Το Γυμνάσιο Παραλίας πήγε… Βρυξέλλες!

Το Γυμνάσιο Παραλίας  πήγε… Βρυξέλλες!

Εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας την εβδομάδα που μας πέρασε και συγκεκριμένα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου. Στο ταξίδι συμμετείχαν 25 μαθητές/τριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί, οι κ.κ. Αναζίκος Γεώργιος, Τσιρογιάννη Ευτυχία και Φαββατά Ιωάννα.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο και η συμμετοχή των παιδιών σε διαδραστικό παιχνίδι ρόλων. Είχε προηγηθεί αίτημα του σχολείου το Σεπτέμβριο, το οποίο και έγινε αποδεκτό. Τα παιδιά, αρχικά, πήραν μέρος σε παιχνίδι ρόλων στο Parlamentarium, κτήριο δίπλα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο διενεργούνται διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές/τριες από όλη την Ευρώπη.

Εκεί κλήθηκαν να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν βιωματικά τη διαδικασία ψήφισης νόμων του Ευρωκοινοβουλίου ως υποτιθέμενοι ευρωβουλευτές. Χωρίστηκαν από τους διοργανωτές σε τέσσερις πολιτικές παρατάξεις και έπρεπε να συζητήσουν και να ψηφίσουν για δύο βασικά θέματα που τους τέθηκαν: το μέλλον του νερού στην Ευρώπη και την πιθανή τοποθέτηση μικρο-τσιπ στους πολίτες άνω των 18 ετών για λόγους ασφάλειας.

Οι μαθητές/τριες επιχειρηματολόγησαν, διατύπωσαν προτάσεις και κατέληξαν σε συμφωνία στην ολομέλεια, όπως γίνεται και στις πραγματικές συνεδριάσεις.

Ακολούθησε επίσκεψη στον ευρύτερο χώρο του κτηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθαν σε επαφή με πολλές διαδραστικές εφαρμογές σχετικές με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις βιωματικές δράσεις οι μαθητές/τριες πήραν μαθήματα δημοκρατίας, γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών και συναναστράφηκαν με παιδιά από άλλες χώρες.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο κυρίως κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου. Ενημερώθηκαν για την ίδρυση και την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισκέφθηκαν την αίθουσα της ολομέλειας, στην οποία λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι περιλάμβανε και επίσκεψη στο Atomium, το σύμβολο των Βρυξελλών, αλλά και πλήθος μνημείων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και της γύρω περιοχής.

Στη διάρκεια της παραμονής στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην πόλη Μπριζ, πρωτεύουσα της Δυτικής Φλάνδρας, αποκαλούμενη και Βενετία του Βορρά. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια από τις σημαντικότερες μεσαιωνικές πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, το κέντρο της οποίας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επισκέφθηκαν ακόμη τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σωτήρος, έκαναν βόλτα στην πλατεία Αγοράς και στην πλατεία του Burg, στα γραφικά κανάλια και στη λίμνη Minnewater, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό κύκνων.

«Ήταν πραγματικά ένα αξέχαστο ταξίδι για τους μαθητές/τριες. Ήρθαν σε επαφή με την καρδιά της Ευρώπης, συν-δημιούργησαν βιώματα, εμπειρίες και αναμνήσεις που θα τα συνοδεύουν στη ζωή τους. Ευχαριστούμε τον κ. Τριγκιλίδα που μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι, τους γονείς των μαθητών μας, που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και τους ίδιους τους μαθητές/τριες μας για τη συμπεριφορά και τη συνεργασία τους» όπως αναφέρεται σχετικά από το σχολείο.