Πριν 94 χρόνια

Πριν 94 χρόνια

ΑΠΟ την συνάδελφον «Φως» της Θεσσαλονίκης παραλαμβάνομεν το κάτωθι απόσπασμα εκ της περιγραφής της τελετής των αποκαλυπτηρίων του ηρώου του Κιλκίς σχετικώς με την σημαίαν του 9ου Συντάγματος:

«… Γύρω από αυτό και επί του εννεαγώνου βάθρου του εκάστη γωνία του οποίου συμβολίζει τας 1ην, 2αν, 3ην, 4ην, 5ην, 6ην, 7ην, 9ην, και 12ην Μεραρχίας τας λαβούσας μέρος εις την ιστορικήν μάχην, δεκαεπτά σύμβολα, κρατούμενα από λεβεντοσώμους αξιωματικούς, απλώνουν τα φτερά των ανεμιζόμενα από το ανάλαφρο αεράκι.

ΕΙΝΑΙ αι σημαίαι των συνταγμάτων που ήρθαν από όλην την Ελλάδα για να χαιρετίσουν την Μακεδονία και να κυματίσουν ακόμη μία φορά δείχνοντάς μας τα τραύματα που έλαβαν περιερχόμεναι τα πεδία της τιμής: Τιμητικήν θέσιν εξ όλων αυτών των ιερών παρακαταθηκών της Ελλάδος του Κωνσταντίνου κατέχει η σημαία του 9ου Καλαμών κρατουμένη υπό του ανθυπολοχαγού Δουργανά.

ΕΙΝΑΙ η σημαία εκείνη που πρώτη εκυμάτισεν ύστερα από την άγρια μάχη του Κιλκίς επάνω στον ίδιο λόφον. Είναι η σημαία που είναι γεμάτη από τραύματα. Είναι η σημαία που λίγα ακόμη λείψανά της μένουν, γιατί οι εχθρικές σφαίρες τής ξέσχισαν το άγιο πανί και της έσπασαν το κοντάρι. Δύο εκ των σφαιρών είναι ακόμη ενσφηνωμέναι. Ο πολεμικός σταυρός την κοσμεί. Αυτή είναι η σημαία που άλλοτε εφίλησεν ο Κωνσταντίνος και εδέχθηκεν από αυτήν ένα χάιδεμα στο ηλιοψημένο του πρόσωπον…».