Ανεβάζει στροφές το προεκλογικό τοπίο στο Δήμο Καλαμάτας

Ανεβάζει στροφές το προεκλογικό τοπίο στο Δήμο Καλαμάτας

Οι επίσημες υποψηφιότητες “ανοίγουν” το δρόμο μέχρι τον Οκτώβριο

Δε χωρεί καμιά αμφιβολία ότι οι πολιτικές εξελίξεις του τρέχοντος έτους, με τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν, θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό, τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια, και το γεγονός αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την κρισιμότητα των εκλογικών αναμετρήσεων και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο.

Όσο, όμως, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο θα είναι το πολιτικό σκηνικό και οι εξελίξεις μετά τις εθνικές κάλπες, όπως και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα έχει διαμορφωθεί, και με δεδομένο ότι ακόμη είναι στον… αέρα οι οριστικές υποψηφιότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάθε πρόβλεψη είναι πρόωρη και ενέχει στοιχεία υποκειμενικά, που δεν οδηγούν σε μια πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική εκτίμηση των πραγμάτων.

Πάντως, στο Δήμο Καλαμάτας, το μεγαλύτερο του νομού, ξεκίνησε – έστω και άτυπα- ο προεκλογικός αγώνας, αφού ήδη έχουν ανακοινωθεί τρεις υποψηφιότητες, ενώ υπάρχει και η βεβαιότητα συμμετοχής στις εκλογές της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κάτι που μας οδηγεί σε μια πρώτη ακτινογραφία της κατάστασης.

Ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, Θανάσης Βασιλόπουλος, άνοιξε με εντυπωσιακό τρόπο την κούρσα για μια νέα νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου. Η συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο, αλλά και οι ανακοινώσεις των πρώτων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, δείχνουν ότι διαθέτει την απαραίτητη δυναμική, αλλά και την αποδοχή των πολιτών από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Μάλιστα, τα πρώτα ονόματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν, όχι μόνο ότι ο δήμαρχος επιχειρεί την απαραίτητη ανανέωση, αλλά ότι εμπλουτίζει το συνδυασμό του με πρόσωπα που διαθέτουν τα απαραίτητα επιστημονικά εχέγγυα για να εφαρμόσουν το στρατηγικό του σχέδιο για το αύριο του Δήμου Καλαμάτας.

Με δεδομένο ότι στις εκλογές της απλής αναλογικής το 2019 κέρδισε την πρωτιά, αν και ο ιδεολογικός του χώρος ήταν διασπασμένος, δείχνει ότι διαθέτει τα στοιχεία για μια επανάληψη του πρότερου αποτελέσματος. Βέβαια, όντας δήμαρχος για μία 4ετία, ο απολογισμός του έργου του θα διαμορφώσει καταστάσεις.

Απέναντί του βρίσκεται ο Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος έκανε το δικό του βήμα μπροστά, διαλύοντας τη συμφωνία που υπήρχε για κάθοδο των περισσότερων παρατάξεων από τις μειοψηφίες με πρόσωπο κοινά αποδεκτό.

Μέχρι σήμερα δίνει βάρος στην κριτική του έργου της Δημοτικής Αρχής, το οποίο προσπαθεί να αποδομήσει. Παράλληλα, επιχειρεί να πείσει ότι το δικό του έργο -με δεδομένη την πολύχρονη εμπειρία του στο Δήμο Καλαμάτας- δίνει την απαραίτητη προωθητική δύναμη για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Βασικότερος στόχος του κ. Τζαμουράνη είναι ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας να κριθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε και τη δημόσια εμφάνιση του Παναγιώτη Χειλά και του συνδυασμού του “Νέα Δυναμική”. Με λόγο ακραία τεχνοκρατικό θα προσπαθήσει να πείσει ότι, αν ο Δήμος διοικηθεί ως μια επιχείρηση, τότε θα πετύχει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Ακόμα και στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, η φρασεολογία που χρησιμοποίησε είχε στοιχεία ενός ατέρμονου οπτιμισμού. “Έχουμε μια κουλτούρα επιχειρηματική” σημείωσε, ενώ τόνισε ότι το σχέδιό του θα δημιουργήσει πλούτο και θα αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Πρόσθεσε δε, ότι “έχει σχέδιο και για τη μείωση κατά 80% του κόστους που επιβαρύνονται οι πολίτες από την κατανάλωση ενέργειας”.

Προβληματισμό, ωστόσο, δημιούργησαν οι προτάσεις του για το παραλιακό μέτωπο και ειδικότερα η μετατροπή της Βέργας σε καστροπολιτεία με βίλες με πισίνες και μηδενική όχληση των επισκεπτών, που κυρίως θα είναι υψηλού εισοδήματος. Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης στην κατεύθυνση της ήπιας εστίασης, κυρίως για τους επισκέπτες μεσαίου εισοδήματος, και δημιουργία υποδομών στη Δυτική Παραλία για διασκέδαση των νέων 24 ώρες το 24ωρο, ανάλογα με το μοντέλο του Λαγανά στη Ζάκυνθο.

Πάντως, όσα πτυχία και να διαθέτει κάποιος υποψήφιος, αν δε μιλήσει τη γλώσσα της κοινωνίας, θεωρούμε ότι κυνηγάει ανεμόμυλους…

Α.Π.