Ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα το Διεθνές Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα

Ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα το Διεθνές  Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα

Ξεκίνησε τις εργασίες του χθες το μεσημέρι από το Elite City Resort στην Καλαμάτα το διεθνές συνέδριο για το Ολοκαύτωμα, τις Γενοκτονίες και τις Μαζικές Θηριωδίες που έχουν καταγραφεί στην ανθρωπότητα, με τίτλο «Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον».

Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Κατά την έναρξη των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, και ο πρόεδρος του IHRA, Γεώργιος Πολυδωράκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος λίγο νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο συνεδριακό χώρο, σημείωσε: «Εύχομαι να είναι ένα συνέδριο που θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς η φετινή επιλογή του τόπου μπορεί να προσφέρει πλήθος από οφέλη, τόσο σε αναπτυξιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προβολής, αλλά και θεσμών».

Αναφερόμενος στα ακραία γεγονότα που  εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, και ειδικότερα στο εάν είναι δυνατό αυτά να επηρεάσουν σε κάποιον βαθμό την Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία, σχολίασε: «Είναι δυσάρεστο το γεγονός που παρατηρείται να παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες, αλλά και το διεθνές δίκαιο. Από εκεί και πέρα, είμαι πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε πολιτική μεταβολή, εάν υπάρξει, θα επιφέρει και τις ανάλογες εκκλησιαστικές μεταβολές και μεταλλάξεις».

Στο διεθνές συνέδριο, του οποίου οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, θα μετάσχουν κυβερνητικοί φορείς, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διαμορφώσουν και να προωθήσουν την εκπαίδευση και τη μνήμη απέναντι στο Ολοκαύτωμα και άλλα αντίστοιχα περιστατικά, με γνώμονα να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους θηριωδίες.

Στη διάρκεια των εργασιών τις θέσεις τους θα αναπτύξουν μια σειρά από Έλληνες και ξένους ομιλητές, μεταξύ των οποίων είναι ο Μεσσήνιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, που θα μιλήσει για το θέμα: «Ο νομικός ορισμός της γενοκτονίας: από τη θεωρία στην πράξη». Επίσης, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα αναφερθεί στο «Ήθος της Ορθοδοξίας έναντι του Ολοκαυτώματος και της Γενοκτονίας».
Χρ.Μ.