Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Καλαμάτας

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Καλαμάτας

“Πούλησε” νόμο, τάξη και… εμβολιασμούς

“Καλορίζικο” ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, κλείνοντας την τελετή των εγκαινίων του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (σ.σ. συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας για την πάταξη της παραβατικότητας στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας). Κι αυτή η ευχή είναι ουσιαστική για να πετύχει αυτός ο θεσμός. Αν και η όποιου βαθμού παραβατικότητα δε διορθώνεται μόνο με αστυνόμευση, αφού απαιτούνται κι άλλα μέτρα (κοινωνικά και οικονομικά). 

Πάντως, στη χθεσινή τελετή στο προαύλιο του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, φάνηκαν αισιόδοξοι για το όλο εγχείρημα.

Ιδιαίτερα ο πρώτος, πιστός στο δόγμα ότι… το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, “πούλησε” για πολλοστή φορά νόμο και τάξη. Μόνο που λόγω και της πανδημίας… διάνθισε τη σκέψη του και με την ανάγκη των εμβολιασμών, προκειμένου η χώρα μας να θωρακιστεί από τον κορωνοϊό.

Γενικότερα, ο υπουργός γαλούχησε το συντηρητικό ακροατήριο με την υπόσχεση της σφράγισης ενός “ξέφραγου αμπελιού” που υπήρχε μέχρι πρότινος.

Ενώ η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, η κυβέρνηση, αντί να στρέφει την αστυνόμευση σε περιοχές όπου υπάρχει η εγκληματικότητα, έχει την Αστυνομία να φυλάει τον κ. Φουρθιώτη…

Αυτά ως πρώτη εντύπωση απ’ όσα συνέβησαν χθες το πρωί στην Καλαμάτα. Αυτό που μένει είναι δούμε το… επίσημο χρονικό.

Εγκαίνια
Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, εγκαινιάστηκε χθες το πρωί η επίσημη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Δημοτικής κι Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας.

“Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλά ένα χώρο, αλλά μία συνεργασία που ήδη εξελίσσεται και η οποία έχει ως βάση το μνημόνιο συνεργασίας που με τον υπουργό έχουμε συνυπογράψει. Ένα εγχείρημα, μία δράση, μια δομή που έρχεται να επικουρήσει, αν θέλετε, το έργο της Αστυνομίας και να συμβάλλει στον τομέα της πρόληψης φαινομένων παραβατικότητας”, τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσημη λειτουργία του Ε.ΣΥ.Κ., καθώς μέσω αυτού υλοποιείται μία ακόμα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ στην τελετή παρέστησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας, ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, ταξίαρχος Ηλίας Αξιοτόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, στελέχη της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Θανάσης Βασιλόπουλος: Πρότυπη δομή
Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Στο Δήμο Καλαμάτας είναι αλήθεια ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα  προβλήματα που ενδεχομένως παρατηρούνται αλλού. Εδώ εμφανίζονται κατά περιόδους ζητήματα χαμηλής παραβατικότητας, που ωστόσο χρήζουν αντιμετώπισης.

Σήμερα (σ.σ. χθες) λοιπόν, και αυτό είναι σημαντικό, δεν εγκαινιάζουμε απλά ένα χώρο, αλλά μία συνεργασία που ήδη εξελίσσεται και η οποία έχει ως βάση το μνημόνιο συνεργασίας που με τον υπουργό έχουμε συνυπογράψει. Ένα εγχείρημα, μία δράση, μια δομή που έρχεται να επικουρήσει, αν θέλετε, το έργο της Αστυνομίας και να συμβάλει στον τομέα της πρόληψης φαινομένων παραβατικότητας.

Στον αστικό ιστό η κατάσταση μπορούμε να πούμε ότι είναι καλή. Φαινόμενα παραβατικότητας παρατηρούνται κατά καιρούς κυρίως στην περιφέρεια του Δήμου. Σε χωριά όπου η δραστηριότητα των πολιτών είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου είναι δυνατή η δράση ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, που αφορά κυρίως κλοπές και διαρρήξεις. Κάποιες φορές, μάλιστα, η κατάσταση οξύνεται -πέραν των ορίων του Δήμου μας- καταγράφοντας υψηλότερου βαθμού παραβατικότητα”.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Κοινωνική ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία
Με τη σειρά του ο υπουργός στην ομιλία του σχολίασε: “Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο στο Δήμο Καλαμάτας είναι ένα επιχειρησιακό κέντρο που φιλοδοξεί, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αστυνομικών δυνάμεων και των πολιτών να μπορέσει να περιορίσει να ελέγξει και να επιχειρήσει να κάνει την πόλη της Καλαμάτας, μια πόλη χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς παραβατικότητα, μια πόλη που θα τη χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της”.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η “Καλαμάτα είναι ο τρίτος Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που επιχειρεί την ίδρυση και την εγκατάσταση αυτού του Κέντρου, με το οποίο μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας”.

