Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τρίπολη: Εξόρμηση στην κοινωνία με φόντο τις επερχόμενες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τρίπολη: Εξόρμηση στην κοινωνία με φόντο τις επερχόμενες εκλογές

Μπορεί η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου να μην άφησε σαφές στίγμα για το χρονικό ορίζοντα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, όμως η εξόρμησή του στην περιφέρεια, συνοδευόμενος από κλιμάκιο «γαλάζιων» υπουργών και στελεχών, επιβεβαίωσε αυτό που και ο ίδιος αναγνώρισε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δηλαδή «το κλίμα μυρίζει εκλογές».

Πάντως, το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν βάλει ψηλά στην ατζέντα την ενημέρωση της κοινωνίας για μια σειρά από έργα και προεκλογικές τους δεσμεύσεις, που είτε έχουν υλοποιηθεί επί των ημερών τους είτε πρόκειται να μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης, ενισχύει το τρίπτυχο «συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» που φρόντισαν να υπογραμμίσουν συνολικά, χθες το μεσημέρι, από το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Εκεί, παρουσία πολυμελούς ακροατηρίου, οι υπουργοί που πλαισίωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τρίπολη παρουσίασαν το χάρτη έργων και δράσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα επόμενα χρόνια.

Όπως σημειώθηκε με νόημα, στόχος των παραπάνω έργων είναι η ενίσχυση της Πελοποννήσου, προκειμένου να μετατοπιστεί από την αδράνεια που βρισκόταν μέχρι και πριν από μια τριετία, επενδύοντας σε ισάξιες ευκαιρίες για τους πολίτες της περιφέρειας ως μερίδιο της συνολικής δίκαιης ανάπτυξης που προσβλέπεται για τη χώρα μέσω των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Παρακάτω, ένα μέρος των έργων που παρουσιάστηκαν, χθες, από την Τρίπολη και αφορούν στα 48 συνολικά έργα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που βρίσκονται σε σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, είτε είναι εν εξελίξει αυτή την περίοδο.

Το… πολυαναμενόμενο στήσιμο των εργοταξίων για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα που αφορούν στις κρίσιμες οδικές διασυνδέσεις της Πελοποννήσου.

«Η Πελοπόννησος είναι περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχουν γίνει έργα υποδομής όπως οι δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι του Μορέα και της Ολυμπίας Οδού. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα υποδομών που έπρεπε να επιλυθούν άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Καλαμάτα – Ριζόμυλος-Πύλος – Μεθώνη, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο έδειξε το δρόμο σε πολλά άλλα έργα, ενώ τόνισε ότι «είμαστε λίγες εβδομάδες πριν να ξεκινήσουμε να βλέπουμε να στήνονται τα πρώτα εργοτάξια».

Μένοντας στο συγκεκριμένο έργο, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί προσωρινός ανάδοχος και πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Ταυτόχρονα, σχολίασε, «τρέχουν» τρία ακόμα έργα, το Σουληνάρι-Κορυφάσιο, της Γιάλοβας, καθώς και οι μελέτες για το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, έργο που θα δώσει μια διαφορετική δίοδο προς τη Μεσσηνία.

Ο σχεδιασμός για τα σιδηροδρομικά δίκτυα Πελοποννήσου

Πιάνοντας το κρίσιμο κομμάτι των σιδηροδρομικών υποδομών, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται έργα για τη διασύνδεση της Κορίνθου με το Ναύπλιο και το Άργος. Ταυτόχρονα, «μελετάται και η διασύνδεση των επόμενων πόλεων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να δημοπρατηθεί και να προχωρήσει συνολικά», υπογράμμισε.

