Από 26 Φεβρουαρίου έως τέλη Μαρτίου οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου

Από 26 Φεβρουαρίου έως τέλη Μαρτίου οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου

Στις 26 Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι τέλη Μαρτίου, προκειμένου να καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο τα αναδρομικά τριών μηνών, Ιανουάριος – Μάρτιος 2019. Στη συνέχεια η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για νέες αιτήσεις και κάθε μήνα θα πληρώνονται οι δικαιούχοι.
 
ΤΟ ΠΑΙΔΙ «ΜΕΤΡΑΕΙ» ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ
Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.
Επίσης πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.
 
ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: 70 Ευρώ ΤΟ ΜΗΝΑ
Για κάθε επιπλέον μέλος το επίδομα προσαυξάνεται κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ το μήνα. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
 
ΚΡΙΤΗΡΙΑ: ΕΙΣΟΔΗΜΑ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα αφορούν εισόδημα, ακίνητη και κινητή περιουσία.
Αναλυτικά τα εισοδηματικά όρια τίθενται από 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέχρι 21.000 ευρώ για νοικοκυριό με 5 μέλη και άνω. Το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
Την ίδια κλιμάκωση ακολουθούν και τα όρια καταθέσεων, μετοχών κ.λπ. με έμφαση στο παιδί και ρήτρες προστασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.
Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας μπαίνουν στην περιοχή των 120.000 – 180.000 ευρώ.