Τα Φιλιατρά θέλουν να αποχωρήσουν από το Δήμο Τριφυλίας

Τα Φιλιατρά θέλουν να αποχωρήσουν από το Δήμο Τριφυλίας

Σειρά προβλημάτων και αιτημάτων του εμπορικού κόσμου, καθώς και της ίδιας της κοινωνίας της Τριφυλίας, συζητήθηκαν σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος το Σαββατοκύριακο σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς, μεταξύ των οποίων: η βουλευτής Ν. Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ), η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβέλας, ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Διονύσιος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Δημήτρης Τερζής, η πρόεδρος του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλιάτα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Μεθώνης και ο πρώην πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Επίσης, παρευρέθησαν: η αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Γαργαλιάνων Δήμητρα Ψώνη, οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας Χρυσούλα Θεοδωροπούλου, Δημήτριος Καρυτινός και Σπυρίδων Χηνόπουλος και ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, Κωνσταντίνος Σαρματζής.
 
Τα Φιλιατρά θέλουν να φύγουν
από το Δήμο Τριφυλίας
Κατά τη συνεδρίαση μπήκε θέμα διάλυσης του καλλικράτειου Δήμου Τριφυλίας, με αφορμή και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάσπαση πέντε Δήμων πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Αναμένεται, μάλιστα, να κατατεθεί εντός των ημερών σχετική τροπολογία στη Βουλή.  
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Κώστας Σαρματζής, τόνισε ότι τα Φιλιατρά παρακμάζουν και άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας ότι δε φροντίζει για την ισομερή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τις κυβερνήσεις για την αποψίλωση του τόπου από υπηρεσίες. Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει τριφυλιακή συνείδηση και καλύτερα θα ήταν αυτός ο Δήμος να σπάσει και να δημιουργηθεί ένας μικρότερος, με έδρα τα Φιλιατρά.
 
 
 
Τοποθετήσεις
Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, στα Φιλιατρά, παρουσιάστηκε από την Ομοσπονδία έρευνα αναφορικά με το ΑΕΠ, την απασχόληση, την ανεργία και τον τουρισμό στον Νομό Μεσσηνίας. Έπειτα συζητήθηκαν τοπικά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεσσηνίας, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα από τους εκπροσώπους των τριών εμπορικών συλλόγων προς τους παρευρισκόμενους των αρμόδιων φορέων για καίρια θέματα και προβλήματα που ταλανίζουν την Τριφυλία, με άμεσο στόχο την αποκατάσταση και την υλοποίησή τους.
Μείζον θέμα αποτελεί η κατασκευή του τμήματος του οδικού δικτύου της Ολυμπίας Οδού και συγκεκριμένα ο δρόμος Τσακώνα – Καλό Νερό, αλλά και ο δρόμος Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Η σύγχρονη και ασφαλής σύνδεση της Μεσσηνίας με τους όμορους νομούς είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη, καθώς θα επιφέρει σημαντική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στο νομό και ειδικότερα στην Τριφυλία. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας και της επέκτασης του σιδηρόδρομου, έγινε αναφορά στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και τη μη λειτουργία του, ενώ έγινε αναφορά στα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος, την ύδρευση και την αποχέτευση, καθώς και τον φωτισμό.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γεώργιος Βαγενάς, ενημέρωσε για την εξέλιξη στα θέματα της ρύθμισης των 120 δόσεων, των κόκκινων δανείων, του ακατάσχετου τροφοδότη επαγγελματικού λογαριασμού καθώς και της αλλαγής του πλαισίου των εκπτώσεων. Επίσης, ενημέρωσε ότι ξεκινάει η λειτουργία του γραφείου της Ομοσπονδίας, ώστε να βοηθά στα νομικά και ασφαλιστικά θέματα που έχουν οι σύλλογοι. Παράλληλα, με το Διοικητικό Συμβούλιο συζητήθηκαν προτάσεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση και την οργάνωση των συλλόγων προς το τριτοβάθμιο όργανο (ΕΣΕΕ). Τέλος, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τα εσωτερικά θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση στα Φιλιατρά η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, τόνισε: «Είναι πολύ θετικό αυτό που κάνετε, γιατί όλοι μας έχουμε στόχο τις καλύτερες μέρες για την περιοχή. Με τις παρεμβάσεις μας και με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Τριφυλίας αλλάζουμε προς το καλύτερο τα δεδομένα», ενώ αναφέρθηκε σε πλειάδα έργων τα οποία δεκάδες φορές έχουν ειπωθεί, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να υλοποιούνται και παραμένουν στις δηλώσεις.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε συγγνώμη για όσα δεν έχει κάνει, που θα μπορούσε να κάνει και είπε: «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, που σημαίνει ότι για όλα τα προβλήματα φταίει ο Χατζηπετρής και προφανώς δε φταίνε όσοι τα διαχειρίστηκαν […] Η πραγματικότητα είναι εξόχως οδυνηρή. […] Κάθε φορά που έρχομαι στα Φιλιατρά, βλέπω σπίτια κλειστά […] Η Πελοπόννησος είναι στην ουρά. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα που βγαίνει με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Ε.Ε. […] Η κατάσταση και η εικόνα του εμπορίου, σε κάθε κοινωνία, δείχνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία η ίδια. Όταν έχουμε ένα ζωντανό, υγιές εμπόριο, έχουμε πολιτισμό, έχουμε οικονομική ανάπτυξη, έχουμε κοινωνική συνοχή… Από αυτό το οποίο λέγω μπορείτε να καταλήξετε σε συμπεράσματα για την κατάσταση της δικής μας κοινωνίας».
Για, δε, την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός σε βάρος του κ. Τατούλη, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας συγκεκριμένα: «Αφήνεται να σέρνεται ότι μπορεί να πάρετε φτηνά χρήματα απ’ τα “λεφτόδεντρα” τα οποία υπάρχουν, θα κόβουμε απ’ αυτά και θα δίνουμε με χαμηλά επιτόκια. Πράγματα τα οποία δε γίνονται».
Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ευχαρίστησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και τον Εμπορικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Γαργαλιάνων για τη φιλοξενία και τη συνεργασία τους στην πραγματοποίηση των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου και δήλωσαν αρωγοί και συμπαραστάτες στις προσπάθειές τους.

Του Ηλία Γιαννόπουλου