Μπαράζ εκπτώσεων εργολάβων σε έργα του Δήμου Καλαμάτας

Μπαράζ εκπτώσεων εργολάβων σε έργα του Δήμου Καλαμάτας

Μια ακόμα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή

Ακόμα μία έκπτωση εργολάβου από έργο του Δήμου Καλαμάτας είχαμε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτή τη φορά το αντικείμενο αφορούσε στις “Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών”.

Σύμφωνα με την Τεχνική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, το έργο ακόμα και σήμερα παραμένει ανενεργό. Ο ανάδοχος δεν έχει υλοποιήσει καμία εργασία και δεν ακολούθησε τις προφορικές και έγγραφες οδηγίες της υπηρεσίας, προβάλλοντας το επιχείρημα οικονομικής αδυναμίας από πλευράς του να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του έργου λόγω των μεγάλων αυξήσεων που προέκυψαν στα χρησιμοποιούμενα υλικά (τιμές βασικών πρώτων υλών), όπως το πετρέλαιο, η άσφαλτος και το μαζούτ.

Πάντως, η υπηρεσία του Δήμου επί της συγκεκριμένης αναφοράς – επίκλησης του αναδόχου επισημαίνει ότι ο ανάδοχος παραβλέπει να αναφέρει ότι η έναρξη του έργου έγινε στις 6/9/2021, δηλαδή εκατόν εβδομήντα δύο (172) ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24/2/2022, οπότε υπήρξε η μεγάλη αύξηση τιμών των υλικών.

Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα παρήλθε άπρακτο από πλευράς αναδόχου, που δεν το αξιοποίησε προς όφελος του έργου, παραμένοντας ανενεργός όταν οι τιμές των υλικών κινούνταν σε ομαλά επίπεδα στην αγορά, φέροντας την ευθύνη για τη μη ενεργοποίησή του – πλήρη αδράνεια που υπήρξε από πλευράς του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με μια σειρά νόμων και με τα οριζόμενα της ισχύουσας νομοθεσίας δημοσίων έργων – διατάξεων του Ν.4412/2016 που διέπει την εκτέλεση του ως άνω έργου, ο Δήμος Καλαμάτας, διαπιστώνοντας: α) τη μη ενεργοποίηση του αναδόχου επί του έργου, το οποίο παρέμενε ανενεργό, χωρίς την εκτέλεση καμίας εργασίας από πλευράς αναδόχου, β) τη μη συμμόρφωση του αναδόχου με τις έγγραφες εντολές και παρατηρήσεις, γ) τη μεγάλη και αναίτια καθυστέρηση στην υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου που παρατηρήθηκε (γεγονός που επισημάνθηκε, αποστέλλοντας συνεχείς έγγραφες αναφορές προς τον ανάδοχο για την ανάγκη τήρησης των χρόνων υλοποίησης του έργου, με μνεία και στο άρθρο 160 του Ν.4412/2016), κάλεσε τον ανάδοχο σε άμεση έναρξη εργασιών και επιτάχυνση αυτών.

Ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εξέδωσε  Ειδική Πρόσκληση. Το προς εκτέλεση αντικείμενο της Ειδικής Πρόσκλησης αποτελούνταν από συμβατικές εργασίες τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Επειδή, όμως, ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε στην εκτέλεση των ορισθέντων εργασιών της Ειδικής Πρόσκλησης εντός του χρόνου που οριζόταν σε αυτή, κατά παράβαση του άρθρου 160.6 του σχετικού νόμου, μη τηρώντας την ως άνω ρητή εντολή εκτέλεσης συγκεκριμένων εργασιών εντός καθορισμένου χρόνου, που αποτελεί μέρος των συμβατικών του υποχρεώσεων, η Υπηρεσία, ως όφειλε, εξέδωσε απόφαση έκπτωσης αναδόχου.

Α.Π.