Συγκέντρωση και πορεία φορέων και μαθητών στην Κυπαρισσία

Συγκέντρωση και πορεία φορέων και μαθητών στην Κυπαρισσία

«Οι ράγες του κέρδους βάφτηκαν με αίμα – Με αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα»

Με απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία και πορεία στους δρόμους της πόλης, φορείς, απλοί πολίτες και μαθητές τίμησαν χθες το πρωί αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετατρέποντας το θυμό και την αγανάκτησή τους για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη σε συλλογική δράση διεκδίκησης.

Για την αγωνιστική κινητοποίηση είχαν από τις προηγούμενες μέρες απευθύνει κάλεσμα το Παράρτημα Οικοδόμων Τριφυλίας του Συνδικάτου Μεσσηνίας, η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας και η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας. Εκτός αυτών, συμμετείχαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών ως μέλος στο Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Πριν από τις ομιλίες παραδόθηκε ψήφισμα για τις κοινωνικές δομές προστασίας του παιδιού που απαιτούνται στην Τριφυλία και παντού, στο δήμαρχο Γεώργιο Λεβεντάκη, που ήταν στο γραφείο του, ενώ σχολιάστηκε το γεγονός πως δεν κατέβηκε από το Δημαρχείο στην αρχή της συγκέντρωσης, αλλά στο τέλος της μοιράζοντας λουλούδια για τη γιορτή της Γυναίκας.

Από την Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας η Ολυμπία Σταύρου αναφέρθηκε στις ενημερωτικές εκδηλώσεις με θεματικό τίτλο «Υψώνουμε τοίχο στην κακοποίηση των παιδιών» με διεκδίκηση δημόσιων δομών για την προστασία των παιδιών.

Από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας η Ειρήνη Κουκούμη εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της Ομάδας Γυναικών, ενώ εξέφρασε τη θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των νέων παιδιών που τόσο άδικα χάθηκαν, δηλώνοντας πως «θ’ αγωνιστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό να ξεχαστεί ή να συγκαλυφθεί».

«Ούτε δυστύχημα – ούτε ατύχημα. Προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα» σημείωσε για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, από την Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, ο Κώστας Καπερώνης.

Από το Παράρτημα Οικοδόμων Τριφυλίας ο Σωτήρης Μπενάρδος τόνισε πως «ό,τι έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών».

«Σήμερα δεν είναι μια μέρα σαν τις άλλες. Ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε τη θλίψη μας και τη στήριξή μας στις οικογένειες και στους οικείους όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους, για τους τραυματίες και όλους τους επιβάτες που παλεύουν να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους. 57 άνθρωποι εξακριβωμένα και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι, οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία, είναι που έβγαλαν εισιτήριο για το τρένο χωρίς επιστροφή. Ο καθένας τους είναι ένας από εμάς και ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους», επισήμανε από την Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας η Κατερίνα Τσιγκάνου, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε στη συνέχεια: «Δε διαπραγματευόμαστε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας».

Επίσης, οι φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Η λαϊκή οργή μετά το προμελετημένο έγκλημα των Τεμπών δικαίως ξεχειλίζει. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας. Διαδηλώνουμε μαζικά και στέλνουμε μήνυμα ότι το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. “Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας”. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, διατρανώνοντας ότι δε θα δεχτούμε οι υποδομές, η ασφάλεια και οι ζωές μας να αντιμετωπίζονται ως κόστος, να είμαστε αναλώσιμοι μπροστά στα κέρδη των “επενδυτών”. Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη του εγκλήματος. Να αποδοθούν ευθύνες. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Του Ηλία Γιαννόπουλου