Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση: Από την Κέρκυρα σε ληστεία 85χρονου στην Κορώνη και στις εκρήξεις στα ΑΤΜ της Στούπας!

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση: Από την Κέρκυρα σε ληστεία 85χρονου στην Κορώνη και στις εκρήξεις στα ΑΤΜ της Στούπας!

Πως έδρασε η εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Καλαμάτας

Υπεύθυνα για τη ληστεία 85χρονου το Φεβρουάριο του 2011 στην Κορώνη είναι τα δύο αδέλφια Ρουμάνοι που έχουν προφυλακισθεί γι’ αυτό το λόγο και μαζί με έναν 35χρονο Έλληνα αποδείχθηκε τώρα ότι είναι οι δράστες και των εκρήξεων που έγιναν τον καλοκαίρι σε ΑΤΜ τραπεζών στη Μάνη.

Και οι τρεις κατοικούν στην Κέρκυρα, όπου το καλοκαίρι είχαν συλληφθεί άλλα δύο άτομα για κατοχή σημαντικών ποσοτήτων εκρηκτικών, ενώ είχε εντοπισθεί το αυτοκίνητο του 85χρονου από την Κορώνη, το οποίο είχαν κλέψει οι ληστές το 2011.

Μαζί με τις περιπτώσεις διαρρήξεων στα ΑΤΜ της Μεσσηνίας η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνίασε και μια ίδια περίπτωση σε ΑΤΜ του Άργους. 

Ληστεία στην Κορώνη

Το Φεβρουάριο του 2011, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τρεις άγνωστοι, ένας εκ των οποίων κρατούσε πιστόλι και ο άλλος μαχαίρι, φορώντας κουκούλες παραβίασαν την μπαλκονόπορτα του σπιτιού 85χρονου Αμερικανού συνταξιούχου. Ασκώντας του σωματική βία, άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο, ζητώντας του χρήματα. Τελικά, πήραν από το πορτοφόλι του 2.500 ευρώ και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.

Στη συνέχεια τον οδήγησαν στην τουαλέτα του σπιτιού, τον κλείδωσαν και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο του ηλικιωμένου, μάρκας BMW.

Τον 85χρονο βρήκε το επόμενο πρωί ένας Βούλγαρος εργάτης, ο οποίος πήγε στο σπίτι του γιατί επρόκειτο να εργαστεί σε αγρόκτημα του ηλικιωμένου.

Εκρηκτικά στην Κέρκυρα

Πέρυσι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 21 Αυγούστου, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας συνελήφθησαν δύο νεαροί Έλληνες για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή είναι και οι υπεύθυνοι για τις εκρήξεις στα ΑΤΜ στη Μάνη, ένας 35χρονος Έλληνας και τα δύο αδέλφια Ρουμάνοι 42 και 47 ετών, οι οποίοι τότε δεν είχαν εντοπισθεί ακόμα.

Τον Αύγουστο, λοιπόν, σε λιμάνι βορειοανατολικά της Κέρκυρας εντοπίστηκε να προσαράζει σκάφος (φουσκωτό), στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Δύο από τα άτομα αποβιβάστηκαν και τοποθέτησαν δύο χειραποσκευές στο αυτοκίνητο του ενός νεαρού Έλληνα, ο οποίος τους περίμενε στο σημείο.

Οι δύο χειραποσκευές περιείχαν: 390 γραμμάρια ζελατινοδυναμίτιδας, μισή λίβρα τυποποιημένης στρατιωτικής υψηλής εκρηκτικής ύλης (ΤΝΤ), 100 γραμμάρια ΤΝΤ, 250 γραμμάρια ποσότητα τριμμένης υψηλής εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδας, 2 πλαστικά περιβλήματα, στο εσωτερικό των οποίων είχε τοποθετηθεί συμπιεσμένη υψηλή εκρηκτική ύλη, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα, σε σχήμα «πλακάκι», τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόκληση έκρηξης σε ΑΤΜ, 4 νάιλον συσκευασίες, περιέχουσες 4 κομμάτια βραδύκαυστου παραγωγού σχοινιού (φιτίλι), 2 κοινούς πυροκροτητές, ένα αεροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και σφαιρίδια, ένα κλειδί αυτοκινήτου τύπου SMART KEY και κινητά τηλέφωνα.

Από την έρευνα της Αστυνομίας στην Κέρκυρα προέκυψε ότι ο νεαρός Έλληνας που συνελήφθη να παραλαμβάνει τις χειραποσκευές με τα εκρηκτικά, μαζί με τον 35χρονο που εμπλέκεται στις εκρήξεις στη Μάνη μίσθωσαν το φουσκωτό από περιοχή της Κέρκυρας και με αυτό μετέβησαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας, όπου παρέλαβαν τα δύο αδέλφια Ρουμάνους, πραγματοποιώντας στη συνέχεια τη μεταφορά τους στο λιμάνι της βορειοανατολικής Κέρκυρας.

