμένει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στη μη συμμόρφωση με απόφαση της ΑΕΠΠ για διαγωνισμό

Αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της αριθ.1175/2021 για την προμήθεια ασφαλτικών

Εμμένει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας σε μη συμμόρφωσή της με την 11775/2021 απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και χθες σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η άσκηση αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της ως άνω απόφασης της ΑΕΠΠ που ακύρωσε απόφαση της Ο.Ε. για ματαίωση διαγωνισμού προμήθειας ασφαλτικών υλικών.

Όπως αναγράφεται στην απόφαση με ΑΔΑ: ΨΞ3ΥΩΗΕ-ΦΞΦ, ο πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Δημήτριος Στριμπάκος, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο «ιστορικό» της υπόθεσης του θέματος με τις αποφάσεις της Ο.Ε., τις προσφυγές και τις αποφάσεις της ΑΕΠΠ, με τελευταία την αριθ. 1175/2021: «[…] Η αριθ. 85/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής κρίθηκε ως ακυρωτέα ως μη πληρούσα τις προϋποθέσεις περί ματαίωσης του διαγωνισμού, σύμφωνα με τις περιπτώσεις 2. β και δ του άρθρου 106 Ν.4412/2016, δηλαδή λόγω της αιτιολογίας που έχει παραθέσει η αναθέτουσα αρχή καθόσον αυτή, κατά την κρίση της ΑΕΠΠ, δεν είναι ειδική και εμπεριστατωμένη.

Σύμφωνα δε με το διατακτικό της δέχεται την προδικαστική προσφυγή και διατάζει την ακύρωση της αριθ. 85/2021 προσβαλλόμενης απόφασης της Ο.Ε. κατά το μέρος που ματαιώνει τη διαδικασία του διαγωνισμού».

Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης της ΑΕΠΠ και την ακύρωσή της ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της αναθέτουσας αρχής…

[…] Σχετικά με το θέμα έχει υποβληθεί και η από 13-07-2021 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου. Θέτω υπόψη σας τα ανωτέρω και παρακαλώ όπως αποφασίσουμε την άσκηση ένδικων βοηθημάτων και συγκεκριμένα την άσκηση αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της αριθ.1175/2021 αποφάσεως του 1ου Κλιμακίου της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης».

Ο Γιάννης Μερκούρης τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Ψηφίζω να μην καταθέσει ο Δήμος αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της αριθ.1175/2021 απόφασης της ΑΕΠΠ διότι: Οι ισχυρισμοί που κατατέθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, ως αναθέτουσα, στην εκδίκαση της προσφυγής από οικονομικό φορέα στην ΑΕΠΠ (απόφαση 609/2021), είναι παντελώς ανίσχυροι (προμήθεια μηχανήματος και χώρος αποθήκευσης!). Αντιλαμβάνομαι τη θέση στην οποία έχετε περιέλθει, όμως αυτή ήταν αποτέλεσμα δικών σας επιλογών και ενεργειών. Οφείλατε να είχατε συμμορφωθεί στην αριθ. 609/21 Απόφαση της ΑΕΠΠ και να είχατε αναθέσει την προμήθεια στον οικονομικό φορέα τον οποίο δικαίωσε η ΑΕΠΠ και όπως, ορθά πρότεινε η Επιτροπή Διαγωνισμού (σχετικό το αριθ. 3 πρακτικό της). Αντί αυτού αποφασίσατε τη ματαίωση του διαγωνισμού (Απόφαση Ο.Ε. 85/21). Ο Δήμος τα χρειάζεται τα ασφαλτικά και υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως αυτός περιγράφεται στην 31/2020 μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας και με βάση την οποία καταρτίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας. Προτείνω να ανατεθεί η προμήθεια στον οικονομικό φορέα που δικαιώνει η απόφαση της ΑΕΠΠ. Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων».

Η Σταματία Αλεξοπούλου τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, θέματα σχετικά με τον διαγωνισμό για την Προμήθεια Ασφαλτικών Υλικών Συντήρησης – Επισκευής Οδών (Νέα Προμήθεια) έχουν συζητηθεί πολλές φορές στην Οικονομική Επιτροπή. Οι προτάσεις μας δεν έγιναν δεκτές. Είχατε προαποφασίσει τι θα ψηφίσετε. Στο διαγωνισμό για την Προμήθεια Ασφαλτικών Υλικών Συντήρησης – Επισκευής Οδών (Νέα Προμήθεια) με τις αποφάσεις σας ο Δήμος Τριφυλίας έχει εισπράξει δύο ακυρωτικές αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών σε βάρος του. Με τις αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών – 609/2021 & 1175/2021 – ο Δήμος Τριφυλίας όφειλε και οφείλει να συμμορφωθεί. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και συμβάσεις και πρέπει από όλους να τηρείται η νομιμότητα.

