Την αποθέωση γνώρισε ο Δούσης στην Τήνο με φοβερή επίδοση στα 21 χλμ

Την αποθέωση γνώρισε ο Δούσης στην Τήνο με φοβερή επίδοση στα 21 χλμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου ο 8ος ημιμαραθώνιος των 5 και 10 χιλιομέτρων και 1.000 μέτρων για παιδιά αντίστοιχα «Tήνος RUNNING EXRERIENCE».

Η εκκίνηση των 21 χλμ. εδόθη από το χωριό Βόλακας με τερματισμό στη χώρα στο χώρο της εξέδρας της Παναγίας. Για την ιστορία, τα «Τήνια» ήταν αθλητικοί αγώνες που γινόντουσαν στην Τήνο από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου 1895 με συμμετοχή 100 και πλέον αθλητών απ’ όλο τον ελληνικό χώρο, τα οποία και αποτέλεσαν προανάκρουσμα των Ολυμπιακών αγώνων του 1896.

Ο Παναγιώτης Δούσης, ο 90χρονος από τη Σπερχογεία αποτελεί ένα αθλητικό και ιατρικό φαινόμενο, ζωντανή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αλλά πάνω απ’ όλα ένα παράδειγμα ανθρώπινης δύναμης, θέλησης και θετικής στάσης ζωής. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που παίρνει μέρος σε αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων αν και του έχει αφαιρεθεί το στομάχι. Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο έχουν σηκώσει  ψηλά τα χέρια, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουν το θαύμα που έχει συντελεστεί, χάρις στο περίσσευμα ψυχής και την αγάπη του κ. Παναγιώτη για το τρέξιμο.

Ο κ. Δούσης για τη συμμετοχή του στον συγκεκριμένο αγώνα και ανέφερε: «Στην Τήνο συνταξιδεύσαμε μαζί με τον Νίκο Καλυβιώτη προκειμένου να τρέξουμε μαζί τα 21 χλμ. Τελικά έλαβε μέρος στα 10 χλμ. διότι του έτυχε ένας τραυματισμός στο χέρι.  Στην Τήνο έπνεαν ισχυροί άνεμοι και  υπήρχε κίνδυνος να σε παρασύρει ο αέρας, αλλά στο τέλος  όλα πήγαν καλά και τερμάτισα σε χρόνο 2 ώρες και 33 λεπτά. Δεν υπάρχουν λόγια να σας περιγράψω τι συνέβη όταν πέρασα τη γραμμή του τερματισμού. Όλος ο κόσμος με αγκάλιαζε. Η επίδοση αυτή αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για την κατηγορία 90-94 ετών, αν είναι επίσημα μετρημένη η διαδρομή από την Ελληνική Ομοσπονδία.  Αξίζει εδώ να σας αναφέρω με ποιες συνθήκες σημείωσα αυτή την επίδοση. 

Από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 13 Απριλίου τρέχοντος έτους υποβλήθηκα σε τρία χειρουργεία. Ούτε αυτό όμως κατάφερε να με σταματήσει. Στις 29 Απριλίου έλαβα μέρος στο γύρο της Καλαμάτας στα 10 χλμ., στις 14 Μαΐου στο Μεσοπόταμο – Ρωμύρι στα 7,5 χιλμ και στις 27 Μαΐου στον Ημιμαραθώνιο των 21 χλμ. στην Τήνο.

Δεν υπάρχει αθλητής στον κόσμο σε διάστημα 49 ημερών να έχει υποβληθεί σε τρία χειρουργεία και να τρέξει έστω και 100 μέτρα. Αυτό και μόνο τα λέει όλα…» ανέφερε ο Παναγιώτης Δούσης.

Τέλος, ο Μεσσήνιος δρομέας του ΣΔΥΜ  επισήμανε: «Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστώ όλους τους κατοίκους και τους παρευρισκόμενους της Τήνου. Αυτό που μου επιφύλαξαν στον τερματισμό, την υποδοχή, τον ενθουσιασμό δεν το έχω ζήσει ποτέ 75 χρόνια που τρέχω. Στις κατηγορίες από 70 χρόνων και άνω, με κέρδισε ένας αθλητής 18 χρόνια μικρότερος. Με τίμησαν σαν τον μεγαλύτερον του αγώνα. Υποσχέθηκα να τερματίσω και να πάω γονατιστός να προσκυνήσω τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Την Κυριακή το πρωί πραγματοποίησα την υπόσχεσή μου ξεκινώντας από την εξέδρα της Παναγίας έως την εκκλησία».

Και βέβαια έπεται συνέχεια… Ο Παναγιώτης Δούσης έχει προγραμματίσει την Κυριακή 4 Ιουνίου να λάβω μέρος στα «Μπακογιάννεια» στην Αθήνα»!