Κάστρο Κορώνης: Παραδόθηκε η οριστική μελέτη για την προστασία και τη στερέωσή του

Κάστρο Κορώνης: Παραδόθηκε η οριστική μελέτη για την προστασία και τη στερέωσή του

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης έγινε πρόσφατα, αν και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και το συγκεκριμένο μνημείο χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις για να προστατευθεί όπως πρέπει.

Πρόσφατα, λοιπόν, με απόφαση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, έγινε η οριστική παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Λήψη μέτρων στερέωσης νότιου πρανούς και προστασίας παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης».

Προγραμματική σύμβαση

Για το συγκεκριμένο έργο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για τη στερέωση του νότιου πρανούς και την προστασία του παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης.

Από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, ενώ τώρα έγινε και η παραλαβή της οριστικής μελέτης του.

Προστασία

Όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το εξίσου σπουδαίο προηγούμενο, της προστασίας της βορειοανατολικής πλευράς του κάστρου.

Τώρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και υλοποίησή του, καθώς θα συμβάλει στη συνολική διάσωση και ανάδειξη του εμβληματικού αυτού μνημείου.

Πάντως, σε ολόκληρο το κάστρο απαιτούνται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, καθώς σε διάφορα σημεία έχει υποστεί διαβρώσεις, αποσάθρωση, αποκολλήσεις τμημάτων, ρηγματώσεις κ.ά.

Της Βίκυς Βετουλάκη