Να καταγγείλει τη σύμβαση με την «GEM» αποφάσισε το Δ.Σ. Μεσσήνης για το αεροδρόμιο της Τριόδου

Να καταγγείλει τη σύμβαση με την «GEM» αποφάσισε το Δ.Σ. Μεσσήνης για το αεροδρόμιο της Τριόδου

-Αποχώρησε πριν την ψηφοφορία η μείζων αντιπολίτευση
 
 
Να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης με την «GEM επικοινωνία Ε.Π.Ε.», που αφορά στη μίσθωση του παλιού αεροδρομίου της Τριόδου και είναι σε ισχύ από τις 9/9/2008, αποφάσισε χθες το μεσημέρι σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χρήστος Καρύδης. Ο κ. Καρύδης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι σε ισχύ από τις 9/9/2008, με σκοπό τη διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η αμοιβή της εταιρείας είχε καθοριστεί στο 20% του ετήσιου τζίρου και η εταιρεία είχε την υποχρέωση να διεξάγει 10 αγώνες το χρόνο. Ο συγκεκριμένος όρος, ωστόσο, δεν τηρήθηκε ποτέ από την εταιρεία με σκοπό ο Δήμος Μεσσήνης να ζητά την καταγγελία της σύμβασης. Επίσης, ο κ. Καρύδης έκανε γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Τριόδου κοστίζει στο Δήμο Μεσσήνης κάθε χρόνο 18.300 ευρώ!
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος, έθεσε το ερώτημα, αν μπορεί ο Δήμος να καταγγείλει τη σύμβαση, καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση από καταγγελία της εταιρείας κατά του Δήμου.
Απαντώντας του ο κ. Καρύδης, σημείωσε ότι πήραν τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, που τους ανέφερε ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητες καταγγελίες, που δεν επηρεάζει η μια την άλλη. Πρόσθεσε, δε, ότι η καταγγελία της εταιρείας προς το Δήμο αφορά καταγγελία για κλοπή υλικού, κάτι που όμως δεν αποδεικνύεται.
Οι απαντήσεις του κ. Καρύδη δε φαίνεται να έπεισαν την αντιπολίτευση, που ζήτησε γραπτώς τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας. Ο πρόεδρος του Σώματος κ. Κοτταρίδης κάλεσε στην αίθουσα την κα Βασιλαδιώτη από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Η κα Βασιλαδιώτη με τη σειρά της απάντησε ότι από νομική σκοπιά, όταν ένας συμβαλλόμενος σ’ ένα ιδιωτικό συμφωνητικό δεν τηρεί τους όρους, τότε η άλλη πλευρά μπορεί να καταγγείλει τη συμφωνία. Ο κ. Αθανασόπουλος, ωστόσο, ζήτησε από την κα Βασιλαδιώτη και γραπτώς τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, ζητώντας από το Σώμα να αναβάλει την απόφαση και να αποφασίσει στο επόμενο συμβούλιο, αφού έχουν στα «χέρια τους» το έγγραφο από τη Νομική Υπηρεσία. Σε διαφορετική περίπτωση έκανε, γνωστό ότι θα αποχωρήσει.
Στο σημείο αυτό σημειώθηκε μικροένταση στην αίθουσα, με τον κ. Γεωργακόπουλο να τονίζει ότι είναι απαράδεκτες οι απειλές για αποχώρηση και τον κ. Δαβίλλα να απαντά ότι δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Ξαρχάκος, κάνοντας μια «μίνι» αναδρομή στο ιστορικό της παραχώρησης του αεροδρομίου, προσθέτοντας και μια σημαντική παράμετρο στην κουβέντα, ότι για να προχωρήσει ο Δήμος σε μια νέα σύμβαση, θα πρέπει να καταγγείλει και να κηρυχθεί έκπτωτη η συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς έχει την αποκλειστικότητα μέχρι το 2020.
Ο Τάσος Παπαγεωργίου από την αντιπολίτευση έθεσε το ερώτημα προς τη νομική σύμβουλο, τι θα γίνει αν δικαιωθεί ο ιδιώτης στη δίκη που εκκρεμεί κατά του Δήμου και αν αυτό του δώσει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά κατά του Δήμου στην ενέργεια να καταγγείλει τη σύμβαση τους, ζητώντας παράλληλα υπομονή 10 μέρες πριν αποφασίσουν από το Δ.Σ Μεσσήνης.
Η κα Βασιλαδιώτη σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και δεν μπορεί να σκεφτεί να νομικά επιχειρήματα της άλλης πλευράς.
Ο κ. Καρύδης ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία από τον πρόεδρο του Σώματος, αφενός, γιατί καταγράφονται στα πρακτικά οι απόψεις της νομικής συμβούλου και έχει καλυφθεί και, αφετέρου, γιατί το αντικείμενο της καταγγελίας είναι κατά κύριο λόγο οικονομικό και πρέπει να κηρυχθεί «έκπτωτη» η εταιρεία που έχει υπογράψει τη σύμβαση.
Ο πρόεδρος του Σώματος κ. Κοτταρίδης προχώρησε στην ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι μόλις έρθει και η γραπτή γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, θα προστεθεί στην απόφαση.
Τελικώς, η απόφαση πέρασε κατά πλειοψηφία, με τη μείζονα αντιπολίτευση να αποχωρεί, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος, σκοπός τους είναι η διασφάλιση του Δήμου, ενώ εξέφρασε την απορία και για τη «βιασύνη» πάνω σ’ αυτό το θέμα της Δημοτικής Αρχής. Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στην Αθήνα.