Στην Θεσπρωτία

η BMW του 85χρονου

Τότε, τον Αύγουστο, στην ίδια περιοχή της Θεσπρωτίας, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εντοπίσθηκε ένα αυτοκίνητο, το οποίο αντιστοιχούσε στο κλειδί τύπου smart key που είχε κατασχεθεί στις χειραποσκευές στην Κέρκυρα.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις πυροκροτητές, εκ των οποίων ο ένας ήταν συνδεδεμένος με βραδύκαυστο φυτίλι.

Το αυτοκίνητο ήταν η BMW που είχε κλαπεί το 2011 από τον 85χρονο στην Κορώνη και όταν εντοπίσθηκε έφερε πλαστές πινακίδες οχήματος ιδίου τύπου, το οποίο κυκλοφορεί νόμιμα.

Μια εβδομάδα αργότερα, για τον 35χρονο Έλληνα και τα δύο αδέλφια από τη Ρουμανία προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή τους στην απόπειρα διακεκριμένης κλοπής με χρήση εκρηκτικών υλών από ΑΤΜ στην περιοχή της Λευκίμμης Κέρκυρας, τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου.

Εκείνες τις ημέρες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας συνέλαβαν τα δύο αδέλφια από τη Ρουμανία για τα αυτόφωρα αδικήματα της πλαστογραφίας, καθώς στον αστυνομικό έλεγχο επέδειξαν πλαστά δελτία ταυτότητας, ενώ τον 35χρονο Έλληνα για τη νομοθεσία περί όπλων, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα τσεκούρι.

Τότε, προέκυψε για τους Ρουμάνους ότι εμπλέκονται στη ληστεία του 2011 στην Κορώνη και με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα από τον Αύγουστο έχουν προφυλακισθεί και κρατούνται στον Κορυδαλλό. Ο δε 35χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Κι από την Κέρκυρα στη Μάνη

Πριν από τον Αύγουστο πέρυσι, τον Ιούλιο, στη Δυτική Μάνη και συγκεκριμένα στην Στούπα, το προηγούμενο βράδυ από την επίσημη επίσκεψη στη Μεσσηνία του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, σημειώθηκαν ταυτόχρονα δύο εκρήξεις σε ισάριθμα ΑΤΜ. Το ένα ήταν της Τράπεζας Πειραιώς, τοποθετημένο  στον εξωτερικό χώρο σούπερ μάρκετ και το δεύτερο της Euronet, τοποθετημένο στην παραλία της Στούπας, σε εξωτερικό τοίχο κτηρίου.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο πρώτο ΑΤΜ ήταν ισχυρότερος, αφού σχεδόν το διέλυσε, ενώ στο δεύτερο στην παραλία ήταν μικρότερης ισχύος, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές.

Οι δράστες κατάφεραν να πάρουν την κασετίνα με τα χρήματα από το ΑΤΜ της Euronet, ενώ δεν πήραν όλες τις κασετίνες από το ΑΤΜ της Πειραιώς, καθώς με την έκρηξη ενεργοποιήθηκε μηχανισμός χρωματισμού των χρημάτων στις κασετίνες και έτσι τα χαρτονομίσματά τους ήταν πλέον άχρηστα…

Δέκα ημέρες αργότερα σημειώνεται τρίτη έκρηξη σε άλλο ΑΤΜ της Euronet και πάλι στην περιοχή της Στούπας, με τον ίδιο τρόπο όπως τις προηγούμενες.

Για τις περιπτώσεις αυτές η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ανακοίνωσε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με δράστες τον 35χρονο Έλληνα και τα αδέλφια Ρουμάνους από την Κέρκυρα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 174.000 ευρώ.

Μετά πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, σε συνδυασμό με ευρήματα και πειστήρια της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, προέκυψε ότι οι τρεις τους συγκρότησαν από τον Ιούνιο του 2021 εγκληματική οργάνωση με σκοπό την αφαίρεση χρημάτων από ΑΤΜ Τραπεζών.

Εκτός από τις τρεις εκρήξεις στα ΑΤΜ της Στούπας, διαπιστώθηκε από την Ασφάλεια Καλαμάτας ότι οι συγκεκριμένοι δράστες είναι υπεύθυνοι και για παρόμοια έκρηξη σε ΑΤΜ στο Άργος.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή.

Της Βίκυς Βετουλάκη