Ιατροί ΕΣΥ Μεσσηνίας: Μαζί με τον κορωνοϊό έχει δημιουργηθεί και δεύτερη πανδημία

Ιατροί ΕΣΥ Μεσσηνίας: Μαζί με τον κορωνοϊό έχει δημιουργηθεί και δεύτερη πανδημία

Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο Καλαμάτας, με σκοπό να αναδείξουν την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας στο νομό μας.

Αυτός, δε, είναι ο λόγος που απευθύνουν κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να δώσει το «παρών», αφού είναι θέμα που αφορά σε όλους τους πολίτες.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ιατροί, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν άμεσα λύσεις.

Πρώτη μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου. Όπως είπε, μαζί με την πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργηθεί και μια παράλληλη πανδημία. Κι αυτό, διότι αρκετοί ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν λόγω του ότι το βάρος στα νοσοκομεία έχει πέσει στον κορωνοϊό. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι 9.000 ογκολογικά χειρουργεία δεν πραγματοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με την κα Μάλλιου, παρατηρείται αύξηση των θανάτων στις ηλικίες 50 έως 69 ετών, με την ίδια να υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται και στην πανδημία, «όχι όμως μόνο σε αυτήν, αλλά στην ανεπάρκεια και στα προβλήματα της δημόσιας υγείας».

Μιλώντας ειδικότερα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, με σημαντικές ειδικότητες να λείπουν και τη διοίκηση να απαντά ότι κάνει προκηρύξεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται ιατροί, κάτι που για την κυρία Μάλλιου έχει εξήγηση: μεταξύ άλλων, δε δέχονται να εργαστούν ως επικουρικοί με τους χαμηλούς μισθούς που δίδονται.

Η πρόεδρος του Σωματείου πρότεινε να γίνουν μαζικές προσλήψεις, να δοθούν πριμ σε νοσοκομεία που οι ιατροί δεν επιλέγουν να πάνε, να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί η φορολογία.

Όσο για το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας ανέφερε ότι, ενώ αυτό έχει 127 ιατρούς, υπάρχουν μόνο 71, με τους 30 να είναι επικουρικοί.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, υποστηρίζοντας πως οι συνάδελφοί του ζητούν το αυτονόητο και αυτό είναι η στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση των δομών Υγείας για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει πολιτική απόφαση.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, σχολίασε από την πλευρά του ότι ενώ βρισκόμαστε 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, αντί η κατάσταση στο ΕΣΥ να είναι καλύτερη, είναι χειρότερη.

Για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, είπε ότι το οργανόγραμμα είναι απαρχαιωμένο και χαρακτηριστικά ανέφερε: ενώ έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα, το οργανόγραμμα δεν έχει αλλάξει.

Πρόσθεσε δε ότι το σωματείο ζητά την αναβάθμιση του νοσοκομείου, καθώς και την πρόσληψη συγκεκριμένων ιατρών, αλλά και τη δημιουργία κάποιων Κλινικών.

Παράπονα για την Covid
Σχολιάζοντας παράπονα συγγενών ασθενών της Κλινικής Covid που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ιατρούς για να μάθουν την πορεία της υγείας τους, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, ο κ. Μάκαρης είπε ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και συμφωνεί με τους συγγενείς που αγανακτούν, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης.

Κατά τον ίδιο, το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τη διοίκηση, ενώ ανέφερε ότι και στη συγκεκριμένη Κλινική υπάρχει υποστελέχωση, με τις ανάγκες να καλύπτονται από τρεις γιατρούς (δύο μόνιμοι και μια επικουρικός).

Τελευταίος το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου  Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Νάνος, αναφερόμενος στην κατάσταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κυρίως σε θέματα χωροταξικά, αφού έχουν υπάρξει αλλαγές λόγω του κορωνοϊού.

Πλέον, όπως είπε, όλες οι χειρουργικές κλινικές λειτουργούν σε έναν όροφο, ενώ ο χώρος έχει μειωθεί και λόγω του εμβολιαστικού κέντρου και λόγω του χώρου που έχει δημιουργηθεί για την υποδοχή των θετικών κρουσμάτων.

Μάλιστα, για τα δύο τελευταία υποστήριξε ότι αυτά θα έπρεπε να απασχολούν την πρωτοβάθμια υγεία και όχι να επιβαρύνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Κλείνοντας σχολίασε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει βελτίωση στους χώρους της τραπεζαρίας των ιατρών καθώς και στους κοιτώνες τους, αφού αυτή τη στιγμή η εικόνα δεν είναι καν αξιοπρεπής.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση