Από τις… βασίλισσες του Airbnb η Καλαμάτα

Από τις… βασίλισσες  του Airbnb η Καλαμάτα

Εκρηκτική εξάπλωση γνωρίζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η πλατφόρμα του Airbnb, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι  πολλών πόλεων να δυσκολεύονται πολύ στην ανεύρεση κατοικίας με ενοίκιο, ενώ και οι τιμές έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με στοιχεία της AirDna, εταιρείας ανάλυσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όσον αφορά στη Μεσσηνία η Καλαμάτα κατέχει την πρωτιά στον αριθμό ακινήτων που προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, με τριψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα για την περίοδο του καλοκαιριού, φέρνοντας τη χώρα μας στην κορυφή μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, οι κρατήσεις για Airbnb στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου σημειώνουν αύξηση κατά 232% σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις που είχαν γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με αύξηση κατά 196% και η Κροατία με αύξηση 151%. Η Σαντορίνη (αύξηση 552%), η Αθήνα (+429%) και η Κέρκυρα (+317%) είναι οι κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί.

Συνολικά, ο αριθμός των κρατήσεων που έχουν γίνει φέτος είναι και κατά 7% υψηλότερος έναντι του αντίστοιχου μεγέθους του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, που αφορούν ενεργές αγγελίες ακινήτων (με τουλάχιστον μία μίσθωση τις τελευταίες 30 ημέρες από την εκάστοτε περίοδο αναφοράς) και προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, αυτή τη στιγμή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μύκονο, Κέρκυρα, Ρόδο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κασσάνδρα, Σιθωνία, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Καλαμάτα είναι ενεργά περισσότερα από 38.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν άνω των 74.000.

Τον Ιούλιο πέρσι καταγράφηκαν 112.700 καταλύματα πανελλαδικά και 7.759 στο κέντρο της Αθήνας. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019 στην αγορά προσφέρονταν 132.800 και 11.590 ακίνητα αντίστοιχα. Ο Ιούλιος αποτελεί το μήνα με την υψηλότερη ζήτηση.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της AirDNA, οι μελλοντικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά παραμένουν ελαφρώς αβέβαιες λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, των πιθανών επιπτώσεων νέων παραλλαγών Covid-19 και του γεγονότος ότι η ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

Προσώρας η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να μην έχει επηρεάσει τις κρατήσεις, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι ο αντίκτυπος του πολέμου θα εμφανιστεί αργότερα.

Tags: