Ώσμωση ιδεών στη Διαβούλευση για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα

Ώσμωση ιδεών στη Διαβούλευση για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα

«Συμμετέχω, προτείνω, επιλέγω, δεσμεύομαι»

Η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Καλαμάτας αποτέλεσε το αντικείμενο της δεύτερης Δημόσιας Διαβούλευσης στο πλαίσιο διεκδίκησης συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα της Ε.Ε. «100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις».

Η συμμετοχή στη διαβούλευση κρίνεται ως ικανοποιητική, ενώ λόγω του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ιστοτόπου https://mission.kalamata.gr/ θα παραμείνει ενεργή, προκειμένου να δεχθεί επιπλέον προτάσεις, ιδέες και σκέψεις.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, έλαβαν -μεταξύ άλλων- μέρος καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι εταιρειών με μελετητική εμπειρία σε θέματα ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, ενώ αναδείχθηκε η ώσμωση ιδεών και απόψεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών του Δήμου, εκπροσώπων της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, φορέων και πολιτών της πόλης.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει, είναι: «Συμμετέχω, προτείνω, επιλέγω, δεσμεύομαι».

Θ. Βασιλόπουλος: «Ατενίζουμε το μέλλον από τη θέση του πρωταγωνιστή»

Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου κατά τη διάρκεια της δεύτερης δημόσιας διαβούλευσης: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας κάτι που θεωρώ καθοριστικό. Μόνο μέσα από τη συμμετοχή, από την ενεργή παρουσία των συνδημοτών μας, των στελεχών και των φορέων της πόλης, μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα για το Δήμο μας.

Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, αυτή της ενημέρωσης και από αύριο ξεκινάμε τη δεύτερη φάση, αυτή του σχεδιασμού και της συμμετοχής, για να ακολουθήσει η τρίτη φάση, όπου θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των εργασιών, παρουσία στελεχών της Ε.Ε. λίγο πριν από την υποβολή του φακέλου της υποψηφιότητας μας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Ε.Ε. με το σκεπτικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, πλέον, να αντιμετωπίζει ολιστικά  τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτό το πλαίσιο επέλεξαν να συνεργαστούν οι περισσότερες διευθύνσεις, τα υπουργεία ας πούμε της Ευρώπης, για να μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα πρόγραμμα, μία αποστολή και ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αγγίζει τα πάντα γύρω από μια πόλη.

Όχι, δηλαδή, αποσπασματικές παρεμβάσεις, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας ή η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό που έρχεται να χτίσει μια νέα κοινωνία, ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο. Που έρχεται να δημιουργήσει νέες Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Πόλεις που θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς καλών πρακτικών.

Και μέσα από την εμπειρία που θα αποκτήσουν θα κατευθύνουν και τις άλλες πόλεις προς μια διαφορετική ανάπτυξη, με κατεύθυνση την κλιματική ουδετερότητα.

Η οικονομική ανάλυση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού της Ε.Ε έχει προσδιοριστεί στα 10.000 ευρώ ανά κάτοικο, που σημαίνει ότι για την πόλη της Καλαμάτας, αντιστοιχούν περίπου 550.000.000 ευρώ και οι χρηματοδοτήσεις θα έρθουν μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτική χρηματοδότηση”.

Κατά την προχθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που διενεργεί ο Δήμος για την εκπόνηση της στρατηγικής για την έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα, ενώ στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης κατατέθηκαν δια ζώσης απόψεις από αιρετούς της αυτοδιοίκησης, φορείς της πόλης, επαγγελματίες, νέους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες.