Παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ εγκαινιάστηκαν οι Ξενώνες Φρουράς Καλαμάτας

Παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ εγκαινιάστηκαν οι Ξενώνες Φρουράς Καλαμάτας

Όλα ανοιχτά για την επαναφορά του στρατοπέδου σε Κέντρο Νεοσυλλέκτων

Τα εγκαίνια των Ξενώνων Φρουράς Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί. Πρόκειται για τη δομή που στεγάζεται στο κτήριο που λειτουργούσε η Λέσχη Αξιωματικών Καλαμάτας και έπειτα από ριζική ανακαίνιση υποδέχεται τους στρατιωτικούς που θέλουν να κάνουν διακοπές στην πόλη.

Την κορδέλα έκοψαν ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, μαζί με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, αφού χάρις στη συνδρομή του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» υλοποιήθηκε κατά μεγάλο βαθμό η ανακαίνιση του κτηρίου.

Ομιλίες
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία, ενώ στη συνέχεια ο διοικητής της Διοίκησης Κέντρων, υποστράτηγος Δημήτρης Σκουφίδης, μίλησε για τους Ξενώνες της Καλαμάτας, σημειώνοντας πως αποτελούν ένδειξη τιμής για αυτούς που υπηρετούν στις Ένοπλές Δυνάμεις.

Μιλώντας για το κτήριο, ανέφερε ότι ανεγέρθη το 1961 και λειτούργησε ως Λέσχη Αξιωματικών μέχρι και το 2021, οπότε αποφασίστηκε αλλαγή χρήσης.

Κλείνοντας ανέφερε ότι για την όλη προσπάθεια υπήρξαν πολλοί αρωγοί, όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος, διάφορες επιχειρήσεις, ωστόσο καταλυτική ήταν η προσφορά του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και ειδικότερα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκε ο διοικητής του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού, αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Παπαμαργαρίτης, που ήταν και ο επιβλέπων μηχανικός, αναφερόμενος σε τεχνικές λεπτομέρειες για την ανακατασκευή του κτηρίου.

Έπειτα μίλησε ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Όπως ανέφερε, η Καλαμάτα έχει σταθερή σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις που ξεκινά εδώ και πολλές δεκαετίες, σχέση που έχει βοηθήσει την πόλη, «όχι μόνο με τις διάφορες υποδομές, αλλά κυρίως με την ενεργή παρουσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη ζωή της».

Κατά τον κ. Κωνσταντακόπουλο, για τον παραπάνω λόγο η συμμετοχή του Ιδρύματος στην ανακαίνιση του κτηρίου ήταν άμεση, αφού ήταν μια πρόταση την οποία κατανόησε από την πρώτη στιγμή.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον Αρχηγό του ΓΕΣ που κάλεσε τους ανθρώπους του Ιδρύματος να συμμετέχουν μαζί με τους άλλους συμπαραστάτες στο συγκεκριμένο έργο.

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως οι συνθήκες αλλάζουν, η πόλη αλλάζει και οι ανάγκες είναι πλέον διαφορετικές, και είναι σημαντικό, κατά τον ίδιο, που οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιλαμβάνονται αυτές τις αλλαγές και προσαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όσο για την ασφάλεια στη χώρα, εξέφρασε την ευχή ο αρχηγός του ΓΕΣ, αλλά και οι συνεργάτες του, να είναι καλά και να μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, «για να κοιμάται ο κόσμος». Επίσης, για να μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να επενδύει, αφού «χωρίς την ασφάλεια, αλλά και την αίσθηση αυτής, καμία επένδυση δεν μπορεί να γίνει στη χώρα».

Τελευταίος μίλησε ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος και δεν έκρυψε τη συγκίνησή του που βρέθηκε στην Καλαμάτα, αφού κατάγεται από τη Μεσσηνία. Μάλιστα, όταν έφτασε στο χώρο των εγκαινίων, τον περίμεναν συγγενικά του πρόσωπα.

Ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα», για να αναφέρει ακολούθως ότι μαζί με στελέχη του χάραξε πριν από καιρό την ιδέα των συγκεκριμένων δομών, ιδέα που είχε δυσκολίες, αλλά θεωρεί ότι πρέπει κάποιος να τολμά.

Στην ιδέα, λοιπόν, αυτή βρέθηκαν συνοδοιπόροι και έτσι αποφασίστηκε η μετατροπή του κτηρίου της Λέσχης σε Ξενώνες. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια σύγχρονη αντίληψη, προκειμένου να προσφέρονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρεσίες τουριστικού αλλά και υπηρεσιακού χαρακτήρα, για να μπορούν να αξιοποιούν αυτούς τους χώρους.

Το πολυτιμότερο για το Στρατό, συνέχισε, είναι το προσωπικό και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκριση. Άρα, κατά τον ίδιο, η φροντίδα για το προσωπικό φαίνεται σε αυτές οι υπηρεσίες, που αποτελούν αναγνώριση.

Με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, αφού όταν τον κάλεσε στο ΓΕΣ διέκρινε από την πρώτη στιγμή τη μεγάλη του χαρά και διάθεση για να βοηθήσει.

Η επιχειρηματικότητα, σχολίασε, πολλές φορές έχει δυσκολίες, αλλά όπως απέδειξε ο καπετάν Βασίλης, το πείσμα, η υπομονή και η επιμονή είναι αυτά που νικούν. «Αυτό το πείσμα, αλλά και το μεράκι, είχαν οι άνθρωποι του ΓΕΣ και έφτιαξαν τους Ξενώνες» παρατήρησε ακόμη.

Επίσης, ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν με μεράκι για τη δημιουργία των Ξενώνων, ενώ θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον εργολάβο Δημήτρη Συκαλιά, αφού «αγάπησε το έργο σαν να ήταν δικό του».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι τελικά βρέθηκαν πολλοί συνοδοιπόροι, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκινώντας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά και τους τοπικές βουλευτές, που στηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσο για τη φράση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου ότι η επιχειρηματικότητα θέλει ασφάλεια, ο αρχηγός του ΓΕΣ ανέφερε ότι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί από τη θέση του είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά όσον αφορά στο προσωπικό και τα μέσα, ενώ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να στείλει μήνυμα ετοιμότητας για αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης και διασφάλισης της εθνικής ακεραιότητας αλλά και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Όσο για την κίνηση των Ξενώνων, ανέφερε ότι είναι ήδη κλεισμένοι για το επόμενο διάστημα, κάτι που θα φέρει κόσμο στην πόλη και θα προσφέρει στιγμές χαράς και χαλάρωσης στους στρατιωτικούς και στις οικογένειές τους.

Κλείνοντας ο αρχηγός του ΓΕΣ θέλησε να ευχαριστήσει τη μητέρα του και τη συμμαθήτριά του Μερόπη Μυλωνά, που ήταν μάλιστα παρούσες, ενώ έκλεισε την ομιλία του με ένα ρητό που, όπως είπε, εκφράζει το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου»: την προσφορά σου στη ζωή και τη θέση σου στη μνήμη των ανθρώπων την καθορίζουν όχι τα όποια προσόντα και εφόδια έχεις, αλλά η χρήση που τους κάνεις.

Στη συνέχεια κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων και έγινε περιήγηση στους χώρους του κτηρίου.

Το μέλλον του στρατοπέδου Καλαμάτας και οι προκλήσεις της Τουρκίας
Αφού ολοκληρώθηκε η τελετή, ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε για το στρατόπεδο Καλαμάτας: «Όλα είναι υπό εξέταση και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, άρα εξετάζονται όλα τα πιθανά Κέντρα».

Όσο για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τον κόσμο που ανησυχεί: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά, παραμένει εγγυητής της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων μας, αλλά και της κυριαρχίας μας. Επομένως, στέλνω μήνυμα ετοιμότητας και αντιμετώπισης οποιασδήποτε απειλής».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση