Υπερταμείο: Τέσσερα ισχυρά επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Υπερταμείο: Τέσσερα ισχυρά επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση φακέλων προσφορών

Τέσσερα από τα πιο ισχυρά επενδυτικά σχήματα και με διεθνείς συνεργασίες, διεκδικούν και επίσημα από σήμερα το απόγευμα το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Στις 5.00 χθες το απόγευμα έκλεισε ο σχετικός διαγωνισμός από το Υπερταμείο και το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited

2. ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A

3. Egis Airport Operation-AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aeroports de la Cote d’Azur

4. FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Β΄ φάση διαγωνισμού
Το Υπερταμείο αφού το απόγευμα παρέλαβε τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας.

Η προεπιλογή των διαγωνιζομένων, η οποία θα σημάνει την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Τα άλλα αεροδρόμια
Ο διαγωνισμός για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί το πρώτο πολύ μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου. Η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι κρίσιμος για τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και την τουριστική ανάπτυξή της.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με το Υπερταμείο, έχει εκκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου (χρηματοοικονομικού, νομικού, τεχνικού/κυκλοφοριακού) και η υποβολή προσφορών έχει οριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2023. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η υπογραφή σύμβασης με το σύμβουλο για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ικανοποίηση Π. Μαντά
Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της α΄ φάσης του διαγωνισμού, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για ολόκληρη τη Μεσσηνία. Διότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση του εμβληματικού αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, για το οποίο διαπιστώνεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως είχαμε από την αρχή δεσμευθεί. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη ριζική βελτίωση και αναβάθμιση του αεροδρομίου μας, εξέλιξη η οποία μόνο θετικό αποτύπωμα θα έχει τόσο για το νομό μας όσο και για ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο.

Οι προοπτικές είναι μεγάλες και οι επενδυτικές προσδοκίες υψηλές, όπως άλλωστε πιστοποιείται από την αυξημένη επιβατική κίνηση των τελευταίων ετών και τη μεγάλη αναπτυξιακή και τουριστική δυναμική που έχει αναπτύξει η περιοχή μας. Από τις αρχές του 2020, όταν η κυβέρνηση προχώρησε στο διορισμό διοίκησης για το Υπερταμείο, μέχρι σήμερα, που ολοκληρώνεται το πρώτο μεγάλο και σημαντικό βήμα για την αναμόρφωση του αεροδρομίου μας, το Υπερταμείο με το διευθύνοντα σύμβουλο, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τα στελέχη του κινήθηκε με αρτιότητα και ταχύτητα, προκειμένου να προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος, να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες, να καταρτισθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο και να προετοιμαστεί και να δρομολογηθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ώστε το έργο να μπει σε οριστική τροχιά υλοποίησης.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ενδιαφέρον που έδειξαν τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Είμαι, βέβαιος, ότι με την κάλυψη του “Κριτηρίου Τεχνικής Αρτιότητας”, που κάθε πρόταση πρέπει να διαθέτει, διασφαλίζεται η γνώση, η εμπειρία και η τεχνική και επιχειρησιακή επάρκεια των σχημάτων αυτών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στις κτηριακές εγκαταστάσεις, στο χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών, στις εγκαταστάσεις των καυσίμων, στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων, στα συστήματα ασφάλειας και στους χώρους των επισκεπτών και επιβατών, να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας.

Μέσα από την παραχώρηση και αναβάθμιση του αεροδρομίου μας αναγνωρίζονται οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του νομού μας και γίνονται πράξη οι πολιτικές μας δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα, τίθενται οι βάσεις για ένα ακόμη μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας, μια καλύτερη και πληρέστερη εμπειρία για κάθε επισκέπτη, προοπτική που θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική σε ολόκληρο το νομό».