120 ΠΕΑ: Με ή χωρίς υπουργούς, το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης απογειώθηκε!

120 ΠΕΑ: Με ή χωρίς υπουργούς, το Διεθνές  Κέντρο Εκπαίδευσης απογειώθηκε!

Ιστορικής σημασίας  η χθεσινή μέρα στην 120 ΠΕΑ

Τη μοναδική σε ιστορικότητα και σημασία στιγμή, για την πτητική εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά και για την ίδια την Καλαμάτα, επιβεβαίωσαν χθες από κοινού οι εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ που παρευρέθησαν στην επίβλεψη της πορείας των έργων για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ.

Και μπορεί οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής από ισραηλινής πλευράς, καθώς μόλις 24 ώρες πριν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Μπένι Γκαντζ, ακύρωσε την επίσκεψή του και, κατ’ επέκταση, οδήγησε σε παρόμοια απόφαση τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, καθώς και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, να υποβάθμισαν την όλη εκδήλωση, αυτό όμως δε μείωσε τη σπουδαιότητα όσων σηματοδοτούν αυτά που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν στη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου.

Οι δύο πλευρές μίλησαν με πολύ ένθερμα λόγια για το εγχείρημα, ενώ τα κορυφαία στελέχη της Elbit Systems που παρευρέθησαν ανακοίνωσαν ότι τα έργα είναι μπροστά σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ τα δύο πρώτα από τα 10 συνολικά σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ346 θα παραδοθούν στην 120 ΠΕΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στις ομιλίες, μετά την επιθεώρηση των έργων, από ελληνικής πλευράς δεν έλειψαν και οι αναφορές στους «εξ Ανατολάς γειτόνους μας που πιστεύουν στα οράματα των μεγάλων γαλάζιων πατρίδων του παρελθόντος».

Κοινή ανακοίνωση
Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ και της εταιρείας Elbit, μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων τους στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας, εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς το έργο έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό προγραμματισμό και εξελίσσεται με ταχύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

Στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας παρευρέθησαν. εκπροσωπώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Yair Kulas, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, Μπεζχαέλ (Μπούτζι) Μάχλις. Από τη Μεσσηνία το «παρών» έδωσαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές Γ. Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης και Νίκος Μπασακίδης. Επίσης, παρέστη ο βουλευτής Ηλείας, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση σηματοδότησε την «απογείωση» της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων, με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία.

Σημειώνεται ότι έχουν επίσης ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτήριο να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

«Βαθύς και ισχυρός δεσμός»
Σε αυτή την κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:

«Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ η Elbit Systems ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ, τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Η συμφωνία ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε: “Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων είναι ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει το βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών εγκαταστάσεων – ένας δεσμός που βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, καθώς και σε πολλά χρόνια συνεργασίας, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια στρατηγική επένδυση στις μελλοντικές δυνατότητες των φίλων μας, η οποία θα προωθήσει περαιτέρω τους ελληνικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τους διεθνείς εταίρους. Με χαρά μίλησα σήμερα με το φίλο μου, τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αποτελεί επίσης απόδειξη της προόδου και της επιχειρησιακής εμπειρίας των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Elbit Systems, το υπουργείο Άμυνας και το IDF για το ρόλο τους σε αυτό το σημαντικό έργο”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel – Butzi – Machlis), ανέφερε: “Αποτελεί τιμή για εμάς ο ρόλος μας στην ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στην 120 ΠΕΑ και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι’ αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να παρέχουμε πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντάς του δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και πάλι στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ για την επιλογή της Elbit για την κατασκευή και λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου”».

«Απογείωση»
Την εκδήλωση χθες άνοιξε ο διοικητής της 120 ΠΕΑ, σμήναρχος Νικόλαος Τσιβουράκης, ο οποίος μίλησε για τη μονάδα και τόνισε ότι η χθεσινή μέρα «αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς για αυτήν, καθώς αναδεικνύει τις αναβαθμισμένες δυνατότητές της στην εκπαίδευση των αεροπόρων των επόμενων γενεών».