Η πρώτη απόφαση της Α.Ε.Π.Π. σχετικά με το διαγωνισμό μετά την προσφυγή οικονομικού φορέα είναι η 609/2021 του 1ου Κλιμακίου που δέχθηκε την προδικαστική προσφυγή και ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπ’ αριθ. 12/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, κατά το μέρος που έκανε δεκτή την προσφορά άλλου οικονομικού φορέα σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο σκεπτικό της.

Ήρθε ύστερα στην Οικονομική Επιτροπή θέμα για ανάκληση της αριθ.12/2021 της Οικ. Επιτροπής, για το Διαγωνισμό προμήθειας ασφαλτικών υλικών συντήρησης – επισκευής οδών, κατά το μέρος που έκανε δεκτή την προσφορά του οικονομικού φορέα που αναφέρεται, σε συμμόρφωση με την αριθ. 609/2021 απόφαση του 1ου Κλιμακίου της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.).

Η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγήθηκε να συμμορφωθεί η Οικ. Επιτροπή πλήρως με αριθ. 609/2021 απόφαση Α.Ε.Π.Π., να συνεχιστεί η διαδικασία και να κηρυχθεί προσωρινός μειοδότης η εταιρεία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., αλλά εσείς λάβατε απόφαση για ματαίωση του διαγωνισμού χωρίς πάλι να μας ακούσετε. Τοποθετήθηκα λέγοντας ότι θεωρώ ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του κ. προέδρου στην εισήγησή του για ματαίωση του διαγωνισμού και ότι “ψηφίζω υπέρ της έγκρισης του Πρακτικού 3 της Επιτροπής Διαγωνισμού. Ψηφίζω υπέρ της πλήρους συμμόρφωσης με την υπ’ αριθμ. 609/2021 απόφαση της Α.Ε.Π.Π. Τέλος, εφιστώ την προσοχή σας για να μην μπλέξει ο Δήμος σε περιπέτειες που ίσως θα κοστίσουν σε χρήματα των φορολογούμενων δημοτών και όχι μόνο”. Εσείς, κύριοι συνάδελφοι, αποφασίσατε ματαίωση του Διαγωνισμού με αιτιολόγηση που δεν είναι ειδική και ούτε εμπεριστατωμένη όπως γράφει η Νομική Σύμβουλος του Δήμου μας στην Γνωμοδότησή της. Έγινε προσφυγή στην Α.Ε.Π.Π. για να ακυρωθεί η 85/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας – που εσείς λάβατε – κατά το μέρος που ματαιώνει τη διαδικασία του διαγωνισμού και το 1ο Κλιμάκιο της Α.Ε.Π.Π. αποφάσισε με την 1175/2021 απόφασή του την ακύρωσή της κατά το μέρος που ματαιώνει τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Η υπ’ αριθμ. 1175/2021 είναι σαφέστατη και ξεκάθαρη. Η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου μας είναι επίσης σαφέστατη και ξεκάθαρη. Θεωρώ με βάση όσα αναφέρονται στην 1175/2021 απόφαση της Α.Ε.Π.Π. και στη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου μας ότι δε συντρέχει κανένας βάσιμος και νόμιμος λόγος για τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα άσκησης αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της υπ’ αρ. 1175/2021 απόφασης της Α.Ε.Π.Π. ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης και ψηφίζω κατά. Η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και η Οικονομική Επιτροπή οφείλουν να συμμορφωθούν πλήρως με την 1175/2021 απόφαση της Α.Ε.Π.Π.

Εφιστώ για άλλη μια φορά την προσοχή σας για να μην μπλέξει ο Δήμος σε περιπέτειες που ίσως θα κοστίσουν σε χρήματα των πολιτών».

Τελικά, οι 4 αντιδήμαρχοι-μέλη της Ο.Ε. αποφάσισαν την άσκηση αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της αριθ. 1175/2021 αποφάσεως του 1ου Κλιμακίου της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης και όρισαν τη νομική σύμβουλο του Δήμου για τις ως άνω ενέργειες, μειοψηφούντων των κ.κ. Μερκούρη και Αλεξοπούλου, οι οποίοι ψήφισαν κατά.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 160/2021.

Του Ηλία Γιαννόπουλου