Δ.Σ. Τριφυλίας: Εννέα κατά & οκτώ υπέρ στον προϋπολογισμό

Δ.Σ. Τριφυλίας: Εννέα κατά & οκτώ υπέρ στον προϋπολογισμό

Με εννέα ψήφους κατά έναντι οκτώ υπέρ ψηφίστηκε – ελέω των Θεοδωρικάκειων νομοθετικών αλλαγών – ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2022 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) 2022 στην ειδική για το σκοπό αυτό συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης.

Πιο άχρωμη, άοσμη και άτονη συζήτηση για προϋπολογισμό από αυτή πιθανότατα να μην έχει διεξαχθεί ποτέ στα χρονικά του Δήμου.

Ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ανέφερε ότι ο Δήμος έχει μειώσει τις οφειλές και αυξήσει τις εισπράξεις.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Στριμπάκος, εισηγούμενος το θέμα, ανέφερε: «Θα ήταν πιο ευχάριστο να είμαστε πιο ήπιοι στις συζητήσεις μας για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Λοιπόν, τις εισηγήσεις τις έχετε όλοι μπροστά σας, τους πίνακες με τις καταστάσεις τούς έχετε διαβάσει, νομίζω όλοι ξέρετε γράμματα και γραφή. Λοιπόν, περισσότερα μπορεί να μας ερμηνεύσει η κα Κωστοπούλου για διάφορες διευκρινίσεις και για τις απορίες σας».

Ακολούθως επειδή ο Παναγιώτης Κατσίβελας, που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη, δεν ακουγόταν και δεν άκουγε, ο λόγος εδόθη στο Δημήτρη Δριμή που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο οποίος, όσο και όπως ακουγόταν στην αίθουσα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός καθυστέρησαν 6 μήνες και τώρα εισάγεται ο προϋπολογισμός με διαδικασίες fast track. Οι Τοπικές Κοινότητες και οι πρόεδροι, ως θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ούτε ρωτήθηκαν ούτε συμμετείχαν στην κατάρτισή τους κατά παράβαση κάθε νομοθετικής πρόβλεψης και αυτοδιοικητικής ηθικής…».

Επίσης, επισήμανε: «Η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων (που ξεκίνησε με 17 συμβούλους και 4 παρατάξεις και έμεινε με 8 συμβούλους και δύο παρατάξεις), πρωταγωνιστεί αρνητικά. Πρωταγωνιστούν στη χυδαιότητα, στη λασπολογία, στο ψέμα κατά των πολιτικών τους αντιπάλων. Ο λόγος είναι ο καθρέφτης των προσώπων, λέει ο λαός μας. Με τα λόγια τους, μας αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Πρωταγωνιστούν στα εντέλλεσθε, στις απευθείας αναθέσεις με μηδενικές εκπτώσεις, στις φωτογραφικές δημοπρασίες, που ακυρώνονται η μία πίσω από την άλλη από τις αρμόδιες αρχές, στις δικαστικές περιπέτειες.

Στις αυθαίρετες, αντιπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους. Στους εμμονικούς σχεδιασμούς, παρά την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, για παρεμβάσεις στις πλατείες Γαργαλιάνων και Φιλιατρών… Η απάντηση στην παρούσα Δημοτική Αρχής είναι μία: Καληνύχτα σας, κε Λεβεντάκη και κύριοι συνοδοιπόροι του! Το σχέδιο προϋπολογισμού πάσχει πολλαπλά και το καταψηφίζουμε».

Η Σταματία Αλεξοπούλου ρώτησε εάν η απόφαση της Ο.Ε. και το σχέδιο του προϋπολογισμού έχει ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΕΣ, με τη διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας να απαντά πως έχει ενσωματωθεί και περιμένουν τη Γνώμη του Παρατηρητηρίου, με την κα Αλεξοπούλου να σημειώνει πως αυτή θα ήταν η δεύτερη ερώτησή της, δηλαδή αν έχουν τη Γνώμη του Παρατηρητηρίου.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι κωδικοποίηση λογιστική, βαδίζει στα οικονομικά δεδομένα που έχει ο Δήμος και από μόνος του δεν μπορεί να βοηθήσει σε ανάπτυξη, αλλά βοηθάει στη λειτουργία του Δήμου, τονίζοντας: «Μην τον θεοποιούμε».

«Το πρόβλημα δεν είναι να χρειάζεται ο προϋπολογισμός, αλλά σε ποια κατεύθυνση κινείται» σχολίασε και μίλησε για αντιδραστικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι οι Δήμοι είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Επίσης, ανέφερε πως θα μπορούσε να γίνει μείωση των τελών και πως αντί να αυξήσουν τις δαπάνες για σχολεία κ.τ.λ., τις μείωσαν. Επίσης, τόνισε ότι με βάση την περυσινή εκτέλεση είναι καθαρά πλασματικός και αναξιόπιστος και τον καταψήφισε.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 2,5 εκ. ευρώ, ενώ από τον προϋπολογισμό του 2021 φαίνεται να έχει απορροφηθεί μόνο 1 εκ. ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στις πληρωμές ΠΟΕ και τις οφειλές, ενώ «από τα 30 εκ. ευρώ τα 5 εκ. ευρώ είναι μη εισπραχθέντα, άρα στην ουσία ο προϋπολογισμός εσόδων είναι 25 εκ. ευρώ» και μίλησε για αδικαιολόγητη αύξηση οφειλών ΠΟΕ.

Για την εξέλιξη των ανείσπρακτων ρώτησε ο Γιάννης Μερκούρης, ο οποίος τόνισε καταληκτικά: «Δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό, διότι είμαστε αντίθετοι όσον αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα (σ.σ. για τους ίδιους πόρους στην ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων, όπως διευκρίνισε στο τέλος). Δεύτερον, γιατί για τον προϋπολογισμό δεν προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι και τα Τοπικά Συμβούλια. Και τρίτον, διαφωνώ με το Σωτήρη το Μπακούρο που λέει ότι μέσα από τον προϋπολογισμό δε φαίνεται η αναπτυξιακή πολιτική, δυστυχώς μέσα από τον προϋπολογισμό φαίνεται, τα πάντα φαίνονται».

Του Ηλία Γιαννόπουλου