Υγειονομική Άσκηση «Ερμής»: Στην Καλαμάτα η υβριδική δράση για την πρόληψη κρίσεων

Υγειονομική Άσκηση «Ερμής»: Στην Καλαμάτα η υβριδική δράση για την πρόληψη κρίσεων

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν χθες στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Εθνική Άσκηση «Ερμής» που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και τo Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μιλώντας για τη δράση που έλαβε χώρα για πρώτη φορά σε περιφερειακή πόλη και είχε ως σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας απόκρισης των περιφερειακών δομών υγείας απέναντι σε σοβαρές υγειονομικές απειλές, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, υπογράμμισε το ρόλο που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και συνεργασία όλων των φορέων, προκειμένου να προληφθούν ακραίες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η 6η ΥΠΕ, ο Δήμος Καλαμάτας και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, λαμβάνοντας την κατάλληλη γνώση για τις ελλείψεις και τον τρόπο διαχείρισης ενός επείγοντος μελλοντικού κινδύνου.

Από πλευράς του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Άγγελος Χρονάς, σημείωσε ότι η χθεσινή άσκηση στην πόλη αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία, αλλά και να προβλέπονται καταστάσεις για να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ευκολία.

Ο εφησυχασμός του κόσμου και η μετάλλαξη της «Όμικρον»

Στην παραλλαγή του στελέχους «Όμικρον» του κορωνοϊού, αλλά και στον εφησυχασμό του κόσμου, ανέφερε ότι οφείλεται η έξαρση της πανδημίας κατά τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Από την άλλη, όπως ξεκαθάρισε, μέχρι στιγμής αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς η νέα αυτή μετάλλαξη της «Όμικρον» δε συνιστά αύξηση της νοσηρότητας ούτε της θνητότητας του πληθυσμού, πέραν των όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις μεταλλάξεις του αρχικού ιού.

Ωστόσο, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα χρήσης της μάσκας για τις ευπαθείς ομάδες σε κλειστούς χώρους, ακόμα και τώρα που τα μέτρα έχουν αρθεί.

Τις επόμενες εβδομάδες οι εξελίξεις για τα εμβόλια της ευλογιάς

Η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια εμβολίων έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανακοίνωσε από την Καλαμάτα χθες ο κ. Ζαούτης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι και η χώρα μας προσανατολίζεται στο να έχει και η ίδια το επόμενο διάστημα ένα αντίστοιχο εμβόλιο για τη συγκεκριμένη λοίμωξη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ο ΕΟΔΥ θα είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα το έχουμε.

Της Χριστίνας Μανδρώνη