Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, η οποία προκάλεσε ήδη σημαντικές ζημιές στις περιοχές της Τριφυλίας στη Μεσσηνία, καθώς και στο οδικό δίκτυο του Σχίνου στην Κορινθία και μικρότερες στη δυτική Γορτυνία.

Προχθές το πρωί συγκλήθηκε σύσκεψη από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, κατά την οποία εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι τώρα, δόθηκαν οδηγίες για αποκαταστάσεις, αλλά και για λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων προβλημάτων από την κακοκαιρία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και σήμερα Τετάρτη.

Όπως έγινε γνωστό, μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει από ισχυρές βροχοπτώσεις στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο στην περιοχή Σχίνου και Αλεποχωρίου, στα Γεράνια, όπου εκτιμάται ότι σε τρεις μέρες θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Σημειώθηκε, ωστόσο, ότι πιο οριστικές παρεμβάσεις θα γίνουν δυνατές μόλις περάσουν τα μέτωπα της βροχής και στεγνώσει, ως ένα βαθμό, το έδαφος.

Προβλήματα εκδηλώθηκαν και σε περιοχές της Αρκαδίας, ιδιαίτερα στη δυτική Γορτυνία, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξάλλου, στη Μεσσηνία, λόγω των ανέμων και της ισχυρής βροχόπτωσης προκλήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 27 Νοεμβρίου, κατολίσθηση βράχων στον παλαιό εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, στην περιοχή της Αρτεμισίας, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία για περίπου τρεις ώρες.

Συνεργείο της Περιφερειακής Ενότητας απομάκρυνε από το οδόστρωμα το μεγαλύτερο μέρος των κατακρημνισμάτων και απελευθέρωσε σημαντικό τμήμα του δρόμου, αποκαθιστώντας εν μέρει την κυκλοφορία.

Χθες στην περιοχή βρέθηκε συνεργείο του αναδόχου της εργολαβίας για τον αποχιονισμό και την άρση καταπτώσεων στον πιο πάνω δρόμο, προκειμένου με τα κατάλληλα μηχανήματα να θρυμματίσει βράχο 30 τόνων περίπου και να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία.

Επίσης, στην περιοχή της Τριφυλίας, την ίδια ημέρα (σ.σ. το περασμένο Σάββατο), προξενήθηκαν ζημιές από ισχυρούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους στις περιοχές Αγία Κυριακή και Μυρίτοβα των Φιλιατρών, σε θερμοκήπια συνολικής 30 στρεμμάτων και στις καλλιέργειες τομάτας και μελιτζάνας που γίνονταν σε αυτά, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σύγχρονο τυποποιημένο, εγκεκριμένου τύπου, θερμοκήπιο έκτασης 10 στρεμμάτων με όλον τον εξοπλισμό του, όπως επίσης και το συσκευαστήριο της εν λόγω μονάδας, το οποίο είχε κατασκευαστεί πρόσφατα. Επίσης εκριζώθηκαν ή έχασαν κλαδιά περισσότερα από 1.000 ελαιόδενδρα στην ίδια περιοχή, ενώ ζημιές προξενήθηκαν σε σταυλικές εγκαταστάσεις στο Ραυτόπουλο και στο Λυκουδέσι, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς σταύλος 175 τ.μ., ενώ έχει ζημιωθεί και η παραγωγή.