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Πιλότων της Elbit, Άντι Ραβίβ, είπε ότι «σήμερα απογειώνεται το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων», με τις κατασκευαστικές εργασίες να πηγαίνουν καλύτερα από το χρονοδιάγραμμα και με το πρώτο κτήριο να έχει ολοκληρωθεί πλήρως και την υποδομή για υποστήριξη του αεροσκάφους Τ6 να λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Όλα αυτά, όπως είπε, δεν είναι προφανή, αλλά αποτέλεσμα μιας τεράστιας κοινής προσπάθειας που έγινε από τη συνεργασία του Ισραήλ, της Αθήνας και της Καλαμάτας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit,  Μπεζχαλέλ Μάχλις, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση όλων των έργων θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής συνεργασίας της Ελληνικής και της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Σημείωσε ακόμη ότι θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του πιο προηγμένου προσομοιωτή πτήσης στα κτήρια που κατασκευάζονται. Τόνισε, επίσης, ότι για την Elbit η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος, γι’ αυτό και καταβάλλεται προσπάθεια για επέκταση της συνεργασίας και παροχή ικανοτήτωνπου θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραήλ, ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς, τόνισε ότι η σταθερότητα είναι αυτή ακριβώς που αναζητούμε, τις ημέρες αστάθειας που διανύουμε και είναι η απάντηση στην ανησυχία της υπεράσπισης των εθνών του Ισραήλ και της Ελλάδας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, «μάθαμε ότι κάθε χώρα πρέπει να μπορεί να προστατεύεται μόνη της».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος μάς υπενθυμίζει ότι η συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των συμμάχων χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

«Να μην τολμήσει κανένας…»
Τέλος, ο διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων σε ένα νευραλγικό χώρο για την Πολεμική Αεροπορία, την 120 ΠΕΑ, όπου από το 1970 εκπαιδεύεται, αφενός, το σύνολο των Ελλήνων ιπταμένων και, αφετέρου, οι ιπτάμενοι αξιωματικοί ετέρων χωρών που φοίτησαν στη Σχολή Ικάρων.

Ο κ. Βαγενάς είπε ότι με τη συμφωνία αυτή θα επέλθει η σταδιακή αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών Τ6 σε 25 και η παροχή 7.500 ωρών πτήσεων ετησίως για τα επόμενα 20 έτη. Ταυτόχρονα, θα αποδοθούν 10 νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ346 και θα εξασφαλιστεί η λογιστική υποστήριξή τους για παροχή 3.500 ωρών πτήσεων ετησίως για τα επόμενα 20 έτη.

Στον τομέα της συνθετικής εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ετησίως 3.000 ώρες εκπαίδευσης σε 2 full mission simulator του αεροσκάφους M346. 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε κάθε συσκευή simulation base training του αεροσκάφους M346. 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε κάθε συσκευή flight training device του αεροσκάφους Τ6. 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε Task trainer του αεροσκάφους Τ6. 1.200 ώρες εκπαίδευσης σε train Simulator System για πολυκινητήρια αεροσκάφη και, τέλος, 2.800 ώρες εκπαίδευση σε computer based training system.

«Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η κάλλιστη προετοιμασία των νέων ιπταμένων, ώστε να είναι ικανοί και άξιοι να στελεχώνουν τις πολεμικές Μοίρες των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, τα οποία πρόσφατα εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία. Που η σημερινή κυβέρνηση για πρώτη φορά μάς πρόσφερε αγόγγυστα όλες εκείνες τις παροχές που μας εξοπλίζουν, μας κάνουν δυνατούς και υπολογίσιμους και περιμένει από όλους εμάς να τις αξιοποιήσουμε, ώστε να μην τολμήσει κανένας ποτέ να μας αμφισβητήσει. Επιπρόσθετα, τα νέα όπλα που προστέθηκαν στο οπλοστάσιο της χώρας, καθώς και αυτά τα οποία θα αποκτηθούν στο μέλλον, θα αυξήσουν κατά πολύ τις απαιτήσεις ποιοτικής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης. Μίας εκπαίδευσης που περνώντας στα μαχητικά αεροσκάφη θα κάνει την αεροπορική ισχύ να αποτελέσει τον κύριο αποτρεπτικό πυλώνα, το βασικό μηχανισμό αντιμετώπισης απειλών και θα είναι το όπλο που κρατά σφιχτά το κλειδί διατήρησης της Ειρήνης. Μιας Ειρήνης που συγκρούεται με τις καθημερινές απειλές των εξ Ανατολών γειτόνων μας, που πιστεύουν στα οράματα των μεγάλων γαλάζιων πατρίδων του παρελθόντος. Εκεί, λοιπόν, που όλοι αυτοί πρεσβεύουν διεκδικήσεις, δε θα μας πτοούν, δε θα παραγράψουν την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως θα διατηρούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία ως την ατσάλινη ασπίδα των συνόρων, ως τη σάρισα των αρχαίων Μακεδόνων, πάντα σε διαρκή εγρήγορση, πλήρη επαγρύπνηση και συνεχή ετοιμότητα για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Βαγενάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Πιλότων της Elbit, Άντι Ραβίβ, της τιμητικής πλακέτας με συμβολική επιγραφή στα ελληνικά, τα εβραϊκά και τα αγγλικά, που αναγράφει: «Ως θεμέλιος λίθος για το ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, η πέτρα αυτή από την Ιερουσαλήμ αποτελεί σύμβολο των ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ».

Της Βίκυς Βετουλάκη