Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις: Στις Βρυξέλλες η Καλαμάτα για ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων

Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις: Στις Βρυξέλλες η Καλαμάτα  για ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από την Κυριακή μέχρι και την επόμενη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των συζητήσεων και της ανταλλαγής ιδεών, εν όψει την ολοκλήρωσης της β’ φάσης του έργου που συμμετέχει και η Καλαμάτα, αυτό των  100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων μέχρι το 2030.

Για το θέμα αυτό μίλησαν χθες αναλυτικά, τόσο ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η α΄ φάση ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση των δημάρχων των έξι ελληνικών πόλεων που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» και των συνεργατών τους, παρουσία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξεύρεση λύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ενίσχυση της συνεργασίας των πόλεων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Καλαμάτας, της Κοζάνης και των Τρικάλων, καθώς και των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων που υπέβαλαν υποψηφιότητα στην Αποστολή, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2022.

Η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τα εξής κύρια ζητήματα: Τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος από ευρωπαϊκά, κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες να πραγματοποιηθούν για την υλοποίηση της Αποστολής. Τις τεχνικές λύσεις που πρέπει να δοθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου τα συνταχθούν τα Κλιματικά Συμβόλαια των Πόλεων. Την επικοινωνιακή πολιτική προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, η αγορά και ο ερευνητικός χώρος.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η β’ φάση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, οπότε και ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να έχει έτοιμο το φάκελο των έργων και των παρεμβάσεων που θα υλοποιήσει.

Α.Π.