Απάντηση «Περί μυστηρίων…»

Απάντηση «Περί μυστηρίων…»

Αναφορικά προς το δημοσίευμά σας της 25ης/8ου/2022 με τίτλο «Περί μυστηρίων…», η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας, ενημερώνει δια τα εξής:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δυνάμει της εγκυκλίου 2850/19ης-1ου-2007, της από 8ης-5ου-2008 αποφάσεώς της και της εγκυκλίου 2968/8ης-6ου-2015, έχει λάβει την απόφαση τα ιερά Μυστήρια να τελούνται εντός του Ενοριακού Ιερού Ναού. Επιτρέπεται μόνο η κατ’ εξαίρεση τέλεση ιερών Μυστηρίων σε πάσης φύσεως ιδιωτικούς Ιερούς Ναούς, μόνο για τις ανάγκες του ιδιοκτήτη ως φυσικού προσώπου και των μελών της οικογενείας του, εφ’ όσον ο επιχώριος Μητροπολίτης – ο οποίος δεν υποχρεούται προς τούτο – δώσει σχετική άδεια.

Η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας, στα πλαίσια της αντιμετωπίσεως του σχετικού θέματος, έχει λάβει την απόφαση – και την έχει εκφράσει δια του 508/25ης-11ου-2011 εγκυκλίου σημειώματός της- αφ’ ενός μεν να τελούνται τα Ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Γάμου αποκλειστικά και μόνο στους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς, αφ’ ετέρου δε να μην κάνει χρήση σε καμία περίπτωση της δυνατότητος κατ’ εξαίρεση χορηγήσεως αδείας, εφαρμόζοντας απαρεγκλίτως την ως άνω απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Αιτία της ως άνω -άνευ εξαιρέσεως- τηρήσεως της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, είναι η ισόνομη και εν πλήρη δικαιοσύνη και ισότητα αντιμετώπιση των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η οποία ασφαλώς και βεβαίως δεν θα επετυγχάνετο αν εμφιλοχωρούσαν εξαιρέσεις.

Τούτο εξηγήθηκε πλήρως και ευγενικά προς τον αιτούντα κ. Μίντζια και ουδεμία – δήθεν- πείσμων ή επίμονη άρνηση υπήρξε εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη, η δε αιτιολογία της σχετικής αποφάσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αδόλως ενεπέρειστος τυγχάνει, αντιθέτως θεμελιούται πλήρως όπως ανωτέρω εξηγήθηκε.

Οι δε ισχυρισμοί του κ. Μίντζια, περί -δήθεν- αντιθέσεως της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στην πίστη μας, στους Ιερούς Κανόνες και τους νόμους της Πολιτείας, τυγχάνουν μη νόμιμοι, ου μην αλλά και απαράδεκτοι.

Το Άγιον Πνεύμα παρίσταται αοράτως σε κάθε βάπτιση, ανεξαρτήτως του Ιερού Ναού στον οποίο τελείται.

Συνεπώς η άρνηση του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, πλήρως αιτιολογημένη όπως ανωτέρω εξετέθη, κείται εντός των ορίων της διακριτικής του ευχέρειας και είναι πλήρως σύμφωνη με το δίκαιο και την ηθική.

      ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