Οι ΑΠΕ ως λύση για την πράσινη μετάβαση

Στο πεδίο που αφορά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι στην πλειονότητά τους σχεδιάζονται οριζόντια έργα υπερτοπικού χαρακτήρα. Τέτοια έργα αφορούν στο σχεδιασμό πολιτικής για την ενέργεια, για τη συνολική πράσινη μετάβαση μέσω των ΑΠΕ, αλλά και την αξιοποίηση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Νέα πνοή από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Ανάμεσα στις προοπτικές για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας μέσα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σημείωσε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία η δημιουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Μπούκα του Δήμου Μεσσήνης. «Είναι ένα έργο το οποίο, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που δώρισαν το οικόπεδο που θα ιδρυθεί η Ακαδημία, μπορεί να δώσει νέα πνοή, και να περατωθεί μέσω ΣΔΙΤ ή άλλης μορφής χρηματοδότησης», εξήγησε.

Η πολυετής απουσία της Πελοποννήσου από την έρευνα

Στο κομμάτι που του αναλογεί, ο Πελοποννήσιος υφυπουργός, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε πως η Πελοπόννησος στην έρευνα και την καινοτομία ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια. Έτσι, με κατάλληλες δράσεις και έργα γίνεται προσπάθεια να είναι ισάξια με τις υπόλοιπες, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά έργα στην κατεύθυνση αυτή είναι το Έξυπνο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Οι παραμελημένες τουριστικές δυνατότητες της περιοχής

Παρότι η επισκεψιμότητα καταγράφεται αυξημένη το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, εντούτοις οι δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή, συνδυάζοντας θάλασσα και βουνό, είναι πολύ μεγαλύτερες και παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητες. Αφού συμφώνησε και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρομοιάζοντας την Πελοπόννησο με ένα «γίγαντα που κοιμάται», οι δύο τους υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα αξιοποίησης όλων εκείνων των μεθόδων και εργαλείων που της δίνονται, προκειμένου να γνωρίσει την ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας που δε διαθέτουν το φυσικό πλούτο που διαθέτει η περιφέρεια Πελοποννήσου.

Καλύτερες ημέρες για 68.000 Έλληνες πολίτες

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την Τρίπολη, καθώς μίλησε για την προκήρυξη 68.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες προκύπτουν από τα έξι επιμέρους προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Στο ποσοστό που αναλογεί στη Μεσσηνία, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι από την αρχή του νέου έτους ένας από τους ωφελούμενους Δήμους του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» είναι εκείνος της Πύλου-Νέστορος. Πρόκειται για πρόγραμμα που θα ευνοήσει πραγματικά τις εργαζόμενες μητέρες.

Οι αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Στο κομμάτι που αφορά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το προσωπικό που απασχολεί, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε ότι για κάθε μία συνταξιοδότηση θα δίνονται δύο νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι 1.712 μόνιμοι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνουν το μοντέλο ανάπτυξης που σχεδιάζει να πετύχει η χώρα.  

Στόχος οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Με τη σειρά τους, τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σημείωσαν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να γίνονται σε όλο το κομμάτι της υγείας, προκειμένου να εξυπηρετούνται στο έπακρο οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, και με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε την πρόταση όλο το επικουρικό προσωπικό να μένει στο πόστο του για έναν επιπλέον χρόνο μετά τη λήξη της σύμβασής του.

Διεθνής ποδηλατικός γύρος στην Πελοπόννησο

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε ότι προγραμματίζεται η συμμετοχή της Πελοποννήσου ως σταθμού του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της χώρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η δημιουργία κλειστών προπονητηρίων τύπου θόλου, μπορούν να έχουν διπλό χαρακτήρα διευκολύνοντας τις σχολικές υποδομές και προσφέροντας ένα χώρο πολλαπλών δράσεων, ενώ τα απογεύματα θα μπορούν να μετατρέπονται σε χώρο που θα φιλοξενεί αθλητές διάφορων αθλημάτων.

Πολιτισμός

Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ανέφερε ότι περισσότερα από 80 έργα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στην Πελοπόννησο στην κατεύθυνση προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιά. Τέτοια είναι οι παρεμβάσεις στο Κάστρο της Καλαμάτας και άλλα.

Παρουσίες

Να σημειωθεί πως το «παρών» έδωσαν, ακόμα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Καπέλιος, Στάθης Αναστασόπουλος, Άγγελος Χρονάς, Άννα Καλογεροπούλου και Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης.

Της Χριστίνας Μανδρώνη