Αναδείχθηκαν οι ωφέλιμες πρακτικές για τη βελτιστοποίηση του εγχώριου ελαιοκομικού τομέα

Αναδείχθηκαν οι ωφέλιμες πρακτικές για τη βελτιστοποίηση του εγχώριου ελαιοκομικού τομέα

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με τίτλο «Ελλάδα-Ισπανία: Συναγωνιστές και όχι Ανταγωνιστές»

Εκδήλωση με επίκεντρο την ελαιοπαραγωγική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Ισπανία, αλλά και τις αποκλίσεις των δύο χωρών, καθώς η δεύτερη αποτελεί την πρώτη ελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με πρωτοβουλία του Α.Σ. «Ένωση Μεσσηνίας», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Κατά την εκδήλωση, που στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει ξανά ο διάλογος και να δοθούν ερεθίσματα για την πορεία του μεσσηνιακού και ελληνικού ελαιολάδου, η Susana Romera, τεχνική διευθύντρια του Σχολείου Ελιάς & Ελαιολάδου της Ισπανίας, παρουσίασε το μοντέλο ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πρέπει να ενισχυθεί στην Ελλάδα είναι η διαφοροποίηση των ποικιλιών ελιάς, όπως και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως εξήγησε, η κοινή στόχευση παραγωγών/συνεταιρισμών σε μια κατεύθυνση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιεί τις δύο χώρες, παρουσιάζοντας (μεταξύ άλλων) αλματώδη διαφορά στο παραγόμενο προϊόν.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων υπό την υποστήριξη και των οποίων πραγματοποιήθηκε, Γιώργος Λαζόγιαννης, πρόεδρος Α.Σ «Ένωση Μεσσηνίας» και Γιώργος Κατσούλης, πρόεδρος «ΣΑΣΟΕΕ», οι οποίοι σημείωσαν ότι καλές πρακτικές μπορούν να υιοθετηθούν, αρκεί να υπάρξει κοινή βούληση και θέληση από πλευράς του εγχώριου ελαιοκομικού κόσμου.

Παίρνοντας το λόγο ο χημικός και ελαιολόγος Κωνσταντίνος Τσορώνης, και εκπροσωπώντας το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (Κ.Α.Ε.Μ.), εστίασε στη δυνατότητα περαιτέρω ένταξης του ελαιολάδου στον ελληνικό τουρισμό, κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη σε χώρες όπως η Ισπανία, αφού το αποτύπωμα της εν λόγω μορφής τουρισμού είναι ήδη ωφέλιμο σε αυτή, χάρη στην προστιθέμενη αξία που προσδίδει στον παραγωγό και, τελικά, στην εγχώρια οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αναστόπουλος, σύμβουλος Επιχειρήσεων και ειδικός σύμβουλος της Ένωσης Μεσσηνίας, εστίασε στην αξία που έχει η μεγαλύτερη αξιοποίηση του παραδοσιακού ελληνικού ελαιώνα, αλλά και η προώθηση της κουλτούρας γύρω από το ελαιόλαδο, στην οποία υστερούν η Ελλάδα και οι επιμέρους Περιφέρειές της.

Στην τοποθέτησή του επί της συγκεκριμένης θεματικής, ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργο-οικονομολόγος, σχολίασε ότι για τη βελτίωση της ελαιοπαραγωγικής εικόνας στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται πρωτοβουλίες και δράσεις από πάνω προς τα κάτω στο παραγωγικό μοντέλο, ώστε στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που οφείλει να διαμορφωθεί, η Πολιτεία, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να αναλάβουν άμεσα δράση σε συνεργασία με τους παραγωγούς.

Άλλη διαπίστωσή του ήταν, πως εάν η χώρα θέλει να στραφεί στην ουσιώδη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στον ελαιοπαραγωγικό τομέα, τότε η συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας από την Πολιτεία αποτελεί μονόδρομο.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Στάθης Αναστασόπουλος- αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος- κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας & Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Παρασκευόπουλος- διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Νίκος Κουτσούκος- πρόεδρος Σχολείου Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας, Βασίλης Δημόπουλος- αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διευθυντής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας- αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Περικλής Μαντάς-βουλευτής Μεσσηνίας και Βαγγέλης Ξυγκώρος- πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, οι οποίοι, στο μεγαλύτερο μέρος, συντάχθηκαν με τις απόψεις που διατύπωσαν οι κεντρικοί ομιλητές.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου από παραγωγούς, εκπροσώπους τοπικών φορέων γύρω από την ελαιοπαραγωγή και προσωπικό της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, τόσο με φυσική παρουσία στο χώρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας όσο και διαδικτυακά, μέσα από τις πλατφόρμες στις οποίες προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση.

Της Χριστίνας Μανδρώνη