Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας: Αυξημένο το ενδιαφέρον για την ημερίδα της Κυριακής

Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας: Αυξημένο το ενδιαφέρον για την ημερίδα της Κυριακής

Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται για τη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Το παιδί είναι η απάντηση» που διοργανώνει μεθαύριο  Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας.

Οι προεγγραφές όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανάγκασαν τους διοργανωτές να επεκτείνουν την πλατφόρμα παρακολούθησής της ημερίδας, ενώ το ενδιαφέρον έχει επεκταθεί και σε περιοχές εκτός Πελοποννήσου.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Στόχοι

Η ημερίδα έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός κοινού άξονα προβληματισμού πάνω στο θέμα της ανίχνευσης των μορφών παραμέλησης και κακοποίησης των παιδιών, καθώς και της έγκυρης και έγκαιρης αντιμετώπισης, μέσα από εισηγήσεις και παρεμβάσεις επαγγελματιών που υπηρετούν στο πεδίο και μοιράζονται την εμπειρία τους με τους συμμετέχοντες.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικών επιστημών, επαγγελματίες που σχετίζονται με τα παιδιά και την οικογένεια, κοινωνικούς φορείς,  εθελοντές ανθρωπιστικών φορέων και κοινωνικών δράσεων, φοιτητές, γονείς, καθώς και στον  ευρύτερο πληθυσμό.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης με την προϋπόθεση προεγγραφής και συμμετοχής.

Η μετάδοση θα γίνει ζωντανά (σύγχρονη) μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom με υπερσύνδεσμο (link) που θα σταλεί στους συμμετέχοντες που θα προεγγραφούν.

Πρόγραμμα

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί με καλωσόρισμα από την κοινωνική λειτουργό του Νοσοκομείου Καλαμάτας και αν. γραμματέα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων  Καλαμάτας, Αγγελική Μαλαπέτσα.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον αντεισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας και πρόεδρο της ΕΠΑ Καλαμάτας, Γεώργιο Δούβα, τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δημήτρη Οικονομόπουλο και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλή Ξηρογιάννη.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εισηγήσεις. Αρχικά, τρεις επαγγελματίες που απασχολούνται στην εκπαίδευση θέτουν τους άξονες προβληματισμού της ημερίδας. Πρόκειται για τους:

-Δήμητρα Τζανετάκη, φιλόλογο-σύμβουλο σχολικής ζωής Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας, MSc Ειδική Αγωγή

-Σταυρούλα Μπαζίγου, κλινική ψυχολόγο MSc   ΕΝΕΕΓΥΛ Καλαμάτας

-Γιώτα Κοπίτα, κοινωνική λειτουργό, MSc Επιστήμες Αγωγής, ΕΔΥ 10ου Δ.Σ. Καλαμάτας.

Για το πότε ένα παιδί κινδυνεύει και το ρόλο του περιβάλλοντος, των φορέων και  της κοινωνίας, θα μιλήσει η επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας και κοινωνική λειτουργός, γ.γ. ΕΠΑ Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου.

«Ο ρόλος του σχολείου στην προστασία του παιδιού από κακοποίηση και παραμέληση: Η οπτική του Συνηγόρου» είναι το θέμα που θα αναπτύξει η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) , Θεώνη Κουφονικολάκου.

Η αν. καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Όλγα Θεμελή, θα μιλήσει για το θέμα «Από τη χρόνια απόκρυψη στην αποκάλυψη: ο ρόλος του επαγγελματία στην αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης του ανηλίκου».

Προγράμματα

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και παρουσίαση των εξής προγραμμάτων και εργαλείων:

-Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και ο ρόλος της σχολικής κοινότητας στην αντιμετώπισή του.

Επιστημονική επιμέλεια: Τα στελέχη  ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Μεσσηνίας, Εριέτα Παυλίδου φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,  Ευρύκλεια Παπαδοπούλου, ψυχολόγος και Παναγιώτα Κόνιαρη, κοινωνική λειτουργός.

-Προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας για την πρόληψη της ηλεκτρονικής παρενόχλησης και της  θυματοποίησης των ανηλίκων μέσω διαδικτύου. 

Τα προγράμματα θα παρουσιάσει ο ιατρός, εκπρόσωπος της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος  Ψυχολογίας  ΕΚΠΑ, Γεώργιος Κορμάς.

-Ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών στην παιδική προστασία. Έκθεση Κοινωνικής Έρευνας – Διαγνωστική εκτίμηση αναγκών παιδιού & οικογένειας από το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

Το θέμα θα αναλύσει η α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και κοινωνική λειτουργός, Όλγα Βερικάκη. 

Η ημερίδα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 12.30 μετά το μεσημέρι, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη