Μεσσηνία: Στα περσινά επίπεδα η τιμή της γαλοπούλας

Μεσσηνία: Στα περσινά επίπεδα η τιμή της γαλοπούλας

Μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα η αγορά έχει ήδη μπει σε ρυθμούς προετοιμασίας και εφοδιασμού, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτσι, ο κόσμος κάνει δειλά δειλά τις πρώτες αγορές σε τρόφιμα, μην παραλείποντας την παραδοσιακή αγορά της γαλοπούλας, μιας και την περίοδο των Χριστουγέννων η ζήτησή της αυξάνεται κατακόρυφα.

Φέτος, παρότι έχει προηγηθεί ευρεία ανατίμηση προϊόντων, η τιμή της γαλοπούλας στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας ξεκινά από τα 8,90 ευρώ, ενώ όπως δήλωσαν στο «Θ» οι τοπικοί κρεοπώλες, απορρόφησαν οι ίδιοι τις αυξήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα λόγω των ανατιμήσεων.

Κρεοπωλείο Μπατάγιας

Πεσμένη κατά 30% συγκριτικά με πέρσι είναι η κίνηση μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Νίκο Μπατάγια, ενώ αύριο αναμένεται η κορύφωσή της, με την τιμή της γαλοπούλας να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα στη Μεσσηνία, μιας και για μια ακόμα χρονιά παραμένει στα 8,90 ευρώ.

«Η τιμή είναι στάσιμη και για τα φετινά Χριστούγεννα, αφού την όποια αύξηση έχουν απορροφήσει οι κρεοπώλες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια: «Από την υπόλοιπη γκάμα κρεάτων προτιμάται το αρνί, που από πέρσι το Πάσχα έχει μια αύξηση γύρω στο 20%, κι αυτή η αύξηση έχει προκύψει από τους παραγωγούς της χονδρικής πώλησης. Αντίστοιχα, υπάρχει προτίμηση και στο μοσχάρι που έχει σημειώσει μικρότερη αύξηση, περί το 5% πάνω από την περσινή τιμή.

Το μόνο που έχει μείνει σταθερό είναι το χοιρινό, ενώ πιθανόν να έχει μειωθεί κιόλας ελάχιστα η τιμή του.

Παράλληλα, ο κόσμος προτιμά και τα ρολά γαλοπούλας-κοτόπουλου, τις πορκέτες, το γεμιστό ψαρονέφρι, όπου αυτά αγοράζονται και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς».

Σχολιάζοντας το κλίμα των ημερών, ο Ν. Μπατάγιας σημείωσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει δυσκολία και πολύς κόσμος περιμένει να δει εάν θα υπάρξει πτώση των τιμών, αλλά δε νομίζω ότι θα συμβεί, μιας και όλοι οι κρεοπώλες δεν έχουν μεγάλες ποσότητες λόγω της κατάστασης».

Κρεοπωλείο Κατσίρα

«Ελπίζουμε αύριο, Παρασκευή, να αυξηθεί η κίνηση και τα πράγματα να πάνε καλύτερα», δήλωσε ο Γιώργος Κατσίρας, καθώς η κίνηση προς ώρας είναι μικρή.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, η τιμή και για φέτος στη γαλοπούλα είναι στα 9 ευρώ, ενώ στο αρνί στα 11,50 ευρώ και στο κατσίκι στα 12,50 ευρώ.

Συγκριτικά με πέρσι και τις παραγγελίες που κάνει ήδη ο κόσμος για τα κρέατα, σχολίασε: «Παρατηρείται η ίδια ζήτηση και φέτος, καθώς ο κόσμος κινείται στο περσινό πλάνο, με μεγάλη προτίμηση στο χοιρινό, αλλά και στο αρνί. Παράλληλα, αυτές τις μέρες φαίνεται να προτιμά ιδιαίτερα και τα “έτοιμα” κρέατα, όπως είναι το ρολό κοτόπουλου και χοιρινού, λόγω ευκολίας».

Κρεοπωλείο Παναγιωτόπουλος

Ικανοποιητική για φέτος είναι η κίνηση του κόσμου, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, όμως –ως συνήθως- η μεγαλύτερη ροή κόσμου παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, δηλαδή σήμερα και αύριο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Και φέτος η τιμή του γάλου είναι στα 8,50 ευρώ, ενώ η τιμή της γαλοπούλας αυξήθηκε λίγο και έτσι ξεκινά από τα 9,50 ευρώ».

Παράλληλα, ανέφερε: «Ο κόσμος για τις ημέρες των εορτών που έρχονται, εκτός από την καθιερωμένη γαλοπούλα συνήθως προτιμά το χοιρινό, και τα έτοιμα κρεατοσκευάσματα, όπως είναι το ρολό, οι πορκέτες και διάφορα άλλα μαριναρισμένα κρέατα».

Κλείνοντας, σχετικά με τις κρατήσεις στα κρέατα, τόνισε ότι βρίσκονται για άλλη μια χρονιά σε πολύ καλό επίπεδο, συγκριτικά κιόλας με πέρσι.

της Χριστίνας Μανδρώνη