Μήνυμα της Αντωνίας Μπούζα για την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Μήνυμα της Αντωνίας Μπούζα για την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η οποία εορτάζεται σήμερα, έστειλε η αντιπρόεδρος του ΠεΣυΠ και υπεύθυνη Μεσσηνίας της “Νέας Πελοποννήσου”, Αντωνία Μπούζα.

Στο μήνυμά της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

“Ως παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων  έχει θεσμοθετηθεί η 4η Απριλίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι σε ένα σημαντικό ζήτημα, που αντανακλά στον πολιτισμό και στην παιδεία της κοινωνίας μας.

Παρά τα αρκετά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα προβλήματα με τα αδέσποτα συνεχίζει να  είναι μεγάλο, με συνεχή ειδησεογραφία για εγκαταλείψεις , κακοποιήσεις και αδιαφορία για τα ανήμπορα ζωάκια.

Οι δηλώσεις  πολιτικών- αυτοδιοικητικών αρχών του τόπου, για το τι κάνουμε ως κοινωνία γι αυτά και πως μπορούν τα ζώα να γίνουν ένα όμορφο κομμάτι της καθημερινότητάς μας , δεν αγγίζουν κανέναν , διότι εκτός από τα ωραία λόγια, όφειλαν να έχουν επιβάλει πολιτικές για την ουσιαστική  φροντίδα των αδέσποτων ζώων .

Η νομοθεσία  σήμερα είναι δαιδαλώδης , δεν υπάρχει ούτε καν ο μπούσουλας για την λειτουργία  των ειδικών κέντρων Περίθαλψης αδέσποτων ζώων, ενώ στα κονδύλια που διατίθενται για τη μέριμνα περισυλλογής, εμβολιασμού, στείρωσης και τσιπαρίσματος των αδέσποτων ζώων, έπρεπε να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να απορροφώνται τα χρήματα,  αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Υπάρχουν πολλοί Δήμοι στη Χώρα που προσπαθούν , υλοποιώντας  σχετικό πρόγραμμα, αλλά  και άλλοι που έχουν φοβική-εχθρική συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα και δεν λαμβάνουν κάποια ουσιαστική μέριμνα φροντίδας γι΄αυτά .

Οι Περιφέρειες της Χώρας, όμως  θα μπορούσαν με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συμβάλλουν να εξευρεθούν λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων συμβάλλοντας στην ευζωϊα των αδέσποτων ζώων..

Δυστυχώς και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η υπόθεση αδέσποτα ζώα είναι θέμα ανύπαρκτο, ενώ πάλι όλοι επαφίενται, όπως συμβαίνει συνήθως,  στον εθελοντισμό και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ως πρόταση, η τοποθέτηση σε περιφερειακά σημεία των πόλεων- οικισμών κλπ  ταϊστρών – ποτίστρων  που θα τροφοδοτούνται σε καθημερινή βάση από τους Δήμους, ώστε να εξασφαλιστεί η καθημερινή τροφή των αδέσποτων φίλων μας, θα ήταν υποβοηθητική και εν πολλοίς σωτήρια για πολλά ζωάκια.

Με ευχολόγια δεν επιλύεται το πρόβλημα , αλλά με επιβολή της Νομοθεσίας από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προς το θεσμό της Α΄βαθμιας Αυτοδιοίκησης , αλλά και με  το ενδιαφέρον και την εποπτεία του Β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης, για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Χρηματικά κονδύλια μπορούν να εξευρεθούν και η Περιφέρεια οφείλει να ενσκήψει στο πρόβλημα, βοηθώντας ουσιαστικά τους Δήμους που δυσκολεύονται,  αρκεί να υπάρξει ειλικρινές ενδιαφέρον και αυστηρή κρατική εποπτεία!”.