Εντάχθηκε σε πρόγραμμα το Κέντρο Αλιείας και Θάλασσας στη Μ. Μαντίνεια

Εντάχθηκε σε πρόγραμμα το Κέντρο Αλιείας και Θάλασσας στη Μ. Μαντίνεια

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/LEADER, το έργο Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής Αλιείας και Θάλασσας του Δήμου Καλαμάτας.

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η ανέγερση ενός κτηρίου στη Μικρά Μαντίνεια, το οποίο θα στεγάζει μουσειογραφική έκθεση προβολής και ανάδειξης της ναυτικής παράδοσης της περιοχής, μέσω της προβολής της αλιευτικής δραστηριότητας στον Μεσσηνιακό κόλπο ανά τα χρόνια.

Παράλληλα, το κτήριο θα λειτουργήσει ως κέντρο προβολής της εξέλιξης και της συμβολής της αλιείας στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και ως κέντρο παρατήρησης της ιχθυοπανίδας και των αλιευμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Μεσσηνιακού κόλπου.

Η πράξη αποτελείται από δύο επιμέρους υποέργα. Το πρώτο είναι η ανέγερση του κτηρίου στέγασης έκθεσης προβολής Αλιείας και Θάλασσας Δήμου Καλαμάτας και το δεύτερο το περιεχόμενο του εκθεσιακού κέντρου.

Η κατασκευή του νέου κτηρίου θα γίνει εντός οικοπέδου έκτασης (750 τ.μ.), το οποίο περιλαμβάνει δυο υφιστάμενα κτήρια διαστάσεων 82,6 τ.μ. και 36,20 τ.μ., που λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο.

Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα αποτελεί επέκταση καθ’ ύψος και σε κάτοψη του υφισταμένου, με συνολικό εμβαδό 70 τ.μ. Το νέο κτήριο θα αποτελεί μια σύμμικτη κατασκευή με στοιχεία μετάλλου και οπλισμένου σκυροδέματος, δημιουργώντας αντιθέσεις μεταξύ του υφιστάμενου «παλαιού» πέτρινου κτιρίου και του «σύγχρονου» νέου.

Οι όψεις θα επενδυθούν με υαλοπίνακες, προσφέροντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 330.000 ευρώ.

Β.Β.