Ελαιοτριβεία μέσα στην Καλαμάτα

Ελαιοτριβεία μέσα στην Καλαμάτα

Ευχαριστημένοι από την τιμή του ελαιολάδου, αλλά φοβισμένοι από την τιμή του ρεύματος

Τα ελαιοτριβεία ή, διαφορετικά, ελαιουργεία ή λιτρουβιά που υπάρχουν στη Μεσσηνία είναι εκατοντάδες και διάσπαρτα, αφού τα ελαιόδεντρα και η παραγωγή ελαιολάδου είναι συνυφασμένα με τον τόπο μας.

Εμείς επισκεφθήκαμε κάποια ελαιοτριβεία, που ξεκίνησαν και παραμένουν εντός Καλαμάτας, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους προγόνους τους και να συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Στα πρόσωπα, λοιπόν, που αντικρίσαμε, κυριαρχούσε το χαμόγελο και η αισιοδοξία, με την πρώτη μας σκέψη να είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι εκείνοι που μετατρέπουν τον καρπό της ελιάς, που με τόσο κόπο έχει μαζευτεί, στο πολύτιμο για τη Μεσσηνία και τους παραγωγούς ελαιόλαδο.

Σίγουρα, βέβαια, για το χαμόγελο που είδαμε ρόλο παίζει και η φετινή τιμή του ελαιολάδου, που όταν βρεθήκαμε στα ελαιοτριβεία ήταν στα 4,60 ευρώ, ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει άνοδος.

Στον αντίποδα, τα πρόσωπά τους προβληματίστηκαν, όταν ρωτήσαμε για το κόστος λειτουργίας, αφού υπάρχει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αλλά και πάλι φύγαμε με κάτι θετικό και αισιόδοξο από αυτά τα μέρη.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΡΥΩΝΗ
Απέναντι από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας λειτουργεί το ελαιοτριβείο της οικογένειας Βρυώνη, με «καπετάνιο» τον κύριο Γιώργο. Όπως μας είπε, είναι η τέταρτη γενιά, ενώ το ελαιοτριβείο ξεκίνησε το 1933.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα λάδια, καθώς είναι ποιοτικά, ενώ εκτίμησε ότι στη συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερα αφού καθαρίζουν από το δάκο.

Οι τιμές, πρόσθεσε, επίσης είναι καλές, αφού ανέρχονται στα 4,50 με 4,60 ευρώ το κιλό, με τα λάδια ΠΟΠ να φθάνουν στα 4,70 ευρώ και τους παραγωγούς να είναι ευχαριστημένοι.

Φέτος, σχολίασε συνεχίζοντας, ο κόσμος ξεκίνησε νωρίτερα την ελαιοσυγκομιδή λόγω του δάκου, με τα λάδια, όπως επανέλαβε, να βγαίνουν καλά και τις οξύτητες να είναι στα 3 με 3,5 δέκατα.

Το μόνο ζήτημα που έχει εντοπίσει είναι η απόδοση, αφού είναι νωρίς για να μαζευτούν οι ελιές, οπότε συνέστησε στους παραγωγούς να περιμένουν λίγο, διότι δεν είναι τόσο χάλια οι ελιές σε επίπεδα δάκου.

Επειδή κάθε χρόνο υπάρχουν και οι παραγωγοί που κρατούν το ελαιόλαδό τους προσδοκώντας να ανέβει η τιμή για να πουλήσουν, ρωτήσαμε σχετικά τον κ. Βρυώνη. Όπως μας απάντησε, φέτος οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές, θεωρώντας ότι δεν έχει νόημα οι παραγωγοί να κρατούν το λάδι.

Μεγάλος πρόβλημα το κόστος
Σε ερώτηση για το κόστος, παρατήρησε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο λόγω του ρεύματος, με τον ίδιο να αγωνιά για το πότε θα έρθει ο λογαριασμός, καθώς τότε θα δει την έκτασή του.

Τα δε εκθλιπτικά δικαιώματα είναι περίπου τα ίδια, ανεβασμένα μόλις κατά 1%, φθάνοντας συνολικά 11%.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΚΑΡΒΕΛΗ
Στο τιμόνι του ελαιοτριβείου Καρβέλη, που ξεκίνησε το 1971 και βρίσκεται στην οδό Καλλιπατείρας, είναι η Έφη Καρβέλη, αποτελώντας την τρίτη γενιά.

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου ξεκίνησε πάρα πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες χρονιές, όπως μας είπε, αφού το ελαιοτριβείο της άνοιξε στις 2 Νοεμβρίου και έκτοτε δεν έχει σταματήσει καθόλου. Αυτό συνέβη, όπως εξήγησε, επειδή ο κόσμος φοβήθηκε το δάκο και το γλοιοσπόριο, ενώ σημαντικός παράγοντας ήταν και η πολύ καλή τιμή που έχει το λάδι έπειτα από τόσα χρόνια, με το συμβατικό να είναι στα 4,60 ευρώ ανά κιλό και το ΠΟΠ στα 4,70. Μάλιστα, με κάθε επιφύλαξη εκτίμησε ότι η τιμή του θα ανέβει κι άλλο, ενώ εξήγησε ότι η αυξημένη τιμή οφείλεται επειδή φέτος η Ισπανία δεν έχει παραγωγή.

Όσο για τις οξύτητες, άρχισαν να «τσιμπάνε» πλέον, «ενώ στην αρχή ήταν καλύτερες, τώρα φθάνουν και ξεπερνούν τα 4 δέκατα, κι έτσι ο κόσμος τρέχει να μαζέψει τις ελιές του».

«Τρέμει» για την ώρα που θα ανοίξει το φάκελο με το λογαριασμό
Αναφορικά με το φετινό κόστος παραγωγής, η κα Καρβέλη παρατήρησε ότι το ενεργειακό είναι μεγάλο ζήτημα για τους ελαιοτριβείς. Από την πλευρά τους, ως σύλλογος, έχουν κάνει εκκλήσεις και αιτήσεις προς την κυβέρνηση να μην υπάρξει αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας, με την απάντηση ακόμα να μην έχει έρθει.

Όσο για το ποσοστό της αύξησης, μας είπε ότι δεν ξέρει και δε θέλει να ξέρει πόση θα είναι, τρέμοντας για την ώρα που θα ανοίξει το φάκελο.

Κλείνοντας, μας είπε ότι και φέτος κρατούν τα ίδια εκθλιπτικά δικαιώματα που είναι 10%, αλλά αν δουν μεγάλη αύξηση του ρεύματος, θα αναγκαστούν να τα ανεβάσουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση