Ξεκινά ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το Μιναγιώτικο φράγμα

Ξεκινά ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ  για το Μιναγιώτικο φράγμα

Με δύο μεγάλα ΣΔΙΤ ξεκινά το φιλόδοξο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά στην κατασκευή και λειτουργία οκτώ μεγάλων φραγμάτων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για επαρκή άρδευση και ύδρευση σημαντικών περιοχών της χώρας. Τα δύο έργα συνδυαστικά έχουν κόστος κατασκευής και λειτουργίας που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της ιστοσελίδας ypodomes.com, σε πορεία δημοπράτησης εισέρχονται εντός του καλοκαιριού το φράγμα Μιναγιώτικο και τα αρδευτικά δίκτυα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Το πρώτο έχει συνολικό κόστος 240 εκατ. ευρώ (η κατασκευή υπολογίζεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο 270 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής περίπου 115 εκατ. ευρώ). Η σχετική ανακοίνωση της εκκίνησης της υλοποίησης του αναμένεται να γίνει εντός Ιουνίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο διαγωνισμός με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει εντός του έτους και η β΄ φάση των δύο έργων, καθώς ο χρόνος υλοποίησης είναι σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ο λόγος είναι πως τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο χρόνος υλοποίησης οριοθετείται μέχρι το 2026.

Το σημαντικό για το έργο που αφορά στη Μεσσηνία, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, είναι πως έχει οριστική μελέτη και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία ωρίμανσης. Τεχνικός σύμβουλος του έργου είναι η Planet, ενώ ολοκληρώθηκε και η οικονομική μελέτη από εξειδικευμένο ελληνικό γραφείο.

Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες και τράπεζες
Ως έργο-ΣΔΙΤ είναι υπό τη σκέπη της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αναθέτουσα Αρχή των έργων είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το έργο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν δείξει ενδιαφέρον εταιρείες αλλά και τράπεζες του εξωτερικού, ανεβάζοντας επίπεδο στην πορεία υλοποίησης.

Το μίγμα χρηματοδότησης, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 70% από το Ελληνικό Δημόσιο. Η περίοδος ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 27 έτη, τρία εκ των οποίων είναι η περίοδος κατασκευής.

Με το Φράγμα Μιναγιώτικο θα καλυφθούν στο Δήμο Πύλου – Νέστορος οι ανάγκες άρδευσης ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θα αποκατασταθούν προβληματικά τμήματα υφιστάμενων αγροτικών οδών.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.