Με «μαϊμού» e–shops ξάφριζαν πολίτες σε όλη την Ελλάδα

Με «μαϊμού» e–shops  ξάφριζαν πολίτες σε όλη την Ελλάδα

Πολίτες σε όλη την Ελλάδα είχε εξαπατήσει  εγκληματική οργάνωση η οποία διέπραττε απάτες μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e – shops).

Η δράση τους εκτιμάται τουλάχιστον από το 2020 και έχει ανακαλυφθεί η δημιουργία τουλάχιστον 12 τέτοιων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Οι δράστες δημιουργούσαν καταστήματα και τα συνέδεαν με δημοφιλείς πλατφόρμες. Τις πρώτες αγορές πελατών τις εκτελούσαν κανονικά κι όταν αποκτούσαν καλές κριτικές, μάζευαν τα χρήματα, έκλειναν το site και εξαφανίζονταν.

Η Αστυνομία έχει διαπιστώσει την εξαπάτηση τουλάχιστον 1.866 καταναλωτών ανά την Ελλάδα, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο υπερβαίνει τα 570.000 ευρώ.

«Μαϊμού» e-shops
Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής, συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης (ο «αρχηγός» και τρία ηγετικά) σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ κατηγορούνται 16 ακόμη μέλη της.

Η εγκληματική οργάνωση είχε ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους, με την κατ’ εξακολούθηση τέλεση των κακουργημάτων της πλαστογραφίας, της απάτης, της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε, οι εν λόγω δράστες, υπό τη διεύθυνση του «αρχηγικού» στελέχους, από το Μάιο του 2020 ίδρυσαν ή απέκτησαν τουλάχιστον 12 εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, εκ των οποίων οι έντεκα με έδρα την Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία, μέσω των οποίων παριστάνοντας ψευδώς ότι διέθεταν προς πώληση διάφορα προϊόντα σε δελεαστικές τιμές, εξαπάτησαν τουλάχιστον 1.866 καταναλωτές ανά την ελληνική επικράτεια.

Πάνω από μισό εκατομμύριο
Τα μέλη της οργάνωσης έπεισαν τα θύματά τους να προκαταβάλουν το τίμημα των προϊόντων που ήθελαν να αγοράσουν σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακολούθως, έχοντας προαποφασίσει να μην παραδώσουν κανένα προϊόν στους καταναλωτές, καρπώθηκαν το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος των 572.666,55 ευρώ, αφού το διακίνησαν, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, για να του προσδώσουν νομιμοφάνεια, εξαπατώντας παράλληλα και τραπεζικά ιδρύματα.

Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας κατασχέθηκαν από τους συλληφθέντες, μεταξύ άλλων, μία πολυτελής θαλαμηγός, μήκους 27 μέτρων, δύο αυτοκίνητα, χρήματα, πιστόλι 9 mm και 218 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 8 φορητοί υπολογιστές, 26 κάρτες τραπεζών, σκληροί δίσκοι υπολογιστών, έγγραφα, ταμειακές μηχανές και σφραγίδες των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προέβη σε ενέργειες δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκόμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Της Βίκυς Βετουλάκη