Καλαμάτα: Άνοιξαν τα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη

Καλαμάτα: Άνοιξαν τα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη

Σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο Καλαμάτας

Κανονικά έγινε χθες η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας και τα σχολικά συγκροτήματα που τελούσαν υπό κατάληψη τις προηγούμενες μέρες επανήλθαν σε λειτουργία.

Αυτή ήταν η ενημέρωση που δόθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα τις καταλήψεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Σημειώνεται ότι η καταγραφή για τις ζημιές που προκλήθηκαν συνεχίζεται, ενώ ήδη συνεργεία του Δήμου προχωρούν σε αποκατάσταση φθορών και καθαρισμούς.

Πέραν των καμερών που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας, αποτρεπτικός παράγοντας για τη συνέχιση των καταλήψεων, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ήταν και η άμεση έναρξη τηλε-εκπαίδευσης για τα σχολεία εκείνα που τελούσαν υπό κατάληψη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, έλαβαν μέρος ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκος Πεφάνης, ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Νάκης, ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηλίας Γυφτέας, η γ.γ. του Δήμου Μαρία Νταμάτη, στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Εκείνο που κατατέθηκε ήταν ότι υπήρχαν σοβαρές υλικές ζημιές στα σχολεία που τις προηγούμενες ημέρες τελούσαν υπό κατάληψη στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο 1ο ΓΕΛ και στο συγκρότημα που φιλοξενεί τα 1ο-2ο ΕΠΑΛ επί της οδού Κρήτης.

Οι εικόνες που αντίκρισαν οι διευθυντές των σχολείων ήταν απογοητευτικές, με σπασμένες πόρτες και κάγκελα, λεηλατημένα γραφεία καθηγητών και κυλικεία, κατεστραμμένους πυροσβεστήρες, σκουπίδια κ.ά.

Στην περίπτωση του 1ου ΓΕΛ, μάλιστα, υπήρξε διάρρηξη και κλοπή και την υπόθεση διερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Η συνολική εκτίμηση των ζημιών αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας.