Σκέψεις για το ΠΑΣΟΚ της Νέας Εποχής

Σκέψεις για το ΠΑΣΟΚ της Νέας Εποχής

Το σίγουρο είναι ότι ανάμεσα στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και πλέον το ΣΥΡΙΖΑ, έχει εγκατασταθεί στο πολιτικό σκηνικό και τρίτος παίκτης.

Και αυτός ο παίκτης είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η «εγκατάσταση» αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις αλλεπάλληλες σοβαρές κρίσεις και τα λάθη της, αντέχει ακόμα, αλλά και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένος, παρά τη δομική αντιπολίτευση που ακολουθεί μέχρι τώρα.

Το ερώτημα που αναδεικνύεται αφορά κυρίως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αρκούν οι εντυπωσιακές κινήσεις, που ολοκληρώθηκαν με το συνέδριο και την παρουσία κατά γενική ομολογία νέων ανθρώπων; Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι βέβαιο ότι βρίσκεται σε θετική φάση, είναι όμως ικανή αυτή να το οδηγήσει σε μια πολιτική ηγεμονία; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Απαιτείται διαφορετικός πολιτικός λόγος και όχι στείρα άρνηση στις θέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ο πολιτικός του λόγος, πάντως, είναι σωστά προσανατολισμένος στη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή. Δηλαδή, για να το πω με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να γίνει αυτό που δεν είναι, αυτό δηλαδή που ήταν αρχικά, ένα κόμμα ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό.

Του Αντώνη Γιαννακόπουλου
Πρώην γραμματέα Ν.Ε. Μεσσηνίας