Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην έκθεση «Όνειρα σε μαύρο φόντο»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην έκθεση «Όνειρα σε μαύρο φόντο»

«Με το φως της Ελλάδας ανάβει ο φάρος της ελπίδας για τους κατατρεγμένους του κόσμου»

Ανάμεσα στο απαιτητικό πρόγραμμά του κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της Υπαπαντής, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε βάλει στόχο να δει από κοντά την έκθεση «Όνειρα σε μαύρο φόντο» και σε συνεννόηση με το ζωγράφο Δημήτρη Ηλιόπουλο βρέθηκε στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, μετά το θρησκευτικό πρόγραμμα και πριν από την καθιερωμένη δεξίωση της Δημοτικής Αρχής προς τους επίσημους προσκεκλημένους.

«Το έργο του κ. Ηλιόπουλου τιμά την τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Με το φως της Ελλάδας ανάβει ο φάρος της ελπίδας για όλους τους κατατρεγμένους του κόσμου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος και το ίδιο «κατέθεσε» στο βιβλίο των επισκεπτών, μετά την ολοκλήρωση της περιήγησής του στην έκθεση, έχοντας μείνει συγκλονισμένος από τα πλέον αθώα πρόσωπα της τραγωδίας του προσφυγικού, τα παιδιά, που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο πάνω στον καμβά ο Καλαματιανός ζωγράφος, συχνά στην αγκαλιά της μητέρας τους, σε έναν περαιτέρω συναισθηματικά φορτισμένο παραλληλισμό με την Παναγία.

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε πάντοτε μπροστάρηδες στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Άλλοι εταίροι μας έχουν ξεχάσει αυτές τις αρχές και τις αξίες που έχουν την απώτερη καταγωγή τους στο ελληνικό πνεύμα, στον ελληνικό πολιτισμό. Εμείς, πάρα τις δυσκολίες μας, παρά τα προβλήματά μας, συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, συνειδητοποιημένοι δημοκράτες κυρίως, αφιερώνουμε τούτο τον αγώνα όλων των λαών στον ανθρωπισμό, στην ειρήνη και την αλληλεγγύη» ήταν το πολιτικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, για να καταλήξει αποδίδοντας τα εύσημα στον καλλιτέχνη: «Αυτή την ειρήνη, την αλληλεγγύη αποπνέει όλο το έργο του κ. Ηλιόπουλου. Τον συγχαίρω θερμά γιατί μέσα στο έργο του είναι η ίδια η ψυχή του κι αυτό δεν είναι λίγο, δείχνει την ποιότητα του καλλιτέχνη. Συγχαρητήρια θερμά».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος πρόσφερε στον κ. Παυλόπουλο το επετειακό ημερολόγιο 1922-2022 του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Μεσσηνίας, που περιλαμβάνει επιλεγμένους πίνακες από τη συλλογή «Όνειρα σε μαύρο φόντο», συνδέοντας το σύγχρονο προσφυγικό με τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν από 100 χρόνια.

Ο κ. Ηλιόπουλος παραλλήλισε την επίσκεψη του συμπατριώτη μας πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας με δεύτερα εγκαίνια της έκθεσής του, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την αναγνώριση του έργου του τόσο από τον κ. Παυλόπουλο όσο και απ’ όλους τους επισκέπτες κάθε ηλικίας που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους 53 πίνακες που εκτίθενται από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και περνούν απευθείας «στην καρδιά το δράμα των προσφύγων».

Τα «Όνειρα σε μαύρο φόντο» είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν στην Καλαμάτα έως το τέλος του μήνα και ο δημιουργός τους έχει πολλές προτάσεις να τα παρουσιάσει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.