Έργα εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί η ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Έργα εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί η ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Αλλάζει αλματωδώς προς το καλύτερο ο Βιολογικός Καθαρισμός


«Οι καιροί ου μενετοί»… Το απόφθεγμα του Θουκυδίδη μεταφράζεται στα νεοελληνικά ως «οι καιροί δεν περιμένουν».

Με βάση την αλήθεια των λόγων του μεγάλου ιστορικού, η ΔΕΥΑΚ «τρέχει» να προλάβει την ένταξη και την ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών έργων για τις υποδομές του Δήμου Καλαμάτας.

Αν τα καταφέρει, θα έχει κερδίσει τη “θωράκιση” της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Διαφορετικά, θα δούμε άλλο ένα τρένο ευκαιρίας να περνά και εμείς θα περιμένουμε ακόμα στο σταθμό αναμονής, αφού τα διαρθρωτικά προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας και των δημοτικών του υπηρεσιών δε μας αφήνουν να είμαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Έτσι, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Θανάση Βασιλόπουλου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού κατά τη διάρκειά της είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε σπουδαία έργα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ΔΕΥΑΚ, καθώς και σε προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Έχουμε και άλλη φορά τονίσει ότι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, λόγω της ικανότητας και της εμπειρίας που τη διακρίνει, πρέπει και μπορεί να σύρει το άρμα της ανάπτυξης για την περιοχή μας. Μια ΔΕΥΑ που υλοποιεί ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων, με προβλήματα, προφανώς, λόγω των ανατιμήσεων στα έργα, αλλά, όπως πάντα, συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχει υποβάλει προτάσεις, διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από προγράμματα και έχει λάβει ήδη αποφάσεις ένταξης.

Η δεξαμενή στον Αϊ- Γιάννη Καρβούνη, 8.500 μ3, που έρχεται να λύσει το θέμα της υδροδότησης της πόλης μας, προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Δύο ακόμη μεγάλα έργα των οποίων ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας: Αναφέρομαι στο έργο Εξοικονόμησης Ενέργειας για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, προϋπολογισμού 2.278.000 ευρώ συν ΦΠΑ και το έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας 2 MW, προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ. Αναμένουμε, βέβαια, και εγκρίσεις από άλλα προγράμματα πολύ σημαντικά.

Επίσης, πριν από δύο ημέρες υποβάλλαμε δύο σημαντικές προτάσεις, ύψους 11.000.000 ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, λοιπόν, διεκδικεί χρηματοδότηση και από εκεί.

Η πρώτη αφορά στην επέκταση του Δικτύου Ακαθάρτων Άριος – Άμμου – Μικρομάνης, ένα δίκτυο 27 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ συν το ΦΠΑ, και η δεύτερη αφορά στο Βιολογικό Καθαρισμό και τη διαχείριση της λυματολάσπης, ύψους 6.500.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Θα δημιουργηθούν “θερμοκήπια”, δηλαδή ξηραντήρες, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καθημερινά τη λυματολάσπη που παράγεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εδαφοβελτιωτικό, ακόμη και για την καύση και παραγωγή ενέργειας.

Αντιλαμβάνεσθε ότι με αυτά τα έργα, σε συνάρτηση και με τα δύο που ανέφερα πριν, ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας αλλάζει τελείως πρόσημο, αλλάζει τελείως η εικόνα και η λειτουργία του, και γίνεται σύγχρονος, Βιολογικός – πρότυπο για όλη τη χώρα».

Ερωτήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Θανάσης Βασιλόπουλος δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για έργα της επιχείρησης που είναι προς υλοποίηση. Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεών του ήταν τα εξής:

-Για τα έργα στο δίκτυο ύδρευσης Καλαμάτας και αποχέτευσης στις Κοινότητες: «Η β΄ φάση του δικτύου ύδρευσης μέσα στην πόλη, μήκους 26 χιλιομέτρων περίπου, πλησιάζει το 80% και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο.

Για τη γ΄ φάση, η οποία είναι προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων, έγινε δημοπρασία, προέκυψε προσωρινός ανάδοχος, έγιναν προσφυγές μεταξύ των εταιρειών και αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια. Αναμένουμε να εκδικαστεί η υπόθεση και να εκδοθεί απόφαση. Εκτιμούμε πως μέχρι τον Ιούνιο το θέμα θα έχει λυθεί, ώστε ή να αναλάβει ο προσωρινός ανάδοχος ή να γίνει νέα δημοπρασία.

Για το Δίκτυο Ακαθάρτων Λεΐκων και Θουρίας που έχουμε κηρύξει τον εργολάβο έκπτωτο, έκανε προσφυγή κατά της απόφασής μας, τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, οπότε συνεχίζουμε κανονικά με τον επόμενο ανάδοχο, ώστε να συνεχιστεί το έργο».

-Για το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης και τη μεταφορά νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα: «Το έργο αυτό συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τα παράλληλα δίκτυα, όχι ο μεγάλος αγωγός, που είναι και το πρόβλημα στην όλη διαδικασία.

Ο αγωγός, ως υλικό, έχει πάρει τεράστια αύξηση και έχει μεγάλη δυσκολία. Αναμένουμε, πιέζουμε, συζητάμε και με το υπουργείο, έχουμε μιλήσει και με τη Διαχειριστική Αρχή, έχει πάει ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ για το λόγο αυτό δύο φορές στην Αθήνα, ώστε να δοθεί μια ενισχυμένη αναθεώρηση των τιμολογίων για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο. Αυτό είναι το βασικό.

Παρ’ όλα αυτά, τα υπόλοιπα δίκτυα, τα παράλληλα υλοποιούνται. Και ο δρόμος προς Μεσσήνη υλοποιείται και τα παράλληλα δίκτυα προς Σπερχογεία και όλους τους άλλους δρόμους. Το πρόβλημα, όμως, βρίσκεται στον κεντρικό αγωγό και περιμένουμε να δοθεί μια κεντρική κατεύθυνση για να προχωρήσει.

Μιλάμε για μια αύξηση που μπορεί να αγγίξει και τα δύο εκατομμύρια σε υλικό. Η μελέτη είχε γίνει το 2010-11 με τις τότε τιμές. Με τις σημερινές τιμές δεν μπορούμε καν να συζητάμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. Πιστεύω όμως ότι θα δοθεί κεντρική λύση, διότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και ένα ανάλογο γίνεται και στην Κρήτη».

-Για τα αντιπλημμυρικά έργα: «Για το μεγάλο αντιπλημμυρικό στη Ζώνη 1, στην Ευριπίδου, ύψους 3.500.000 ευρώ, που είναι έτοιμο μελετητικά, με τεύχη δημοπράτησης, με τα πάντα, αναμένουμε να ανοίξει μια πρόσκληση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” προφανώς, ή κάπου αλλού, ώστε να το υποβάλλουμε γιατί είμαστε έτοιμοι.

Στο μεγάλο αντιπλημμυρικό του “Μορέα”, η α΄ φάση που είναι ως συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου μπορεί να υλοποιηθεί. Χρειάζεται μόνο να γίνει η πίστωση των 20 εκατομμυρίων.

Για το άλλο έργο, το μεγάλο, που συμπεριλαμβάνεται και ο Νέδοντας και η σήραγγα που θα γίνει, περιμένουμε τις εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Υδάτων. Πιστεύω πως αυτές τις ημέρες θα γίνει και αυτό, για να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπου αλλού πρέπει, προκειμένου να υπάρξουν οι εγκρίσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε».
Α.Π.