Ανεβαίνουν οι προσδοκίες για την τιμή του ελαιολάδου

Ανεβαίνουν οι προσδοκίες  για την τιμή του ελαιολάδου

Λόγω της μειωμένης παραγωής των ελαιοκαλλιεργητικών περιοχών

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία αναμένεται να φτάσει τους 200.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ελαιολάδου (Office National de l’Huile). 

Ειδικότερα, η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 20% σε σύγκριση με την περσινή εσοδεία. Σημειώνει, επίσης, το δελτίο του Οργανισμού,  πτώση 22% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο παραγωγής που εκτιμάται στους 257.000 τόνους, μεταξύ 2016 και 2021. 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τύνιδα, η μείωση της φετινής παραγωγής εξηγείται κυρίως από την έλλειψη βροχοπτώσεων που παρατηρείται στο κέντρο και στα νότια της χώρας, που συγκεντρώνουν περίπου το 75% των ελαιοκαλλιεργειών, αλλά και στους καύσωνες που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα. 

Οι αρμόδιες τυνησιακές Αρχές, πάντως, εκτιμούν ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής φέτος θα σημειωθεί αύξηση των τιμών του ελαιολάδου, η οποία θα επιτρέψει στην Τυνησία να εξάγει μικρότερες ποσότητες ελαιολάδου, με την ίδια ωστόσο αξία. 

Γενικά, ο όγκος των εξαγωγών ανέρχεται στο 80% της εθνικής παραγωγής. Η φετινή συγκομιδή θα ξεκινήσει αργότερα από το συνηθισμένο ως αποτέλεσμα της έλλειψης βροχών και της καθυστερημένης ωρίμανσης. 

Ωστόσο, οι μειώσεις της παραγωγής δε σημειώθηκαν ομοιόμορφα στις κύριες ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές της χώρας. Ενώ η πλειονότητα σημείωσε πτώση της παραγωγής, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση της σοδειάς.