Σημείωσε, μάλιστα, πως με μια σειρά δράσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες έχει περιοριστεί σημαντικά η παραβατικότητα στο Νομό Μεσσηνίας. «Νομίζω είμαστε σε ένα καλό σημείο. Αλλά δεν εφησυχάζεις ποτέ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες με έμφαση στους επαγγελματίες της πόλης, να τηρούν ευλαβικά και με σεβασμό τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.

Μ. Καραμαλάκης: Σύγχρονη Αστυνομία για ασφαλείς πολίτες
Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, αναφέροντας τα ακόλουθα:  “Με ιδιαίτερη χαρά μοιράζομαι μαζί σας τις στιγμές της τελετής εγκαινίων του πρωτοπόρου και σύγχρονου τεχνολογικά Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (Ε.ΣΥ.Κ.) Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας,  το οποίο αποτελεί επιστέγασμα μιας ευρύτερης συνεργασίας  που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Αρχηγείου της Ελληνικής  Αστυνομίας και του Δήμου Καλαμάτας.

Αξιολογώντας τις διαρκείς προκλήσεις στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, θέσαμε ως όραμά μας τη δημιουργία μιας Σύγχρονης Αστυνομίας για ασφαλείς πολίτες και μέσω του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2025 που έχουμε καταρτίσει, η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών του Σώματος θα είναι εφάμιλλη τόσο της αποστολής τους όσο και των κοινωνικών σύγχρονων απαιτήσεων.

Μια από τις Στρατηγικές Προτεραιότητες που έχουν τεθεί, αποτελεί η ενθάρρυνση της επικοινωνιακής εξωστρέφειας του Σώματος με την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,  και ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των ανωτέρω εντάσσεται και η από κοινού πρωτοβουλία για σύσταση και λειτουργία του εν λόγω Κέντρου. Μια σημαντική κίνηση, όχι απλά επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά ουσίας”.

Συνάντηση με προέδρους Κοινοτήτων
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο υπουργός, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο δήμαρχος συναντήθηκαν και συζήτησαν με τους προέδρους των Κοινοτήτων Άριος, Αρφαρών, Αριοχωρίου, Θουρίας, Μικρομάνης και Πλατέος, όπου και τέθηκαν θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα της περιφέρειας του Δήμου.

Κοινός στόχος μέσα από τις ενέργειες που εξελίσσονται να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες. Αμέσως μετά ο υπουργός είχε συνάντηση με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και εν συνεχεία αναχώρησε προκειμένου να μεταβεί στο Δήμο Μεσσήνης.

Σύσκεψη με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ
Μεγαλύτερη προσπάθεια για να παταχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μικροεγκληματικότητα, ζήτησαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από το γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας και τους διοικητές όλων των τμημάτων σε υπηρεσιακή, κλειστή σύσκεψη.

Ο κ. Πούπουζας τους παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από τη δράση των αστυνομικών υπηρεσιών, αποτιμώντας θετικό το έργο που  έχει παραχθεί. Ο δε αρχηγός ζήτησε περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων, ενώ δόθηκε έμφαση και σε ζητήματα πρόληψης μετάδοσης του κορωνοϊού και τον εμβολιασμό του προσωπικού της αστυνομίας, ένστολου και πολιτικού.

Δηλώσεις Μ. Χρυσομάλλη
Στο περιθώριο των εγκαινίων και των συσκέψεων ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, τόνισε σε δηλώσεις του: “Τα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Καλαμάτα και για τη Μεσσηνία γενικότερα. Κι αυτό, γιατί εμπεδώνουν στους πολίτες το αίσθημα της σιγουριάς και πρόκειται για δράσεις που αυξάνουν το συντελεστή ασφάλειας των πολιτών, προσθέτοντας, παράλληλα και υπεραξία στον τουρισμό”. Τέλος, ο βουλευτής εξήρε το έργο του υπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Μεσσηνίας, μια και έχει βρεθεί στην περιοχή τρεις φορές μέσα σε δύο χρόνια”.
Α.Π.