Ιερά Σύνοδος: Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση παρουσία του πρωθυπουργού

Ιερά Σύνοδος: Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση παρουσία του πρωθυπουργού

Έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μια νέα συνάντηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες ημέρες, η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Μέχρι στιγμής, μπορεί μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας να μην υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων περί της τήρησης των μέτρων στις εκκλησίες για τις ημέρες των Χριστουγέννων, αυτό όμως δεν αποκλείει την τελική συμπόρευσή τους, γεφυρώνοντας τελικά το χάσμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο.

Από τη μία πλευρά, πάντως, διάθεση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι η επιβολή κανενός επιπρόσθετου μέτρου στις εκκλησίες της χώρας για το διάστημα των εορτών, κάτι που όμως προϋποθέτει την –κατά κάποιο τρόπο- αυστηρή τήρηση των μέτρων στο εσωτερικό των εκκλησιών, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού. Άλλωστε, αυτό είναι και το φλέγον ζήτημα, πάνω στο οποίο αναμένεται να γίνει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους Ιεράρχες που θα βρεθούν σήμερα στο Συνοδικό Μέγαρο.

Από την άλλη πλευρά, το πλήθος των αντικρουόμενων απόψεων που επικρατούν στους κύκλους της Ελλαδικής εκκλησίας προμηνύει μια περαιτέρω σύγχυση στην όλη κατάσταση, καθώς οι απόψεις των κληρικών ταλαντεύονται μεταξύ της υποχρεωτικής τήρησης των μέτρων, καθώς και της πλήρους ανυπακοής αυτών, από ένα ποσοστό κληρικών.

Έτσι, καθίσταται πραγματικά ενδιαφέρον το τι θα προκύψει τελικά κατά τη λήξη της συνομιλίας μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ανάγκες και οι δυνατότητες

Παράλληλα με τη συζήτηση που αφορά στα υγειονομικά μέτρα, υπάρχει και μια σειρά δευτερευόντων ζητημάτων που σκοπεύει να συζητήσει η εκκλησία με την κυβέρνηση, -σ’ αυτό κιόλας έγκειται η παρουσία της υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, στη συνάντηση αυτή.

Όπως έγινε γνωστό, και παρερμηνεύτηκε από πολλούς, ανάγκη της εκκλησίας είναι η πρόσληψη 4.000 κληρικών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 10.000 εν ενεργεία κληρικών της χώρας.

Ωστόσο, η ανάγκη αυτή δεν φάνηκε να βλέπει «πράσινο φως» από πλευράς της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παίρνει θέση σχετικά με τις παραφιλολογίες που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

Φωτογραφία: Γιώργος Φερδής
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Χρ.Μ.